Teatrul Odeon vrea faţadă nouă. Îl costă, însă, peste un milion de euro. „Scump, scump de tot la aşa vremuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţada stă să cadă de pe Teatrul Odeon
Faţada stă să cadă de pe Teatrul Odeon

Licitaţia pentru refacerea faţadei Teatrului Odeon naşte controverse, după ce patru dintre cele cinci dosare înscrise au fost descalificate, iar unul dintre participanţi a acuzat că a fost ales, astfel, dosarul cu cea mai mare ofertă, de peste un million de euro. Directorul instituţiei teatrale, Dorina Lazăr, a declarat, însă, că dosarul calificat este cel mai bun, având cele mai bune soluţii tehnice.

”Din cei cinci care au depus dosarele, patru nu au avut dosarele complete, actele, procedurile premergătoare alegerii celei mai bune oferte, şi au fost depunctaţi. A rămas unul singur. Doi au făcut contestaţii la Comisia care analizează aceste licitaţii şi noi aşteptăm acum rezultatul acestei Comisiii. Peste 10 zile o să vedem dacă Comisia ne acceptă şi ne aprobă alegerea făcută sau dacă anulează licitaţia”, a declarat Dorina Lazăr, pentru News.ro.

Aceasta a adăugat că dosarul rămas este cel complet, şi conţine preţul de un million de euro.

”Era cel mai mare preţ din cei cinci, dar acum depinde ce licitezi, poţi să licitezi cel mai mic preţ şi soluţiile să fie cele mai proaste. Am ales cel mai bun dosar, cu cele mai bune soluţii tehnice, şi singurul rămas”, a mai spus directorul Teatrului Odeon, menţionând că nu poate da mai multe detalii, până când Comisia nu anunţă rezultatul final.

Dorina Lazăr a mai spus că lucrările la faţada Teatrului Odeon nu vor afecta activitatea instituţiei teatrale şi că a mai fost organizată o licitaţie pentru realizarea acestor lucrări, în urmă cu un an: ”Noi am mai avut o licitaţie acum un an şi soluţiile erau cu începerea lucrărilor în decembrie-ianuarie-februarie, ceea ce era exclus, fiindcă, fiind exterior, pe timp de iarnă, nu puteau să fie de bună calitate. De asta ne-am străduit să facem acum licitaţia, ca lucrările să înceapă acum şi să se termine în decembrie”.

Dorina Lazăr a adăugat că, dacă această licitaţie va fi anulată, va renunţa la organizarea unei alte licitaţii, în cei doi ani de mandat rămaşi.

”Am să renunţ. Eu, personal, nu mai fac, cât mai am mandat, doi ani, nu mai fac niciun fel de licitaţie şi nici nu mă mai interesează cum arată Teatrul pe dinafară”, a spus ea, menţionând că, aşa cum ”pe nimeni nu interesează” că se dărâmă fosta Casă de pensii a Sectorului 5, care a fost retrocedată, şi casa construită de Bogdan Petriceicu Haşdeu, aceeaşi lipsă de interes ar exista şi pentru Teatrul Odeon.

”E mai uşor să distrugem, să nu lăsăm să se facă, decât să facem. Sunt acuzată că am ales cea mai costisitoare soluţie ca să pot să îmi iau eu banii? Desfid pe oricine ar îndrăzni să spună că eu am luat vreodată vreun ban de la Teatrul Odeon”, a mai spus Dorina Lazăr.

dorina lazar directoare teatrul odeon foto sever gheorghe

Actriţa Dorina Lazăr conduce cu mână forte Teatrul Odeon de ani buni

Directorul instituţiei teatrale a explicat că dosarul câştigător este ales de o comisie din care fac parte, în total, cinci persoane.

În 21 iunie, inginerul Florin Vlad, proprietar al firmei Vlad Group, a scris, pe contul de Facebook, că spera să câştige licitaţia, întrucât avea cel mai bun preţ – 600.000 de euro, însă a fost alesă cea mai scumpă ofertă, de peste 1.000.000 de euro.

”Nu vom face contestaţie, pentru că eu unul nu vreau să intru într-o casa în care nu sunt binevenit. Am ales doar să le trimit o scrisoare pe care o fac publică, şi îmi voi dedica timp şi energie să aduc acest caz la cunoştinta opiniei publice. Nu acuz pe nimeni de necinste în lipsa unor dovezi, acuz doar de rea intenţie şi de risipă a banului public. Iar cei acuzaţi de mine în mod direct sunt cei din comisia de evaluare enumerati mai jos (Daniela Neata, preşedinte, şi membrii Teodora Lazar, Georgeta Andrei, Adina Alexe, Dan Lacatus şi Alexandru Coriu, n.r.) în scrisoarea trimisă de noi catre ei astăzi”, a scris Florin Vlad.

În scrisoare, inginerul i-a acuzat pe membrii comisiei că aleg să risipească banii publici. ”Alegeţi să risipiti banii pentru că nu sunt banii voştri, dar nu ăsta-i cel mai mare rău pe care-l faceţi. Cel mai mare rău pe care-l faceţi e că, prin nesimţirea voastră, răniţi nişte copii, răniţi nişte tineri care au pus suflet în acest proiect, au încercat să mă convingă de faptul că merită să ne înscriem în această cursă, au muncit zi şi noapte să răspundă tuturor solicitarilor voastre, şi au crezut, da, au crezut că se poate!”, a scris Florin Vlad, menţionând că justificările comisiei sunt ”de tot absurdul”.

”Ne acuzaţi că vrem să punem plasă STNB pe faţadă şi să scumpim (!!!) lucrarea, când nici prin cap nu ne-a trecut aşa ceva. Uitaţi-vă în procedurile de execuţie. Numai proştii nu ştiu că vărul atacă metalul. (…) Ne acuzaţi că nu v-am scris pe exemplarul în copie pe toate documentele «conform cu originalul» în condiţiile în care v-am predat un exemplar original complet al documentaţiei. (…) Ne acuzaţi că nu putem justifica preţul (…) afirm cu toată răspunderea, lucrarea putea fi făcută în condiţii de excelentă într-un buget de 500.000 de euro, nu de 600.000 cum am ofertat noi, dar pe voi nu va interesează asta”, a continuat inginerul.

Preşedintele USB, Nicuşor Dan, a scris, miercuri, tot pe contul de Facebook, despre licitaţia pentru refacerea faţadei Teatrului Odeon.

”Pentru refacerea faţadei Teatrului Odeon s-a făcut o licitaţie la care au participat şapte firme. Primele şase au fost descalificate şi a câştigat a şaptea. Oferta primei firme a fost de 600.000 euro, oferta firmei câştigătoare 1.600.000 euro. Detalii primite de la firma cu oferta cea mai mică, firma care a făcut lucrări de calitate în Bucureşti”, a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite