FOTO Comoară din Primul Război Mondial: documentul care a oprit un glonţ şi a salvat o viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe poveşti de pe front, amintiri, jurnale sau fotografii vechi, mai ales din Primul Război Mondial, au puţine şanse de a reveni în atenţia publică astăzi. În încercarea de a marca trecerea a 100 de ani de la izbucnirea conflictului care a marcat o întreagă planetă, Arhiva Naţională din Marea Britanie a început digitalizarea a peste 1,5 milioane de pagini din jurnalele vremii scrise de soldaţii britanici.

Pe lângă acest proiect, postul BBC a făcut apel la telespectatorii săi să îşi împartă propriile amintiri, documente, fotografii şi jurnale despre Primul Război Mondial. 

Una dintre cele mai importante descoperiri ale postului britanic a venit din partea telespectatorului Mike O'Brien, din Sidcup (Kent), care le-a arătat jurnaliştilor mai multe obiecte aparţinând soacrei sale, Germaine Louise Wall, în vârstă de 91 de ani. 

Soţul ei, John Wall, care a luptat în bătălia Neuve-Chapelle, în Primul Război Mondial, a trecut printr-un moment de cumpănă atunci când şi-a dat seama că este împuşcat. Totuşi, acesta a avut imensul noroc să aibă asupra lui, în buzunarul de la piept, câteva documente care i-au salvat practic viaţa.

image

FOTO Arhivă personală Mike O'Brien

Ce ar merita de asemenea menţionat este că John Wall avea în buzunarul său de la piept câteva documente ale unui alt soldat britanic, pe nume Stephen Albert Coates. La acea perioadă, John Wall credea că în urma luptelor camaradul său nu a reusit să supravieţuiască. Totusi, dupa mai multe cercetari, a aflat ca fostul său coleg de armata reuşise să scape şi să supravieţuiască până la vârsta de 83 de ani.

Într-o formă sau alta, John Wall este de părere că fostul său camarad i-a salvat viaţa, chiar dacă nu a făcut-o în mod fizic, ci prin intermediul documentelor personale. John Wall spune că îşi doreşte să „închidă cercul” şi să înmâneze documentele înapoi familiei Coates.

image

FOTO Arhivă personală Mike O'Brien


Citeşte şi:

Contribuie la scrierea istoriei! Muzeu din cadrul UBB caută exponate pentru un eveniment special

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Muzeul de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai organizează, în perioada iunie-octombrie 2014, o expoziţie intitulată ''Primul Război Mondial si consecinţele sale asupra Transilvaniei”. Expoziţia este deschisă celor care deţin obiecte sau documente din acea vreme.

O expoziţie despre Primul Război Mondial, prima acţiune prin care UBB se implică în cadrul proiectului „România 100”

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prin intermediul Direcţiei Patrimoniu Cultural Universitar şi a Serviciului Muzee din cadrul UBB va participa activ la lansarea şi dezvoltarea programului guvernamental „România 100”.

Top 5 arme celebre din Primul Război Mondial

Primul Razboi Mondial început în anul 1914 a produs modificări atât în percepţia oamenilor despre războaie, dar şi în anumite domenii, cum ar fi cel militar. Ţările participante au avut nevoie de strategii şi de arme mult mai performante pentru a învinge.

   

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite