VIDEO La mulţi ani, domnule Ion Besoiu! Actorul împlineşte 83 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 83 de primăveri FOTO Marian Iliescu
Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 83 de primăveri FOTO Marian Iliescu

Ion Besoiu aniversează astăzi vârsta de 83 de ani şi, totodată, o viaţă întreagă dedicată actoriei. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

Într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, Besoiu şi-a exprimat recunoştinţa faţă de învăţăturile pe care le-a deprins de la Radu Stanca. „El m-a format ca actor. Şi ca intelectual, dacă sunt intelectual după părerea dumneavoastră. M-a învăţat ce trebuie să citesc, ce trebuie să reţin. Am lucrat împreună de la început, din 1950, până în 1965, când el a plecat la Cluj. Era un mare pedagog, un poet excepţional!“, a spus actorul. 

De altfel, în opinia lui, în ziua de astăzi sunt tot mai puţine şanse să se realizeze filme precum cele care au făcut istorie. „E greu să se mai nască filme ca Mihai Viteazul, „Răscoala", „Ion", „Actorul şi sălbaticii" sau „Toate pânzele sus". Sunt filme realizate la parametri foarte ridicaţi ai artei. Nu mai dă nimeni bani să se construiască un asemenea vas cu pânze, statul nu mai e interesat, dar, permanent, noi şi noi generaţii cresc văzând acest film.  Toată lumea mă întreabă de ce filmele de dinainte de Revoluţie au succes şi acum. Pentru că reprezintă cei 50 de ani de dinainte de Revoluţie, ani pe care nu i-am adus noi. E o lume, face parte din istoria noastră, iar oamenii vor s-o cunoască. Daţi-vă seama ce subiecte formidabile au abordat polonezii după cel de-al Doilea Război Mondial. Câţiva ani, cinematografia poloneză a fost în topul mondial. Noi n-am fost în stare să restructurăm amintirile noastre imediate. „Canalul", „Cenuşă şi diamant" au fost făcute imediat după război. Noi n-am fost în stare, pentru că Revoluţia asta a stârnit atâtea păreri contradictorii...“, a mai spus Besoiu. 

Ion Besoiu, născut pe 11 martie 1931 la Sibiu, a debutat în actorie în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului „Toate pânzele sus“, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca“, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra“ şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în „Procesul lui Horia“ (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea“ (1983), Polonius, în „Hamlet“ (1985), Oronte, în „Mizantropul“ (1989), Corifeu, în „Antigona“ (1993), Ferapont, în „Trei surori“ (1995), Senecus, în „Caligula“ (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov“ (2003).

Activitatea sa cinematografică este şi ea impresionantă. Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna“, „Neamul Şoimărestilor“, „Haiducii“, „Răscoala“, „Mihai Viteazul“, „Ciprian Porumbescu“, „Păcală“, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii“, „Ultima noapte de dragoste“, „Lumini şi umbre“. În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. Ion Besoiu este preşedinte executiv al Fundaţiei „Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt“, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

Actorul a primit, în 2008, Premiul pentru întreaga activitate, la Gala UNITER, iar în 2011, a fost recompensat cu acelaşi trofei la Gala Gopo. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite