UPDATE Defecţiuni în lanţ la Centrala nucleară de la Cernavodă în doar câteva zile. Premierul a trimis Corpul de control
0Centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează cu o singură unitate, la doar câteva zile după ce a avut probleme cu amândouă. Joi, reactorul 2 de la Cernavodă a fost deconectat de la Sistemul Energetic Naţional, din cauza unor probleme la sistemul electric. Premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la operatorul cenralei, Nuclearelectrica.
UPDATE, ora 11,00: Premierul Viorica Dăncilă a trimis luni Corpul de Control al prim-ministrului la Nuclearelectrica, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Corpul de Control a fost trimis în contextul în care la centrala nucleară de la Cernavodă au fost înregistrate probleme în lanţ dumincă. Joi, au apărut noi probleme la Cernavodă, Unitatea 2 fiind decontectată automat de la Sistemul Energetic Naţional, ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces.
La Unitatea 2 de la Cernavodă s-a înregistrat o nouă avarie joi dimineaţă. Astfel, Centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează doar cu Unitatea 1. Este a doua avarie într-un interval de patru zile.
Potrivit datelor Transelectrica, Unitatea 2 a fost oprită în jurul orei 3.00 dimineaţă.
UPDATE 9:48: Nuclearelectrica a confirmat deconectarea reactorului 2 de la SEN, precizând că au apărut defecţiuni la partea electrică.
"SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei. Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018.
Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare. Deconectarea automată a reactorului de la SEN şi lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară şi procedurilor aplicabile", a informat Nuclearelectrica joi dimineaţă.
Ultimele probleme înregistate la centrala nucleară de la Cernavodă au avut loc duminică, zi în care producţia de energie nucleară a scăzut drastic, după ce au apărut defecţiuni la ambele reactoare.
„S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunţă că puterea Unităţii 2 a CNE Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW). Reducerea de putere a Unităţii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii”, a informat duminică seara Nuclearelectrica.
Potrivit companiei, pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Naţional si va funcţiona la o putere de 300 MW.
“Unitatea 2 CNE Cernavodă va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere şi înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de cca 16 ore pâăa la atingerea puterii nominale”, a precizat compania, dând asigurări că reducerea de putere a Unităţii 2 şi lucrările de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător.
Reactorul 1, oprit duminică dimineaţă
Anterior, Nuclearelectrica anunţa că Unitatea 1 de la Cernavodă a fost oprită controlat duminică dimineaţa, de la ora 9,20, a anunţat Nuclearelectrica, susţinând că repornirea ar putea avea loc în 48 de ore.
“Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, a anunţat compania, precizând că “specialiştii CNE Cernavodă analizează integrat cauza”, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate.
Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă estimează că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore.
“Lucrările de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, a precizat Nuclearelectrica.
Reactorul 1 de la Cernavodă a fost pus în funcţiune în decembrie 1996, iar reactorul 2 în luna mai 2007.
La sfârşitul lunii octombrie 2017, Nuclearelectrica anunţa că a dispus înfiinţarea Direcţiei de Retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă.
În prima fază, care se va derula etapizat până la finalul anului 2021, este inclusă stabilirea schemei organizaţionale, extinderea numărului de ore de operare dincolo de cele 210.000 de ore de funcţionare la putere nominală stabilite prin proiect şi realizarea studiului de fezabilitate.
“Înfiinţarea Direcţiei de Retehnologizare este un pas concret în implementarea acţiunilor aferente primei faze a programului de retehnologizare şi are drept scop coordonarea tuturor activităţilor din programul de retehnologizare. Un astfel de proiect major de investiţii are în primul rând nevoie de o structură internă extrem de bine definită, cu personal înalt calificat, care să gestioneze complexitatea demersurilor tehnice în limitele de timp şi în bugetul stabilite prin strategie”, spune Cosmin Ghiţă, director general al SNN.
El menţiona că acesta este cel mai complex proiect de investiţii al României.
”Faza I a programului de retehnologizare reprezintă baza logistică şi de operare pentru derularea fazelor II şi III, implicit a contractărilor şi a opririi efective”, spuneau oficialii SNN.
Faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activităţile necesare asigurării funcţionarii Unităţii 1 pentru o perioadă de 30 de ani, adică extinderea numărului de ore de funcţionare la putere nominală suplimentar celor 210.000 de ore estimate iniţial prin proiect.