„Cuminţenia Pământului“, comodat „cu ţărâita“ la MNAR. Avocat: Proprietarele nu mai au speranţe ca statul român să o mai cumpere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumintenia

Situaţia sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi continuă să fie incertă, după ce în ultimul an Muzeul Naţional de Artă al României a înnoit contractul de comodat „cu ţârâita”, după cum a precizat avocatul Bogdan Grabowski vineri pentru News.ro, iar Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu a oferit niciun răspuns proprietarelor operei de artă privind dorinţa de a o achiziţiona.

Una dintre cele mai apreciate lucrări ale lui Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului” se află găzduită la MNAR. „Ei nu au bani de asigurare, cer de la minister, aşa că prelungesc contractul de comodat cu câte trei luni sau cu o lună, cu ţârâita, şi ne mai anunţă când şi când. Acum, este valabil până în iunie”, a explicat avocatul Grabowski pentru News.ro.

Din partea MCIN nu a venit încă un răspuns. Situaţia este aceeaşi din februarie. După învestirea lui George Ivaşcu în funcţia de ministru, reprezentantul proprietarelor - Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu - a trimis o adresă, rămasă fără răspuns până la această oră.

„În mod normal, nu ar fi trebuit să se ajungă în această situaţia. Legea spune că în 30 de zile statul trebuie să spună da sau nu. Iar dacă nu mai doreşte să o achiziţioneze, să anunţe. După ce în 2016 s-a căzut de acord asupra vânzării-cumpărării, ministrul Vulpescu a spus apoi că preţul e prea mare, iar acum a fost chemat Corpul de Control şi sunt restituiţi banii din donaţii. Semnalele arată că statul nu doreşte achiziţionarea ei, însă nimeni nu îşi asumă acest lucru”.

El a adăugat: „Pe doamnele proprietare nu le mai miră nimic. Nu mai au speranţe ca statul român să o mai cumpere”. Ele aşteaptă deblocarea acestei situaţii. În cazul în care statul decide că nu mai doreşte sculptura, ea va putea fi scoasă la licitaţie.

Pe 16 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a anunţat că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie 2016, care a fost apoi prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice. Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie 2016, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Pe 17 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile de respingere a Ordonanţelor de Urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite