VIDEO Festivalul de Teatru Sibiu. Regizorul Radu Afrim: „Maria Tănase n-a fost o sfântă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Radu Afrim, care a dus la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru şi spectacolul "Hai Iu Iu Nu Hey You You", spune că Maria Tănase, cântăreaţa pe care o omagiază în acest show, a fost o femeie nonconformistă, care a trăit şi a iubit pasional, cu patimă. Artista a spus, în cântecele ei, lucrurilor pe nume, fără false pudori şi prejudecăţi.

Spectacolul ”Hai Iu Iu Nu Hey You You”, care s-a jucat şi la TIFF,  s-a născut la Gala Tânărului Actor – HOP, la Costineşti, în septembrie 2013. A fost un rezultat al atelierului de creaţie ”Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de muzicianul Vlaicu Golcea, timp de 4 zile.

Miercuri seară, show-ul lui Radu Afrim a poposit la Sala Thalia de la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (8-15 iunie). Tinerii au interpretat pe acorduri electro melodii ale artistei precum „Cine iubeşte şi lasă“, „Leliţă cârciumăreasă“, „Aseară ţi-am luat basma“ sau "Ciulandra".

Maria Tănase (1913―1963) a fost supranumită „Pasărea măiastră“ de către Nicolae Iorga, „Edith Piaf a României“ şi „Regina cântecului popular“.

"Adevărul": Erai un admirator al Mariei Tănase înainte de a face specacolul „Hai Iu Iu Nu Hey You You"?

Radu Afrim: Prin anii 80, când eram la liceu, ne strângeam la un coleg acasă şi o ascultam pe Maria Tănase înregistrată pe discuri de vinil. Mi-am dat seama încă de atunci că ea nu cântă un folclor ieftin, ca acela pe care îl vedeam la televizor. Am înţeles că muzica ei are o dimensiune mult mai profundă.
La centenarul  naşterii Mariei Tănase de anul trecut, m-am gândit cum am putea să o recuperăm pe cântăreaţă pentru tinerii de azi, pentru că exista riscul de a o vedea omagiată sub o formă kitch la televizor. Exista riscul să o vedem pe Maria Tănase folosită în alte scopuri, să auzim numele ei în discusuri politice.

image

Crezi că Maria Tănase s-ar recunoaşte în muzica urbană din show-ul vostru?

Astăzi, ce mai înseamnă muzica urbană? E muzica de club.

Maria Tănase vorbeşte în cântecele ei despre iubire carnală, despre sex, despre prostituţie. Ea cântă "Ţi-a dat neica vreo doi zloţi/ Dar nu îl iubi de toţi". Maria Tănase vorbeşte despre lucruri interzise, despre alcool, despre femei care beau la greu din cauza eşecurilor. Maria Tănase nu a fost vreo sfântă. Dimpotrivă.

Cântăreaţa spune direct lucrurilor pe nume în muzica ei, aşa cum azi nu prea se mai spune. Maria Tănase îşi lua inspiraţia de la oamenii simpli. Ne-am zis să facem acelaşi lucru.

"La Sibiu, am avut cel mai cuminte public din toată ţara"

Nu ţi-a fost teamă vă veţi scandaliza o parte a publicului conservator?

Faptul că pe scenă se pot vedea trupuri goale, că se poate vedea iubirea în toate ipostazele ei, ne dă o anumită toleranţă. Unii oameni pot fi scandalizaţi. Noi ştim însă cui ne adresăm. Eu ţin la acest proiect, pentru că e foarte proaspăt, plin de vitalitate şi de energie debordantă. Vlaicu Golcea e autorul spectacolului, e muzica lui. Eu am avut un concept, pentru că am vrut să existe acest spectacol. Hai Iu Iu Nu Hey You You e un concert, nu  un musical. Unii se aşteptau să aibă un fir narativ, să fie un spectacol. Am vrut însă să-i las şi partea de spontaneitate, şi partea de hazard. 

Cum a fost publicul la Sibiu? Cum au primit sibienii acest spectacol?

În Sibiu, la Sala Thalia, am avut publicul cel mai cuminte, cel mai ascultător din toată ţara. Asta s-a întâmplat pentru că s-a ţinut în sala Filarmonicii. La  Cafe Godot, în Bucureşti, în alte locuri din ţară, reacţia publicului a fost fabuloasă. Acest tip de spectacol nu prea se  potriveşte sălilor cu scaune, unde lumea stă confortabil şi aplaudă la sfârşit. Eu îl văd mai degrabă reprezentat în spaţii deschise, alternative.

Te simţi bine în acest festival? De ce e important FITS?

Festivalul de la Sibiu e esenţial pentru toleranţă, pentru spectacolele cu multiple estetici, pentru direcţii regizorale diverse.Festivalul Internaţional de Teatru e absolut unic, e foarte important să existe un eveniment de o asemenea amploare, pentru că aici poţi vedea un spectacol aşezat, clasic, alături de unul cu o estetică absolut revoluţionară. Nu pot să vă tot ce e în program, dar mă interesează să văd ceea ce se întâmplă şi după spectacole. Merg seara în Clubul Festivalului.

Aici, la Sibiu, e singurul festival din România unde lumea se întâlneşte. În alte festivaluri, de obicei, lumea  nu se întâlneşte, atmosfera e moartă. La Sibiu, alergi însă dintr-o parte într-alta.

E fantastic ceea ce face Constantin Chiriac (n.r. directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu), e fantastic că poate să facă un asemenea festival. Mă simt perfect aici. Mă fură lumea din jurul meu.

BIO

Teatrul este pentru Radu Afrim "o experienţă ispititoare"

Radu Afrim este absolvent al Facultăţii de Teatru/regie (2000) şi al Facultăţii de Litere/română-franceză (1995), din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj. În anii cînd făcea Literele, pe Afrim nu-l interesa teatrul. Întîlnirea cu această formă de comunicare era accidentală, avea o pagină numită Voyeuristica, la o celebră revistă studenţească, Echinox, în care povestea “cît de ridicol e teatrul şi ce se mai întîmplă prin film”. Abia cînd s-a întîlnit cu spectacole ale unor mari regizori români , Radu Afrim s-a gîndit la relaţia cu teatrul ca la o experienţă ispititoare. O experienţă pe care astăzi o trăieşte din plin, după ce a devenit cel mai disputat şi premiat regizor al momentului teatral românesc.

Despre textele dramatice, Radu Afrim crede că regizorul merită a intra în relaţie cu ele  numai atunci cînd găseşte în intimitatea lor spaţii libere, unde poate construi poveşti paralele cu textul. “Treaba mea ca regizor este spectacolul şi nu textul, la urma urmei. Spectacolul trebuie să aibă o viaţă extraordinară, luxuriantă, delirantă, să-ţi amintească sporadic de text. Ca prin vis”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite