Cine sunt câştigătorii Galei HOP 2017. O festivitate de premiere plină de surprize, comedie şi solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmina Olariu, câştigăroarea marelui premiu „Ştefan Iordache”                                                                   Fotografii: Maria Ştefănescu/ galaop.ro
Cosmina Olariu, câştigăroarea marelui premiu „Ştefan Iordache”                                                                   Fotografii: Maria Ştefănescu/ galaop.ro

Joi au fost decernate premiile de la Gala HOP. Marele premiu al galei- „Ştefan Iordache”a fost acordat Cosminei Olariu pentru „Mică criză de identitate”, după „Livada de vişini” de Cehov, premiul fiind înmânat de actorul Victor Rebengiuc. Festivitatea de premiere a fost plină de voie bună, cu un spectacol invitat care a cucerit publicul, cu un spectacol final care le-a jucat spectatorilor o farsă, dar şi de susţinere pentru actriţa Dorina Lazăr.

După trei zile în care cei 21 de concurenţi de la Gala HOP au putut fi văzuţi în patru ipostaze (etude, probă individuală, probă de grup şi cea de actori de filme) prin care talentul şi munca le-au fost puse la încercare, evenimentul s-a încheiat cu un spectacol care a păcălit audienţa, în care prezentatorul Dragoş Muscalu a anunţat greşit câştigătorul pentru ca mai apoi să îi retragă premiul. Acesta a menţionat că a fost o greşeală. Publicul a fost uimit şi nu a ştiut cum să reacţioneze, când, după, câştigătorul „de drept” a fost anunţat. Totuşi, piatra de pe inimă i-a fost luată rapid, când a devenit clar că toţi cei 21 de tineri de pe scenă jucau ultimele roluri din cadrul galei HOP. 

Spectacolul de încheiere a galei a fost muzical, vesel, cu umor de calitate şi plin de surprize, tinerii actori dovedind încă o dată cât talent poate să le încapă pe sub pielea încă la început de carieră. 

Câştigătorii Galei HOP- Gala tânărului actor

Premiul „Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOPCosmina Olariu, pentru momentul „Mică criză de identitate”, după „Livada de vişini” de Cehov. Premiul a fost înmânat de actorul Victor Rebengiuc. 

Cosmina Olariu a primit, de asemenea, şi premiul Vox Maris care se acordă, din anul 2014, câştigătorului Marelui Premiu, şi care constă într-un sejur de o săptămână pentru două persoane în cadrul resortului. Premiul a fost oferit din partea patronului Vox Maris, domnul Nicuşor Năstase.

image

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual- Blanca Doba (foto: dreapta), pentru momentul „Nina după aplauze”- după o combinaţie între „Pescăruşul”, gânduri personale şi pasaje extrase din scrisorile cehoviene. Premiul a fost îmânat de actorul Zsolt Bogdan. 

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual-  Mihai Florian Niţu, pentru „Solitudes 30”, după „Hamlet” de William Shakespeare şi „Ivanov” de Cehov.  Premiul a fost înmânat de actriţa Ana-Ioana Macaria. 

Premiul „Cornel Todea”  – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori-  „De ce, Anton Pavlovici Cehov?”, adaptare după „Maşinăria Cehov” de Matei Vişniec- regia Cătălin Bocîrnea, cu actorii: Cosmin Stănilă, Irina Sibef, Nicol Burlacu, Alexandru Mihai Popa, Radu Dogaru. Premiul a fost înmânat de actorul Mihai Măniuţiu.  

Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului-  Marcela Nistor,  pentru momentul „Nu ştiu ce”, colaj după scrisorile dintre Cehov şi Lika Mizinova şi „Pescăruşul”. Premiul a fost înmânat de actorul Alexandru Voicu, câştigătorul marelui premiu al ediţiei de anul trecut. 

Marcela Nistor

Premiul publicului

- Cea mai bună actriţă- Marcela Nistor (foto:dreapta)

 - Cel mai bun actor: Cosmin Stănilă  

 -Cea mai bună trupă de actori: „De ce, Anton Pavlovici Cehov?”, cu actorii Cosmin Stănilă, Irina Sibef, Nicole Burlacu, Alexandru Mihai Popa, Radu Dogaru.  

Premiile publicului au fost înmânate de actriţa Dorina Chiriac. 

Premiile găzduite în cadrul Galei tânărului actor: 

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” - Blanca Doba- acordat de actorul Alexandru Voicu, câştigătorul de anul trecut al acestui premiu 

Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică – Mihai Florian Niţu- înmânat de criticul de teatru Ileana Lucaciu, în locul actriţei Dorina Lazăr care nu a putut fii prezentă la Gală. 

De asemenea, actorul şi politicianul Mircea Diaconu le-a oferit câştigătorilor Galei HOP, o invitaţie la Bruxelles, cu ocazia celei de-a treia ediţii a Festivalului EuRoCultura. 

O lume a teatrului românesc puternică 

Invitată pe scenă, Aura Corbeanu, vicepreşedinte executiv al Uniter, a vorbit despre ce înseamnă această organizaţie al cărei principal scop este să promoveze actorii şi să îşi îmbunătăţească toate activităţile.

„...observaţiile pe care noi le primim, şi aici mă refer la noi, Uniter, sunt observaţii de care vom ţine cont. Le privim ca pe nişte propuneri de îmbunătăţire a activităţilor noastre. Toţi tinerii participanţi la Gala Hop, în aceşti 20 de ani- imaginaţi-vă, 20 de ediţii-sunt invitaţi să ne propună proiecte independente, proiecte individuale, proiecte de grup, şi veţi vedea că fiecare va veni cu ceva nou”, a spus Aura Corbeanu la Gala HOP. 
image

Directorul artistic al galei, Miklós Bács, a vorbit despre imaginea acestei ediţii aniversare, privită în retrospectivă, admirând tipul de sărbătoare care s-a creat la Costineşti, una de suflet, bazată pe muncă, şi nu una festivistă. 

image
„ Am avut impresia unei ediţii cu enorm efort care ne-a dat o imagine reală şi necosmetizată a stadiului tânărului actor, din toate punctele de vedere, profesional, uman, cum doriţi dumneavoastră. E o imagine la care ar fi bine să reflectăm. Să nu încercăm să o înfrumuseţăm şi să găsim soluţii acolo unde e nevoie, pentru că despre asta este vorba  la Gala HOP, despre a fi alături de tinerii noştri colegi care, ca şi noi, se zbat, câteodată greu, cu facerea unei creaţii. E greu. De asta suntem aici şi nu să-i minţim în faţă”, a explicat Miklós Bács. 

Dorina Lazăr nu e singură

În continuare, actorul a vorbit despre alegerea temei din acest an, cea a singurătăţii, explicând că, pentru un actor, aceasta este esenţială şi chinuitoare. Pentru toate întrebările, îndoielile şi nesiguranţele există, a mai explicat directorul artistic, un proces dificil de parcurs. 

„Am nevoie de celălalt ca să pot să discut gândurile şi întrebările şi chinurile mele ale facerii. De asta am ales această idee de singurătate...câteodată ne-o dorim cu ardoare, iar altă dată, alergăm ca nebunii să scăpăm de ea”, a mai spus Bács.
dorina lazar directoare teatrul odeon foto sever gheorghe

De asemenea, actorul a amintit situaţia actriţei Dorinei Lazăr (foto: dreapta), cu demiterea din fruntea Teatrului Odeon, transmiţându-i  toată susţinerea sa. 

„N-am crezut vreodată că viaţa ne va pune într-o  situaţie în care va trebui să dovedim că putem fii împreună împotriva orgoliilor din această breaslă. Iată că situaţia de la Odeon, după propunerea temei mele, ne dă o lecţie de viaţă. Aşa că aş dori să-i transmit colegei noastre, doamnei Dorina Lazăr, în numele acestei tinere generaţii- presupun şi că în numele dumneavoastră, şi al meu personal- că nu este singură”, a adăugat Miklós Bács.

De asemenea, când a fost acordat premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, criticul de teatru Ileana Lucaciu a vorbit şi ea despre situaţia Dorinei Lazăr care ar fi trebuit să ofere premiul, ea fiind cea care a venit cu ideea lui.

Ileana Lucaciu a povestit că premiul a apărut în urmă cu opt ediţii, când la o probă de recital, fiecare prezenta ce voia, lucru care ar fi dus, după spusele criticului de teatru, la o gală „catastrofal de vulgară şi penibilă”.

Acela a fost momentul în care Dorina Lazăr s-a ridicat, l-a oprit pe cel care recita pe scenă şi a spus că a hotărat că va da anual un premiu celui care înţelege ceea ce spune şi rosteşte cu dicţie şi cu o prestaţie deosebită.

„Din păcate, astăzi, doamna Dorina nu poate să fie aici. Nu poate să fie aici pentru că primarul capitalei, cu eleganţă, întâi a felicitat-o, i-a oferit 9,82 pentru prestaţia ca director al teatrului Odeon, şi după patru zile, i-a trimis prin curier că o demite. Acelaşi primar. Acum se află în situaţia dificilă de a preda teatrul Odeon unui alt nume, pe care îl doreşte primăria. Dar dânsa promite că va fi întotdeauna alături de tineret şi de tinerii actori. ..Vă doresc mult succes, dar nu uitaţi, în continuare, experienţa multora”, a încheiat Ileana Lucaciu. 
image

În spatele fiecărei ediţii a Galei HOP stă, după cum a ţinut să sublinieze şi Miklós Bács, o armată de oameni care lucrează îngrozitor ca să acopere o muncă care pare, la suprafaţă, uşoară şi simplă. Deşi a stat sub semnul singurătăţii cehoviene, ediţia din 2017 a arătat cât de bine pot lucra în echipă tinerii actori, dar şi cât respect poartă unul pentru munca celuilalt. 

Un exemplu în acest sens a fost dublul câştigător, Mihai Florian Niţu (foto: dreapta) care, acceptând ununl dintre premii, şi-a exprimat admiraţia pentru colegii săi de la Cluj- Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teatru şi Televiziune- care au prezentat şi ultimul spectacol invitat, „O femeie”, în regia actriţei Andrea Gavriliu. 

Spectacolul celor de la Cluj a fost primit foarte bine de public, cu hohote de râs în serie şi cu aplauze puternice. Referindu-se la aceştia, Niţu a vorbit despre ce rezultate uimitoare poate avea lucrul în echipă.

Pentru detalii despre câştigătorii şi participanţii la Gala HOP, puteţi găsi accesând site-ul evenimentului. 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite