Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live. Tratatul de Pace de la Bucureşti: România, o colonie a Germaniei şi Austro-Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hartă din „Atlasul Pământului românesc de-a lungul vremilor” de N.P. Comnenul, 1920: România la Tratatul de la Bucureşti (cu albastru); la sud-vest de linia roşie, zona ocupată de Puterile Centrale.
Hartă din „Atlasul Pământului românesc de-a lungul vremilor” de N.P. Comnenul, 1920: România la Tratatul de la Bucureşti (cu albastru); la sud-vest de linia roşie, zona ocupată de Puterile Centrale.

Documentele Tratatului de Pace de la Buftea-Bucureşti se află astăzi în arhiva Ministerului Afacerilor Externe, unde cei interesaţi pot cerceta „broşura” tipărită atunci şi intitulată Actele Tratatului de pace, care conţine 137 de pagini.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Din punct de vedere tehnic, Tratatul propriu-zis avea mai multe elemente componente. Primul şi cel mai important era intitulat Tratatul colectiv, care era compus din opt capitole structurate astfel: Restabilirea păcii şi a prieteniei; Dembilizarea forţelor militare române; Cesiuni teritoriale; Despăgubiri de război; Părăsirea teritoriilor ocupate; Regularea navigaţiunii pe Dunăre; Egala îndreptăţire a confesiunilor; Dispoziţiuni finale şi 31 articole. Toate acestea făceau din România, o colonie a Germaniei şi Austro-Ungariei

Tratatul a fost ratificat de către Germania: pe 4 iunie 1918 – Bundesratul german, 3 iulie – de Reichstagul german, de către Camera Deputaţilor pe 28 iunie şi de către Senatul român pe 4 iulie 1918. Din fericire, Regele Ferdinand a refuzat să semneze şi, prin aceasta, să ratifice documentul. Ironia sorţii face ca acelaşi Marghiloman, la sfârşitul lunii octombrie, să denunţe tratatul. Efectele acestuia au fost desfiinţate în plan internaţional, iniţial prin încheierea armistiţiului din 11 noiembrie 1918 între Antanta şi Germania şi apoi în cadrul tratatelor de pace încheiate cu Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia.

Cum au încercat să eludeze românii Tratatul de Pace de la Bucureşti? Ce efecte a avut Tratatul asupra societăţii româneşti? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Dan Falcan şi Ciprian Plăiaşu, editor Historia, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.

  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite