ArcelorMittal a cerut un fond naţional de coeziune pentru industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul energiei este principala problemă pentru siderurgie şi metalurgie
Preţul energiei este principala problemă pentru siderurgie şi metalurgie

Producătorul siderurgic ArcelorMittal a cerut înfiinţarea unui fond de coeziune pentru industrie, liberalizarea gazelor pentru industrie până în 2018, ca şi în cazul populaţiei şi eliminarea taxelor la tranzacţionarea fierului vechi în interiorul ţării, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

„Reprezentanţii industriei oţelului au prezentat oficialilor Ministerului Economiei principalele probleme cu care se confruntă sectorul siderurgic, precum şi unele propuneri în vederea elaborării ‘Planului de acţiuni pentru industria siderurgică din România’. 

Potrivit lui Ionel Borş, Country Manager ArcelorMittal Galaţi, preţul energiei electrice la poarta fabricii, în speţă Combinatul ArcelorMittal, este unul necompetitiv şi mult mai mare comparativ cu preţurile practicate în celelalte ţări ale UE. De altfel, costurile referitoare la taxa pentru certificatele verzi, taxa de cogenerare energie electrică şi emisiile de CO2 au fost principalele probleme puse în discuţie de către cei patru reprezentanţi ai Industriei siderurgice. 

Aceştia au propus realizarea unui studiu de impact asupra industriei prelucrătoare în privinţa liberalizării preţului la gazele naturale, solicitând ca liberalizarea să se facă treptat până în 2018 şi pentru marii consumatori, nu numai pentru populaţie, astfel încât preţul la gaz metan să nu crească cu mai mult de 3% în fiecare an", se arată în comunicat.

Propunerile au fost făcute în cadrul întâlnirii avute de către ministrul de resort, Varujan Vosganian şi cu secretarul de stat Adrian Ciocănea şi cu Ionel Borş, manager de ţară al ArcelorMittal Galaţi, Petru Ianc - directorul general al Societăţii Române de Metalurgie, Cristian Stănescu - manager pentru inspecţia calităţii Alro Slatina şi Mircea Bundur - director executiv Uniunea Producătorilor de Oţel din România (UniRomSider).

„Mărturisesc că sunt într-o situaţie inedită: producătorii din aluminiu şi oţel cer insistent pe modelul existent în alte ţări europene (noi am luat mai mult modelul german), solicită scheme de lucru, de susţinere pentru marii contribuabili. După ce, ieri, Parchetul a cerut începerea urmăririi penale pentru mine în legătură cu abordarea consumatorilor mari, vă imaginaţi aplombul cu care continuăm. Îmi manifest speranţa ca peste alţi cinci ani să nu ne tragă cineva la răspundere că încercăm iar, în mod deschis, cu marii producători din automobile, oţel, aluminiu şi chimie să rezolvăm aceste chestiuni”, a spus, ulterior, Varujan Vosganian într-o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite