ArcelorMittal: Jumătate din companiile mari consumatoare de gaze s-ar putea închide din cauza liberalizării. Preţul de import, mai mare decât cel de pe burse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ArcelorMittal este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale şi electricitate din ţară
ArcelorMittal este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale şi electricitate din ţară

ArcelorMittal cere o etapă de tranziţie până în 2018 pentru ca marii consumatori de gaze să se alinieze preţurilor europene, la fel ca şi consumatorii casnici, în caz contrar existând pericolul ca jumătate dintre marile companii consumatoare să se închidă, iar 400.000 de locuri de muncă să dispară.

„Jumătate din companiile mari consumatoare s-ar putea închide, s-ar pierde 400.000 locuri de muncă dacă preţul gazelor continuă să crească. Preţul de import este mai mare decât cel de pe bursele europene“ , a declarat Bruno Ribo, directorul general al producătorului de oţel ArcelorMitall Galaţi, la un forum de profil.

Ribo a mai declarat că preţurile actuale ale gazelor şi electricităţii fac România necompetitivă şi chiar cu investiţii mari impactul negativ al preţurilor nu poate fi anulat. „Trebuie să revenim la nivelul de dinainte de 2009. Toate componentele preţului la energie au crescut. Avem nevoie de mai mult timp să ne adaptăm, nu am fost consultaţi, nu a fost făcut niciun studiu de impact“, a spus Ribo.

Liberalizare către ce?

Industriaşii se împotrivesc măsurii de liberalizare a preţului gazelor naturale de producţie internă la cel de import, pe care o consideră doar o scumpire controlată până la nivelul importurilor.

Concomitent, România nu are nici pe departe un preţ favorabil pentru gaze de la intermediarii Gazprom, plătind mai scump gazul decât în cazul statelor care au negociat direct cu Rusia înţelegeri energetice.

Nu avem mecanisme de formare a preţului

Piaţa gazelor din România nu este pregătită pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali în această vară, întrucât nu există o bursă a gazelor şi nici mecanisme de piaţă pentru formarea preţului, declara ieri Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud.

„Nu se ştie ce cantităţi de gaze vor fi disponibile pe piaţa concurenţială pentru ei la acea dată şi la ce preţ. Sunt îngrijorat pentru că piaţa nu este încă gata pentru acest pas, nu avem o piaţă reală, nu avem o bursă şi nici mecanisme de realizare a echilibrului. Sunt îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în ziua de după liberalizare“, a arătat oficialul GDF Suez.

Vasile Iuga, managing partner în cadrul PricewaterhouseCoopers, afirma ieri că piaţa europeană a gazelor este „rigidă şi nefuncţională“, dar că România şi-a asumat liberalizarea prin aderarea la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Iuga a mai spus că există o presiune asupra preţului gazelor în Europa, în special datorită importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA şi Qatar. 

Anul trecut, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a încercat să obţină de la Bruxelles o prelungire a perioadei de liberalizare, dar Comisia Europeană nu a fost de acord.

Niţă a afirmat ieri că încă nu s-a decis dacă să oblige producătorii de gaze să îşi scoată la vânzare pe bursele de gaze toată cantitatea disponibilă de gaze sau doar o parte.

Marea Britanie vrea să spargă companiile de utilităţi

Autorităţile britanice au anunţat recent că iau în considerare spargerea companiilor de utilităţi din cauza scumpirilor nejustificate la gaze. Marea Britanie a fost primul stat european care a liberalizat total pieţele energiei şi gazelor.

Mai puteţi citi:

Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Scrisoarea către FMI: Calendarul de liberalizare a gazelor pentru industrie a fost extins până în 2015

Liberalizarea preţurilor pentru gazele naturale utilizate în industrie se va face până la sfârşitul anului 2015, după ce anterior termenul era stabilit pentru finele anului viitor, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie agreate de către Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Companiile de utilităţi nu vor amânarea liberalizării la gaze, deşi recunosc că anumite industrii sunt afectate

Companiile de utilităţi din România au „înţelegere” pentru faptul că anumite industrii sunt afectate de liberalizarea preţului la gaze, dar nu doresc amânarea calendarului pentru că nu ar fi „un semnal tocmai bun”, potrivit unui comunicat remis de ACUE în urma întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Niţă negociază cu Uniunea Europeană acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze

Autorităţile doresc acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze naturale şi poartă negocieri cu Comisia Europeană pe această temă, a anunţat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite