VIDEO Crăciun cu repetiţie în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova, una dintre cele mai importante sărbători religioase devine mai degrabă politică decât spirituală.

Crăciun cu repetiţie from bradut ulmanu on Vimeo.

Până nu demult, Crăciunul se petrecea o singură dată pe an în Republica Moldova. Lucrurile erau, pe atunci, simple pentru Daniela Hadei, o studentă din Chişinău care lucrează şi ca agent de vânzări online. Familia sa, ca multe altele din Moldova, sărbătorea Crăciunul pe 7 ianuarie, după calendarul iulian, sau aşa-numitul 'stil vechi', respectat de Biserica Ortodoxă Rusă.

Membrii familiei Danielei îşi sunau rudele din România pe 25 decembrie, ca să le ureze un Crăciun fericit, dar aşteptau alte 13 zile pentru a sărbători la rândul lor.

Între timp, lucrurile s-au complicat. Daniela îşi aminteşte că anul trecut nici nu mai ştia când să spună 'Crăciun fericit' familiei sale. Iar spiritul sărbătorilor nu mai e acelaşi, se plânge ea.

Asta pentru că din ce în ce mai mulţi oameni din Moldova, în special tineri, au început să ţină Crăciunul pe stil nou, pe 25 decembrie, ca în România şi în majoritatea ţărilor creştine. De fapt, mulţi moldoveni ţin ambele Crăciunuri, iar Daniela e departe de a fi singura care se simte uşor confuză din această cauză. Toţi tinerii cu care am discutat la Chişinău mi-au mărturisit că, sărbătorit de două ori la interval de câteva zile, Crăciunul îşi pierde din spirit şi semnificaţie.

De ce devine Crăciunul o sărbătoare dublă în Moldova? Pe de o parte, e vorba de schimbările din societate, dar în primul rând de politică.

Mulţi moldoveni muncesc sau învaţă în Europa de Vest şi în România şi importă în propria ţară obiceiurile din locurile în care trăiesc. În vest, primesc liber în preajma Crăciunului pe stil nou, aşa că sărbătoresc şi ei, vrând-nevrând, tot atunci.

În acelaşi timp, republica e divizată între cei care doresc ca ţara să rămână în sfera de influenţă a Moscovei şi cei ce vor integrarea europeană, iar ambele tabere încearcă să se folosească de religie (şi de Crăciun) pentru a-şi crea avantaj.

Creştinii din Republica Moldova sunt împărţiţi între două mari structuri ortodoxe. Cea mai mare este Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove (pe scurt, Mitropolia Moldovei), care ţine de Biserica Rusă, în timp ce Mitropolia Basarabiei face parte din Biserica Ortodoxă Română. Ambele luptă pentru a-şi păstra -- sau atrage -- parohii.
Iar lupta pentru influenţă pe plan religios o reflectă pe aceea pentru dominaţie politică. Şi uite aşa data la care se sărbătoreşte Crăciunul a devenit subiect de dezbatere naţională şi conflict politic.

Ani de zile, Dorin Chirtoacă, primarul liberal al Chişinăului, a promovat atât apropierea de România şi Uniunea Europeană, cât şi transformarea zilei de 25 Decembrie în sărbătoare oficială în Moldova. Încă de prin 2007 se răfuia cu guvernul comunist la putere în acea vreme pentru a i se permite să instaleze bradul de Crăciun al municipalităţii înainte de 25 decembrie. În mod tradiţional, bradul de Crăciun era instalat la Chişinău pe 30 decembrie, ca să reziste până pe 7 ianuarie. Datorită eforturilor lui Chirtoacă, oraşul Chişinău a început să sărbătorească oficial Crăciunul pe stil nou, iar luminile de sărbători şi bradul din Piaţa Marii Adunări Naţionale se aprind an de an pe 1 decembrie.

Iar luna aceasta coaliţia pro-Europeană care conduce acum ţara a adoptat o lege care, în ciuda opoziţiei partidului comuniştilor, a transformat data de 25 decembrie în sărbătoare oficială.

Politicienii pro-europeni de la Chişinău susţin de multă vreme că ziua Crăciunului ar trebui să fie 25 decembrie, la fel ca în Uniunea Europeană. Liberalii spun chiar că o asemenea decizie ar fi în favoarea integrării europene a Republicii Moldova. Asta în condiţiile în care, cu doar doi ani în urmă, partidul liberal eşuase în a-şi asigura sprijinul partidelor partenere în coaliţie pentru a transforma data de 25 decembrie în sărbătoare oficială.

Dar chiar şi în condiţiile în care acum şi-au atins scopul, sărbătorirea Crăciunului la 25 decembrie rămâne mai degrabă o chestiune politică (şi, pentru unii, personală), mai degrabă decât un eveniment bisericesc. Deşi Biserica Ortodoxă Română urmează stilul nou, mitropolia sa din Republica Moldova este definită ca o biserică pe stil vechi. În condiţiile în care duce o luptă de expansiune în republică, BOR nu pare dispusă să încerce răbdarea enoriaşilor prin schimbarea calendarului religios.

Pe de altă parte, mulţi dintre tinerii din Moldova şi-au făcut deja un obicei din a sărbători Crăciunul pe 25 decembrie cu prietenii şi pe 7 ianuarie cu părinţii.

Ce este tragic nu e că sărbătorim Crăciunul la două date diferite, spune Tatiana Etco, o tânără jurnalistă din Chişinău. "Marea tragedie e că am cam pierdut din simţul ăsta al sărbătorilor", crede ea.

Membrii familiei sale se rezumă la a se felicita cu ocazia Crăciunului, explică Tatiana. "Ce înseamnă de fapt sărbătoarea? Nu ştim ce înseamnă; s-a pierdut undeva între conflictele astea dintre biserici, dintre mitropolii", care domină acum spaţiul public.

image

Acest articol face parte dintr-o serie de materiale multimedia pe teme religioase realizate cu sprijinul International Reporting Project (IRP).

Read the English version of this story on theblacksea.eu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite