VIDEO De ce a câştigat Mihai Viteazul bătălia domnitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai VIteazul, Ştefan cel Mare şi Mircea cel Bătrân. DESEN Vali Ivan
Mihai VIteazul, Ştefan cel Mare şi Mircea cel Bătrân. DESEN Vali Ivan

La Adevărul Live, redactorul-şef Historia, Ion M. Ioniţă, împreună cu sociologul Darie Cristea şi jurnalistul Adevărul Matei Udrea au dezbătut criteriile pe care s-a realizat topul preferinţelor domnitorilor în rândul românilor, într-o discuţie moderată de jurnalistul Liviu Iolu.

În sondajul importanţei domnitorilor realizat de INSCOP pentru Adevărul şi revista Historia, Mihai Viteazul ocupă primul loc în topul preferinţelor românilor.

Deşi aflaţi la o diferenţă procentuală foarte mică, câteva detalii au înclinat balanţa în favoarea lui Mihai Viteazul în lupta cu Ştefan cel Mare. Voi cu cine votaţi? Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul?

Aşteptăm părerile voastre despre personalităţile istorice ale României.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Darie Cristea: Trebuie să înţelegem ce e în spatele memoriei colective, când populaţia alege un personaj istoric. În general, memoria colectivă este influenţată de modul cum se face şi cum se predă în şcoală istoria, precum şi de cultură, mai ales cinematografică. Să nu uităm celebrul film „Mihai Viteazul“. Unitatea naţională este elementul principal pentru care majoritatea oamenilor sunt atraşi de Mihai Viteazul.

Matei Udrea: Inclusiv generaţiile tinere sunt influenţate de filmele care se dau la televizor. Filmul cu Ştefan cel Mare cred că a fost dat mai puţin la TV, de aceea e pe locul doi. Propaganda comunistă are de asemenea un rol important în asta, pentru că a fost una dintre cele mai eficiente. Lipseşte din multe topuri un alt personaj capital pentru istoria României, şi anume Ion C. Brătianu. 

Darie Cristea: Topul personalităţilor feminine e cumva straniu. Garantat că jumătate din populaţie încurcă Regina Maria cu Regina Elisabeta. 

Ioan M. Ioniţă: E important că s-a făcut un asemenea sondaj. Foarte multe dintre aceste percepţii reprezintă un rezultat al învăţământului din trecut. Multe filme de propagandă au fost făcute să-şi atingă scopul, pentru a crea mituri şi legende. Totuşi, personajele evocate sunt cele importante din istoria României. Acele personalitati char au făcut ceva, au fost nişte repere, indiferent de perspectiva culturală, cinematografică, care le-a prezentat într-o formă sau alta. Noi, cu revista Historia, punem în evidenţă mai multe perspective, pe baza unor analize. Nu există un adevăr universal. Nu ne putem întoarce în timp să-i întrebăm pe domnitori ce au facut exact. 

Matei Udrea: Oamenii au intrat în posesia unei istorii false din pricina televizorului. Mulţi nu ştiu ce eforturi au depus Brătienii pentru a rezista armatelor austriece. De precizat că unele personaje au căpătat o aură mult prea mare decât au avut-o ele în realitate, iar alte personaje, din păcate, care au depus eforturi considerabile, nu sunt prezentate. 

De ce a câştigat Mihai Viteazul bătălia domnitorilor

Darie Cristea: Noi nu ştim nimic despre doamnele medievale. Noi, în limba română, nu avem un cuvânt funcţional pentru nevasta voievodului. Nu ne-a ocupat niciodată această problemă. Nici despre mamele voievozilor, care, în anumite cazuri, precum la Mircea cel Bâtran, au avut un cuvânt greu de spus. Nu avem o cultură a personalităţilor feminine din istorie.

Matei Udrea: Populaţia ştie puţin despre cât costau războaiele lui Ştefan cel Mare, nişte războaie care au sărăcit Moldova. Asemenea lucruri au fost scoase din prim plan. Unii oameni nu cunosc că Mihai Viteazul a fost vasal, că armata lui a fost formată din mercenari. Unele informaţii pot modifica percepţia oamenilor, însă ele nu sunt comunicate.

Cristea: Interacţiunile cu Rusia au fost pentru România în general negative, dar iată că acest lucru nu contează atât de mult faţă de conflictul legat de Transilvania.

Matei: Ungaria este campion la antipatia românilor faţă de vecinii săi. Ei ne acuză de unele, noi de altele. Sunt curios să văd dacă o să se termine vreodată. 

Cristea: Nu există o reacţie de refuz asupra acordului respondenţilor de a răspunde. Există însă ceva ce nu se poate evalua. Există o ruşine a unora care nu recunosc ca nu au informaţii suficiente despre anumite persoanje istorice. Un exemplu în acest sens este Ana Ipătescu.

Matei Udrea: Afişările de pe internet ne arată că asemenea subiecte sunt de mare interes, dar este important să ştii cum le abordezi. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite