74 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 27 noiembrie 1940 istoricul şi politicianul Nicolae Iorga a fost ridicat de acasă de un grup de legionari şi ucis câteva ore mai târziu în apropierea localităţii Strejnicu din judeţul Prahova.

Nicolae Iorga, unul din cei mai cunoscuţi istorici români şi autorul celor mai multe volume de scrise este din 1938 una din personalităţile antipatizate de legionari. Motivul acestei antipatii este un conflict între Nicolae Iorga şi Corneliu Zelea Codreanu în urma căruia legionarul este încarcerat.

Într-un schimb de scrisori între cei doi politicieni, Zelea Codreanu îl acuza pe Iorga de atitudine ambivalentă şi de susţinerea politicii lui Carol al II-lea privind interzicerea a partidelor politice.

La câteva luni de când fusese trimis în închisoare, Zelea Codreanu şi alţi deţinuţi legionari sunt împuşcaţi când erau transportaţi de Penitenciarul Râmnicu Sărat la Jilava. Legionarii din libertate nu-l vor ierta pe Iorga pentru faptele sale care, potrivit lor, au dus la eliminarea celui numit „Căpitanul”.

În septembrie 1940 legionarii vin la putere. Urmăresc îndepărtarea celor care le-au fost ostili în anii anteriori: politicieni, comunişti, persoane cu origini evreieşti.

În după-amiaza lui 27 noiembrie 1940, un grup de legionari s-au prezentat la casa lui Iorga din Sinaia şi l-au luat ridicat. Câteva ore mai târziu, istoricul este împuşcat de mai multe ori şi i-au lăsat corpul în Pădurea Strejnicu, judeţul Prahova.

Liderul legionarilor din acel moment, Horia Sima, a negat că ar fi ştiut de acţiunea celor care mers să-l ucidă pe Iorga şi că formaţiunea politică de extremă dreapta nu a vrut eliminarea istoricului şi politicianului care îi criticase anterior.

Legionarii nu sunt la primul asasinat politic. Cu un an înainte aceştia îl uciseseră pe Armand Călinescu, fost prim-ministru al României, iar în 1933 pe prim-ministrul de atunci Ion Gheorghe Duca.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite