Banca Mondială: Companiile de stat sunt mai puţin productive decât cele private. Guvernanţa slabă a creat un mediu de afaceri incert în România
0România deţine circa 1.400 de companii de stat, din care aproximativ 200 sunt controlate direct de Guvern, se arată într-un studiu recent al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, companiile de stat din România sunt mai puţin productive decât cele private.
Un studiu recent al Băncii Mondiale indică faptul că o problemă majoră în România o reprezintă faptul că există foarte multe companii de stat, în comparaţie cu alte ţări.
"Controlul de stat este evident cu precădere asupra companiilor din sectoare cheie. Cu aproximativ 1.400 de companii de stat operaţionale, dintre care aproximativ 200 sunt majoritatea controlate de guvern, sectorul SoE (companii de stat din sectoare cheie) al României este cel mai mare din UE în ceea ce priveşte numărul de companii", potrivit studiului "De la creşterea inegală la dezvoltarea incluzivă. Calea României către prosperitate comună", recent publicat de Banca Mondială.
Companiile de stat din România sunt mai puţin productive decât cele private, iar faptul că firmele private achiziţionează produse şi servicii de la companiile de stat afectează eficienţa în sectorul privat.
"Guvernanţa slabă a creat un mediu de afaceri incert, alocarea greşită a resurselor întreprinderilor de stat şi a firmelor conectate politic şi utilizarea insuficientă a fondurilor UE. (...) Guvernanţa corporativă slabă a Societăţilor Comerciale conduce la ineficienţe enorme, unele companii generând pierderi mari, iar societăţile de administrare socială primesc aproximativ 2% din totalul cheltuielilor guvernamentale ", se arată în raport.
Potrivit experţilor Băncii Mondiale, companiile de stat din domeniul energiei, gazelor, serviciilor poştale şi transportului sunt cele mai ineficiente.
"În special în domeniul energiei şi gazelor naturale, dereglementarea şi un cadru juridic stabil ar putea stimula concurenţa şi investiţiile (inclusiv transfrontaliere) şi ar asigura o aprovizionare durabilă şi eficientă din punct de vedere al costurilor", a spus Banca Mondială.
România are o singură companie cu cifră de afaceri de 1 miliard de euro
România are o singură companie de stat care a atins o cifră de afaceri de 1 miliard de euro, în ciuda intenţiei declarate a Guvernului României de a se implica în economia Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul de companii.
Datele Ministerului Finanţelor, citate de business-rewiev, arată că Romgaz a fost cea mai mare companie deţinută de stat în ceea ce priveşte cifra de afaceri în 2017, fiind singura deţinută de stat care a atins pragul de 1 miliard euro.
Romgaz a înregistrat o cifră de afaceri de 4,58 miliarde RON (puţin peste 1 miliard EUR) în 2017, în creştere cu 34,4% faţă de 2016, şi un profit net de 1,85 miliarde RON (405 milioane EUR), în creştere cu 81%.
Celelalte companii de stat, cum ar fi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, sunt încă departe de pragul de 1 miliard euro. Prima a înregistrat o cifră de afaceri de 3,2 miliarde RON (712,2 milioane EUR) anul trecut, în timp ce acesta a atins o cifră de afaceri de numai 1,9 miliarde RON (416 milioane EUR).
Datele oficiale arată că Automobile Dacia, OMV Petrom, Rompetrol şi Kaufland sunt cele mai mari companii din România, cu o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) în 2017.