EXCLUSIV VIDEO „Pas de deux“ cu Mikhail Baryshnikov prin Sibiu
0Una dintre legendele baletului mondial, Mikhail Baryshnikov, care prezintă în Festivalul de Teatru la Sibiu spectacolul „Brodsky/Barryshnikov“, s-a plimbat încântat prin cetate, a stat la terase la un pahar de vin şi a gustat mâncăruri româneşti tradiţionale.
Zilele acestea, Sibiul freamătă de trupe de teatru, autocare, turişti şi oameni de toate naţionalităţile. Printre aceştia, un domn deloc înalt, dar prezentabil, îmbrăcat simplu, dar cu mult bun gust, pe care ochii cunoscători ai trecătorilor îl privesc cu admiraţie: Mikhail Baryhnikov.
Marele balerin şi actor american de origine letonă, considerat de mulţi drept unul dintre cei mai mari dansatori ai lumii, petrece câteva zile la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), unde susţine şi un spectacol cu două reprezentaţii. Înainte de asta însă, a avut ceva timp să studieze pe îndelete atât oraşul, cât şi programul unuia dintre cele mai ample festivaluri de teatru, „mai mare decât Edinburgh“, după cum avea să declare în cadrul unei întâlniri restrânse cu presa.
Pe străzile din centrul oraşului, câţiva norocoşi l-au recunoscut, pentru că dincolo de aerul normal, aparent banal al unui artist discret, Baryshnikov (69 de ani) este inconfundabil. Chiar în prima zi în care a ajuns la Sibiu a luat „pulsul“ oraşului, plimbându-se prin mulţime, însoţit de o persoană de la organizare. Acest „pas de deux“ a traversat centrul vechi, oprindu-se din când în când pentru a admira o clădire sau un moment de teatru stradal.
Fascinat de tinerii dansatori
Ceva mai târziu, balerinul se grăbea să ajungă la hotel, de unde o maşină l-a preluat şi l-a dus direct la reprezentaţia spectacolului „Vertigo 20“, creat de coregrafa Noa Wertheim. La final, alături de sute de spectatori, Baryshnikov s-a ridicat în picioare şi i-a aplaudat pe talentaţii dansatori. Avea să repete această experienţă şi o zi mai târziu, marţi seara, când spectacolul „Yama“ al aceleiaşi companii israeilene a umplut până la refuz sala.
EXCLUSIV Pe urmele lui Baryshnikov prin Sibiu
Impresionat de talentul tinerilor dansatori, după reprezentaţie, ceva mai târziu în noapte „Misha“ a ţinut să-i întâlnească şi să îi felicite. Cu gesturi ample, „zeul" Baryshnikov le-a povestit lucruri care l-au impresionat, mişcări care i-au astras atenţia. Şi toate astea se întâmplau la „Clubul festivalului“, în locul amenajat în aer liber, un spaţiu unde sute de invitaţi, voluntari, jurnalişti şi organizatori se adună în fiecare seară la un pahar de bere şi un mic cu muştar pentru a depăna impresiile zilei.
Impresionant este să vezi laolaltă artişti precum Marcel Iureş, Silviu Purcărete, Mikhail Baryshnikov şi Pippo Delbono, alături de critici importanţi precum George Banu, jurnalişti precum Cătălin Ştefănescu şi sute de tineri voluntari, puşi pe petrecere. Este un amestec fascinant de voie bună, discuţii interesante, muzică, dans şi râsete ale unor oameni pe care iubirea pentru teatru i-a adus împreună din 72 de ţări. De altfel, „Iubirea“ este şi tema principală a ediţiei din acest an.
A apreciat bucatele româneşti
Un turist care s-ar plimba prin Sibiu zilele acestea ar putea să-l întâlnească pe marele Baryshnikov fie la o terasă, fie la un spectacol de circ sau în Piaţa Mare, curios şi dornic să vadă cât mai multe spectacole. Printre picături, artistul a dat iama şi în bucatele româneşti, pe care le-a apreciat în fiecare seară, alături de un pahar de vin roşu.
„Sunt impresionat de acest festival, e chiar mai mare decât la Edinburgh, am observat că întregul oraş e implicat. Artă pentru oameni şi oameni pentru artă, cu atât de mulţi artişti tineri, dar şi mai în vârstă ca mine. Aştept cu nerăbdare să fiu pe scenă aici, dar şi să văd cât mai multe alte spectacole“, a declarat Mikhail Baryshnikov în prima sa ieşire publică la FITS.
Oraşul e un furnicar într-o sărbătoare a „Iubirii“: de dimineaţă până seara târziu, în zeci de locuri din centru, de la periferii şi din împrejurimi, zeci de mii de oameni iubesc Teatrul şi se hrănesc cu el. Pentru că Sibiul este „capitala mondială a teatrului“ până pe 18 iunie.
Miracolul lui Naharin
Festivalul mai are zile bune şi încărcate de evenimente până la „ultima cortină“. După spectacolul lui Baryshnikov vor urma multe altele, iar unul dintre invitaţii speciali ai festivalului în weekend, aşteptat cu nerăbdare şi cu sold out pe spectacole este Ohad Naharin, numit „cel mai remarcabil coregraf contemporan din lume“. Director artistic al Batsheva Dance Company din anul 1990, viziunea sa a fost una îndrăzneaţă, însufleţind repertoriul companiei prin coregrafiile sale captivante. Supranumit „Mr Gaga“, de la stilul de dans pe care l-a conceput şi de la documentarul biografic cu acelaşi titlu care a fost prezentat anul trecut la Cluj, la TIFF, Naharin se va afla pentru prima dată în România, chiar dacă artiştii companiei sale au mai dansat pe scenă la Sibiu.