Felicia Donceanu a cştigat marele premiu UCMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compozitoarea Felicia Donceanu a câştigat Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), pe anul 2010, în cadrul unei gale organizate astăzi, 25 februarie 2011, în aula Palatului Cantacuzino.

“Acum, aici, astăzi trăiesc un moment grav din existenţa mea, un lucru serios şi adânc. Am parcurs un drum care a însemnat discursul meu faţă de oameni exprimat prin muzică. Faptul că azi colegii mei mă onorează cu acest premiu înseamnă că mi-au înţeles şi respectat muzica şi felul meu de a fi mereu eu, aceeaşi, cum altfel nu puteam să fiu", a declarat Felicia Donceanu. Reputata compozitoare, care a împlinit de curând 80 de ani, a abordat de-a lungul carierei o multitudine de genuri, de la piese corale până la piese pentru teatru şi de la muzică pentru ansambluri instrumentale până la lucrări de cameră sau cântece pentru copii.

“Felicia iubeşte nu doar sunetul, ci şi cuvântul, vorba, versul”, a spus, la înmânarea premiului, Adrian Iorgulescu, preşedintele UCMR.
Pe lângă Mare Premiu, juriul a mai decernat 15 premii.

Astfel, Mihai Măniceanu a câştigat premiul pentru lucrări simfonice”, cu lucrarea "Sempre risoluto" pentru pian obligat şi orchestră; Octavian Nemescu a câştigat premiul pentru lucrări electronice pentru lucrarea “EUIorErUImII” pentru clarinet, vioară şi bandă; Nicolae Teodoreanu a primit premiul pentru lucrări cameral pentru “Fântâna tinereţii” pentru flaut, violoncel şi live electronics; Valentin Timaru a primit premiul filialei Cluj, pentru opera “Harfă de vânt” pentru voce şi ansamblu cameral, pe versuri de Adrian Tarţa; Gheorghe Vulpe a primit premiul pentru muzică de fanfară pentru “Suita transilvană”; Christian Alexandru Petrescu a câştigat premiul pentru lucrare corală amplă, pentru “Cărăbuşul”, pe versuri de Lucian Blaga; Marcel Octav Costea a câştigat premiul pentru miniatură corală, pentru lucrarea “Trei miniaturi corale pe texte religioase" (Asperges me Domine; Doamne-ndură-te de noi!; Aleluia! - Domnul e păstorul meu)”; Andrei Tudor a câştigat la secţiunea muzică uşoară pentru piesele “Iarna spune poveşti” şi “Nu te mai am'” , pe versuri de Andreea Andrei; Cătălin Târcolea a primit premiul pentru muzică de jazz pentru albumul „Synvionai 2”; Marius Ţeicu a câştigat premiul pentru spectacol muzical cu lucrarea „O premieră furtunoasă”, pe libretul lui Octavian Sava; Octavian Lazăr Cosma a câştigat premiul pentru Istoriografie, cu volumele “Opera Naţională din Cluj” (vol. 1) şi “Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani” (vol. 3); Valentina Sandu Dediu a câştigat premiul pentru sistematică, cu volumul , “Alegeri afecte, atitudini. Despre stil şi retorică în muzică”, pe care l-a împărţit cu Nicolae Gheorghiţă, ce a fost recompensat pentru volumul  „Byzantine Music between Constantinople and the Danubian. Principalities. Studies in Byzantine Musicology”.

Premiul pentru publicistică a fost acordat muzicologului şi omului de radio “Oltea Şerban Pârâu”, iar premiul pentru creaţie didactică - Doinei Paron Florişteanu, pentru lucrarea “Muzicieni români la Schola Cantorum”.

Marele premiu a fost recompensat cu 4000 de lei, iar celelalte premii cu 2000 de lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite