UPDATE Actriţa Olga Tudorache este internată la Spitalul Elias. Surse: „A fost o suspiciune de atac cerebral”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Olga Tudorache
Actriţa Olga Tudorache

Actriţa Olga Tudorache (88 de ani) a fost spitalizată, luni, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, pentru evaluarea stării de sănătate. Un echipaj de salvare a ajuns luni dimineaţă la domiciliul actriţei, transportând-o ulterior la unitatea sanitară, pentru investigaţii suplimentare.

Surse medicale au explicat pentru „Adevărul” că apelul la 112 s-a făcut luni dimineaţă pentru o suspiciune de atac vascular cerebral (AVC). „S-a dovedit a fi o lipotimie însă a fost trimisă la Spitalul Elias pentru mai multe investigaţii”, au precizat sursele citate. 

Olga Tudorache, supranumită „marea doamnă a teatrului românesc“, s-a născut la 11 octombrie 1929, la Oituz, judeţul Bacău. Din 1976 a fost Conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, catedra de actorie. Din 1990 este profesor. A avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997). Retragerea efectivă din învăţământ are loc în 2000. 

A interpretat peste 70 de personaje de teatru, precum: Maşa din „Cadavrul viu“ de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din „Antoniu şi Cleopatra“, Regina din „Vulpile“ de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester din „Richard al II-lea“, „Elena Domnişor din „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară“, Beatrice, din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor“ de Paul Zindel,.  În film, a avut o activitate la fel de prolifică, având roluri în: „Mihai Viteazul“, „Bietul Ioanide“, „Balanţa“, „O vară de neuitat“, „Salata“. De-a lungul carierei, a fost recompensată cu numeroase distincţii şi premii. 

Pentru actorul Florin Zamfirescu, cel care i-a fost ani de zile asistent la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, Olga Tudorache este un mister din care a reuşit să descifreze doar o mică fărâmă. „Pentru mine, mecanismele interioare ale actriţei Olga Tudorache - o actriţă imensă, cea mai mare pe care o are teatrul românesc - au fost un mister. Stând atâţia ani la catedră, discuţiile cu ea m-au îmbogăţit. 

Mulţi au spus că forţa ei este în glas, alţii, în privire. Eu am mai descoperit o frântură din acest mister: Olga Tudorache nu minte niciodată, spune exact ceea ce gândeşte. Capătă o asemenea forţă, încât devine înspăimântătoare în faţa celor din jur. Le spunea studenţilor: «E prost», sau «Este foarte bine! ». Nu spunea şi nu făcea niciodată lucruri de complezenţă“.

În acelaşi timp, precizează Florin Zamfirescu, „este un om de o tandreţe extraordinară, nu suportă ideea de a face rău cuiva“. 

Energia care mătură tot

Regizoarea Cătălina Buzoianu a lucrat cu Olga Tudorache la mult-premiatul spectacol „Efectul razelor gamma asupra anemonelor“ (1977), experienţă pe care o numeşte „fabuloasă“.„Olga Tudorache este ea însăşi un personaj. Am avut acces la relaţia dintre ea şi Rodica Negrea, care i-a ţinut piept pe scenă - pentru că ele două aveau rolurile principale. Şi pentru Rodica Negrea a fost o experienţă uluitoare să fie cu Olga pe acelaşi ritm şi cu aceeaşi putere. 

Energia Olgăi mătura tot, dar nu era una devastatoare, ci făcea să înflorească totul în jur. Totul devenea expresiv, benefic şi adevărat. Am mai lucrat cu ea la o piesă de teatru pentru TV, «Trenul de lapte nu mai opreşte aici ».

 Era fascinantă. În viaţa de zi cu zi, am fost prietenă cu ea. Este o fiinţă fermecătoare - se îmbrăca bine, eu şi soţul meu eram uluiţi de felul în care reacţiona ca soţie, ca iubită....“, a declarat Cătălina Buzoianu. Actriţa Ilinca Goia, fostă studentă a Olgăi Tudorache, spune că a fost influenţată de personalitate artistică a profesoarei sale.  „Este o actriţă atât de copleşitoare, încât nu poţi să nu te minunezi. Ca profesor, era omul extremelor. Nu exista cale de mijloc", subliniază Ilinca Goia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite