Avertisment: Preţul gazelor naturale nu afectează doar populaţia, ci şi activitatea coloşilor industriali. Urmează noi şi mari scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aragaz gaz gaze naturale FOTO Shutterstock

Scumpirea accentuată a gazelor naturale pe pieţele angro, pe fondul unui deficit de ofertă la nivel global, riscă să ducă nu doar la majorarea facturilor gospodăriilor populaţiei, ci şi la reducerea activităţii unor mari consumatori industriali.

Avertismentul a fost formulat de reprezentanţii grupului Centrica, cel mai mare furnizor de gaze din Marea Britanie, într-un articol de deschidere de pe prima pagină a Financial Times, citat de AlephNews şi Profit.ro

Cotaţiile la gaze au ajuns la niveluri record pe pieţele de profil, tranzacţiile efectuându-se la niveluri de circa 5 ori mai mari faţă de acum doi ani, scrie publicaţia britanică. Ţările europene riscă să se confrunte cu probleme de aprovizionare iarna aceasta exact în momentele în care cererea de gaze va fi la cel mai înalt nivel, din cauza faptului că furnizorii nu au reuşit să umple suficient depozitele subterane de înmagazinare de pe continent pe perioada verii.

"Nu am mai văzut până acum o astfel de situaţie a preţurilor. Dacă nu va fi posibilă o creştere a ofertei, singura alternativă de echilibrare a pieţei este reducerea cererii. Dacă preţurile vor fi realmente foarte sus, atunci unii mari consumatori industriali dependenţi de gaze din Marea Britanie şi Europa ar putea decide pur şi simplu să nu mai producă", a declarat şeful diviziei de trading de energie a Centrica, Cassim Mangerah.

Cererea pentru gaze naturale în domeniul energetic a fost exagerată

Cererea pentru gaze naturale, folosite pentru producerea de energie, a fost ridicată anul acesta la nivel global. Iarna a fost lungă în Europa şi Asia, ceea ce a epuizat rezervele, iar temperaturile ridicate din vară au însemnat o nevoie mai mare de aer condiţionat, adică de energie.

De asemenea, mai multe ţări au redus consumul de cărbuni, pentru a polua mai puţin, golul fiind acoperit cu gaze. În UE, preţurile certificatelor de carbon s-au dublat în pandemie. Rusia, cel mai mare exportator de gaze pentru Europa, a fost criticată pentru că nu suplimentează livrările pentru a ajuta la refacerea rezervelor naţionale.

Unii au văzut acest refuz ca un şantaj pentru ca statele europene să recunoască importanţa gazoductului rusesc Nord Stream 2, care ar aduce gaze ruseşti mai ieftine în UE, dar încă neterminat şi foarte controversat . Însă Gazprom, monopolul exporturilor de gaze ruseşti, a spus că Nord Stream 2, chiar dacă va intra în funcţiune, nu va suplimenta imediat livrările de gaze pentru Europa.

„UE are suficiente gaze pentru a satisface nevoile zilnice ale momentului, dar nu sunt destule pentru a reface rezervele“, a explicat Mangerah. „Dacă va fi o iarnă lungă,având în vedere unde suntem astăzi, va trebui să atragem GNL (gaze naturale lichefiate) indiferent de preţ.“ Una din industriile care pot fi afectate de o criză de energie este cea a oţelului.

Citeşte şi:

Creşterea preţului gazelor naturale la nivel mondial ameninţă revenirea economică din pandemia de COVID-19

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite