Ce îi îngrijorează pe afaceriştii din agricultură şi industrie: Lipsa personalului calificat şi instabilitatea legislativă
0Oamenii de afaceri din România au, în general, perspective moderate asupra riscurilor, arată Barometrul de risc al companiilor din România, lansat miercuri de către Groupama.
Printre cele mai semnificative riscuri regăsim concurenţa ridicată, nivelul veniturilor, sezonalitatea şi mediul legislativ instabil. De asemena, majoritatea companiilor se arată îngrijorate faţă de atragerea şi retenţia resurselor umane, ceea ce confirmă presiunile recente de pe piaţa muncii.
Companiile din agricultură au o percepţie mai acută a riscurilor privind fenomenele meteorologice şi lipsa personalului calificat, în timp ce companiile care activează în domeniul construcţiilor sunt predominant îngrijorate faţă de lipsa investiţiilor, relevă Barometrul.
Totodată, industria se arată preocupată şi de costurile cu energia şi materia primă, iar concurenţa este principala sursă de risc indicată de companiile din comerţ şi transporturi.
Mai mult, companiile cu cifră de afaceri mare au, la rândul lor, o percepţie mai intensă a riscurilor asociate concurenţei şi instabilităţii legislative, în comparaţie cu firmele mici, care se arată mai îngrijorate faţă de problemele materiale.
Cu toate acestea, majoritatea riscurilor identificate sunt de natură externă, prin urmare, un management eficient al acestora, inclusiv prin produse de asigurare adaptate, este esenţial pentru continuitatea activităţii companiilor, indiferent de mărimea sau sectorul lor de activitate, mai spune sursa citată.
Sondajul a fost realizat ȋn rândul a circa 1.500 de companii din toate sectoarele de activitate, respectiv agricultură, industrie, construcţii, comerţ, transporturi şi servicii, agregând rezultatele în funcţie de mărimea companiilor, cât şi în funcţie de tipul riscurilor. Astfel, au fost estimate riscurile potenţiale în cinci domenii: riscuri financiare, cele legate de infrastructură (clădiri, personal), cele reputaţionale, cele privind dinamica pieţei şi riscurile legate de mediul natural.