VIDEO Ministrul Culturii: Nu renunţăm la „Cuminţenia Pământului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În pofida eşecului înregistrat de fostul Guvern, actualul ministru al Culturii nu vrea să renunţe la a achiziţiona "Cuminţenia Pământului". FOTO Eduard Enea
În pofida eşecului înregistrat de fostul Guvern, actualul ministru al Culturii nu vrea să renunţe la a achiziţiona "Cuminţenia Pământului". FOTO Eduard Enea

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că statul nu renunţă la a-şi exercita dreptul de preempţiuneprivind sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi.

Ionuţ Vulpescu a numit, încă o dată, campania ”Brâncuşi e al meu”, derulată timp de mai multe luni în 2016, ”un eşec” şi a spus că guvernul Cioloş recunoaşte această nereuşită.

”Ieri (marţi, n.r.), în Parlament, au fost respinse cele două ordonanţe. Există o Hotărâre de Guvern dată de guvernul Cioloş, prin care oamenilor li se vor restitui până la 31 decembrie 2017 donaţiile. Guvernul Cioloş recunoaşte prin această hotărâre eşecul. Eu nu pot decât să constat cu tristeţe. În decembrie 2015 rămăsesem la 5 milioane de euro. Nu ştiu cum s-a ajuns la 11 milioane”, a afirmat Ionuţ Vulpescu.

Procesul de negociere cu proprietarii sculpturii nu era încheiat la momentul în care Ionuţ Vulpescu a predat portofoliul. ”Nu, nu am bătut palma pe acea sumă”, a confirmat el. 

Întrebat dacă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi guvernul vor renunţa la a cumpăra bunul de patrimoniu mobil, el a răspuns negativ. ”Nu este acum ori niciodată. Ori de câte ori sculptura va fi scoasă la vânzare, statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune”, a spus Vulpescu.

Conferinţa de presă a ministrului Culturii a fost transmisă LIVE de Adevărul pe pagina de Facebook:

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.

Ministerul Culturii vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune ;i pentru ansamblul Brătianu - vila Florica din judeţul Argeş, potrivit declaraţiilor făcute miercuri de Ionuţ Vulpescu.

”Pentru prima dată în bugetul MCIN există sume care să permită statului să îşi exercite cu adevărat dreptul de preempţiune când vine vorba despre patrimoniul mobil sau imobil. Niciodată MCIN nu a fost alimentat cu sume care să permită să îşi exercite dreptul de preepţiune”, a declarat ministrul Ionuţ Vulpescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite