Aproximativ 700.000 de euro au fost donaţi, până în prezent, pentru „Cuminţenia Pământului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Cuminţenia pământului”
”Cuminţenia pământului”

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat joi, pe pagina sa de Facebook, că suma strânsă din donaţii pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, pentru care s-a iniţiat o subscripţie publică, a ajuns la 694.960 de euro.

Prin SMS au fost donaţi 73.818 de euro, 56.638 de euro au ajuns în conturi prin intermediul eMag, 148.223 de euro au fost donaţi prin intermediul site-ului brancusiealmeu.ro, în timp ce 416.281 de euro, prin transfer bancar.

”Dacă 3 milioane de români donează câte 2 euro prin SMS, «Cuminţenia Pământului» devine a românilor pentru totdeauna. Ne-a mai rămas o lună în care ne putem demonstra nouă înşine că ne pasă de Brâncuşi. Trimite SMS la 8833 cu textul «brancusi» şi donează 2 euro pentru «Cuminţenia Pământului»”, a fost mesajul publicat de Corina Şuteu.

Achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi se poate face printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine Patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.



Constantin Brâncuşi spunea despre operă:

cumintenia
”A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia Pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia - dincolo de psihologia dumneavoastră!”

”Cuminţenia Pământului” e realizată în calcar crinoidal şi se ştie că Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite