Afacere cu scaieţi. Cum să faci bani frumoşi cu una dintre cele mai ciudate culturi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacere cu scaieţi. Cultura de armurariu necesită investiţii de 350 de euro la hectar, dar tona de seminţe se vinde cu preţuri între 800 şi 1.000 de euro
Afacere cu scaieţi. Cultura de armurariu necesită investiţii de 350 de euro la hectar, dar tona de seminţe se vinde cu preţuri între 800 şi 1.000 de euro

Dacă vrei să devii antreprenor, o afacere cu scaieţi este printre ultimele lucruri care îţi vin în cap. Totuşi, unii conaţionali de-ai noştri fac bani frumoşi din acest lucru. „Adevărul“ îţi explică ce presupune o afacere cu scaieţi.

Afacere cu scaieţi. Armurariul, planta-minune

Armurariul - o plantă care seamănă cu un mărăcine - este unul dintre cele mai puternice remedii naturale, din aceasta preparându-se silimarina, folosită împotriva afecţiunilor hepatice deoarece stimulează eliminarea toxinelor şi regenerarea celulelor ficatului.

Cultura de armurariu presupune costuri de 350 de euro la hectar, în vreme ce producţia este de 1.000-1.500 de kilograme la hectar, potrivit portalului afacerilacheie.net. Zonele indicate pentru această cultură ar fi cele din sudul şi vestul ţării, unde clima este mai caldă, deoarece plantele necesită temperaturi ridicate. Astfel, Bărăganul, zona Olteniei şi Câmpia Timişului ar fi cele mai potrivite. Seceta poate afecta însă cultura. 

Seminţele se vând pe site-uri specializate la 14 lei kilogramul.

Planta trebuie cultivată pe teren fără buruieni şi resturi vegetale. Semănatul se face primăvara, iar seminţele trebuie să fie sănătoase, certificate şi să provină din anul anterior. Acestea trebuie să fie cultivate în sistem ecologic, astfel că ierbicidele sunt interzise. Se pot face, însă, praşile pentru distrugerea buruienilor.

Afacere cu scaieţi. Preţul variază între 800 şi 1.000 de euro pe tonă

„Adevărul“ a scris la începutul anului despre Bogdan Panţiru, un tânăr din judeţul Botoşani a dezvoltat o afecere inedită şi bănoasă pe ogoarele bunicilor de la Drăguşeni. În loc de porumb şi grâu, el a decis să cultive hectare întregi de armurariu, scaietul cu proprietăţi medicinale. Astfel, el a ajuns să aibe o suprafaţă de 50 de hectare numai cu acesta.

Partea care se foloseşte o constituie seminţele armurariului. În lunile de vară florile de armurariu se deschid şi se usucă, iar apoi sunt recoltate cu ajutorul combinelor şi scuturate de seminţele preţioase. Acestea sunt pe urmă ambalate şi livrate către depozitele de plante medicinale sau producătorilor de medicamente.

Panţiru nu prea livrează, însă, în România, ci în Austria, unde seminţele sunt procesate. Tânărul spune că preţul este cu atât mai bun cu cât seminţele sunt de calitate mai bună, variind între 800 şi 1.000 de euro pe tonă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite