Femei care au schimbat lumea în secolul 20

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţesa Diana a fost printre cele mai cunoscute figuri ale sfârşitului de de secol 20
Prinţesa Diana a fost printre cele mai cunoscute figuri ale sfârşitului de de secol 20

Descoperă cele cinci femei care au schimbat lumea, toate născute în secolul trecut. Printre ele se numără Prinţesa Diana, femeia care a încurajat închiderea minelor.

Diana, Prinţesa de Wales (1961-1997)

Prinţesa Diana a fost printre cele mai cunoscute figuri ale sfârşitului de de secol 20. Pe parcursul vieţii sale a fost printre cele mai fotografiate persoane, apărând pe coperţile revistelor mai des decât orice altă persoană. În acelaşi timp, este demn de admirat toată munca sa caritabilă, în special cu bolnavii de SIDA.

S-a măritat cu Prinţul Charles în 1981 şi primeşte titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Diana de Wales. A crescut într-o familie de aristocraţi, fiind pasionată de muzică şi balet. Iar când l-a cunoscut pe Charles lucrat part-time ca asistent într-o şcoală de asistente medicale din Londra.

După divorţul de Charles, care i-a adus multiple stări depresive, Diana s-a implicat în numeroase tipuri de acţiuni caritabile. Astfel, în 1987, Diana era printre cele mai cunoscute celebrităţi care s-a fotografiat alături de un bolnav de SIDA. Acest lucru a jucat un rol important în schimbarea atitudinii faţă de boală la nivel mondial.

O altă acţiune foarte cunoscută a acestei femei care a schimbat lumea secolului 20 a fost încurajarea interzicerii minelor. A influenţat închiderea minei din Ottawa.

Cu puţin înainte să moară s-a întâlnit cu Maica Tereza, fiind foarte impresionată. Chiar a declarat că este o “mică, mică Maică Tereza”, iar Maica Tereza a spus despre ea că “Diana este fiica mea”.

Chiar dacă s-au spus multe legate de viaţa ei personală, Prinţesa Diana rămâne o figură foarte populară a secolului 20, datorită faptului că oamenii se identificau cu ea, iar faptul că s-a implicat atât de activ în activităţi caritabile au schimbat definitiv impresia despre personajele regale. Chiar prinţesa însăşi spunea: “Oricine are nevoie să fie valorificat. Oricine are potenţial de a da ceva înapoi, doar să aibă ocazia”. Aceste vorbe demonstrează nobleţea sufletească pe care o avea şi au făcut-o să fie printre cele mai importante femei care au schimbat lumea.

Maica Tereza (1910-1997) a fost o călugăriţă romano-catolică, care şi-a dedicat viaţa pentru a-i ajuta pe săracii din toată lumea. A stat mulţi ani în Calcutta, India, unde a înfiinţat fundaţia Misionarii Carităţii, care a avut ca misiune ajutorarea celor mai săraci oameni. Nominalizată cu Premiul Nobel Prize în 1979, Maica Tereza a devenit un simbol al carităţii şi un model demn de urmat pentru toate femeile.

Vorbele ei calde, care îndeamnă la ajutorul fratelui şi atenţia spre celălalt, nu numai spre noi înşine, vor rămâne pururi în sufletele a mii de oameni: “Nu este vorba de cât de mult facem, ci de câtă dragoste depunem în ceea ce facem. Nu despre cât oferim este vorba, ci de câtă dragoste punem în ceea ce oferim.”

Născută în Macedonia, de copilă a simţit chemarea către Dumnezeu, iar la vârsta de 18 ani i s-a permis să se alăture unui grup de măicuţe în Irlanda. Ajunsă în India, a fost mai întâi profesoară, dar suferinţele şi sărăcia celor de acolo au făcut-o să îşi dorească să îi ajute mai mult pe cei la care nimeni nu se uita. Adesea spunea din cuvintele Mântuitorului “Orice faci pentru fratele tău, pentru mine faci”. Dragostea ei o răspândea tuturor, căci credea sincer că iubirea singură nu are sens, ea trebuie să fie împărţită oamenilor prin acţiuni de binefacere.

A trecut prin multe perioade grele în Calcutta, dar a îndurat cu eroism foametea şi s-a îngrijit de săracii, bolnavii şi toţi oamenii uitaţi de lume.

A reuşit să deschidă, în 1952, un centru unde veneau oamenii cu boli în stadiu final, permiţându-le acestora să moară decent, cu demnitate, şi nu pe stradă.
Misiunea ei de a fi mai aproape de nevoile oamenilor săraci, a mişcat oameni din toată lumea, care i-au urmat exemplul şi până în acest moment există mai mult de 700 de astfel de misiuni în 130 de ţări ale lumii. Precum Maica Tereza obişnuia să zică “nu toţi oamenii pot face lucruri măreţe, dar oricine poate face ceva mic cu multă dragoste”, mulţi au fost cei care i-au urmat exemplul şi au început să îşi ajute fraţii la nevoie.

Întrebată cum ar trebui să contribuim cu toţii la pacea în lume a răspuns “Du-te acasă şi iubeşte-ţi familia”. Astfel, Maica Tereza intră în istorie, fiind una dintre femeile importante care au schimbat lumea în secolul 20.

Citeşte poveştile de viaţă ale altor trei femei care au schimbat lumea în secolul 20.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite