Aplicarea legii dării în plată poate bloca programul Prima Casă, avertizează sindicaliştii din Fondul de Garantare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clienţilor care solicită credite prin programul Prinma Casă ar putea să nu le mai fie luată în calcul garantarea oferită de stat
Clienţilor care solicită credite prin programul Prinma Casă ar putea să nu le mai fie luată în calcul garantarea oferită de stat

Sindicatul Garantare, reprezentând 70% din angajaţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici Şi Mijlocii (FNGCIMM), atrage atenţia, într-un comunicat, asupra „posibilităţii reale ca Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite să conducă la blocarea Programului Prima Casă“.

Potrivit sindicatului, articolul 6 al respectivei legi prevede că de la data comunicării notificării de dare în plată se stinge dreptul creditorilor de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor reali şi personali, ceea ce „se poate interpreta că în aceste cazuri creditorul nu va putea să execute nici garanţia acordată de stat, prin mandatarul său FNGCIMM pentru creditele Prima Casă“.

Băncile ar putea refuza garanţia de stat

„În asemenea condiţii, este doar o chestiune de timp până când băncile participante în program vor realiza că nu mai au nevoie de garanţia statului în actualele condiţii legislative în care nu pot încasa banii de la stat în cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreşte să-şi plătească ratele aferente creditului“, avertizează sindicatul.

Aprobarea acestei legi a generat dezbateri intense în spaţiul public, cu precădere în mediul bancar.
În context, sindicatul Garantare citează şi „opiniile avocatului Gheorghe Piperea“, care ar fi declarat că „legea dării în plată ar «ajuta» statul român, care nu ar mai fi nevoit să plătească garanţiile acordate în cadrul Programului Prima Casă“.

Acces mai dificil la creditarea pentru locuinţe

În consecinţă, „Sindicatul Garantare doreşte să lanseze în spatiul public  un semnal de alarmă cu privire la modul în care  noua lege, dacă va fi aplicată, va afecta cu siguranţă planurile viitoare ale mii sau zeci de mii de români“, se arată în comunicat.

După ce această lege va fi aplicată „este posibil ca Programul Prima Casă să devină doar o pagină de istorie a creditării în ţara noastră“.

„Condiţiile de acces al consumatorilor la creditele destinate achiziţionării de locuinţe vor fi mult mai dificile, atât în ceea ce priveşte înăsprirea cerinţelor de suplimentare a garanţiilor şi de diminuare a valorii creditelor, cât mai ales în privinţa avansului solicitat, care nu numai că nu va mai fi de 5%, aşa cum este în prezent în cadrul Programului Prima Casă, dar va fi cu certitudine mai mare şi în raport cu nivelul de cca. 20% regăsit în prezent în ofertele-standard ale băncilor privind creditele ipotecare“, arată sindicatul.

Comunicatul este semnat de Biroul Executiv al Sindicatului Garantare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite