VIDEO Un ghid de creativitate de la autoarea bestsellerului „Mănâncă, roagă-te, iubeşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitoarea Elizabeth Gilbert (46 de ani) a ţinut mai multe conferinţe motivaţionale TED.   Foto: Timothy Greenfield-Sanders
Scriitoarea Elizabeth Gilbert (46 de ani) a ţinut mai multe conferinţe motivaţionale TED.   Foto: Timothy Greenfield-Sanders

Volumul „Lecţii de magie - Cum să-ţi cultivi creativitatea“ de Elizabeth Gilbert, autoarea bestsellerului „Mănâncă, roagă-te, iubeşte“, va fi publicat la Editura Humanitas. Gilbert a scris un ghid de creativitate, după ce conferinţele sale motivaţionale TED s-au bucurat de mare succes.

Scriitoarea americană Elizabeth Gilbert (46 de ani) îşi îndeamnă publicul să scoată la iveală comorile interioare ascunse şi să aleagă cea mai bună dintre vieţile pe care le-ar putea trăi. 

„Creativitatea este sacră şi nu este sacră. Ceea ce creăm contează enorm şi nu contează deloc. Trudim singuri şi suntem însoţiţi de spirite. Suntem îngroziţi şi suntem curajoşi. Arta e o zdrobitoare corvoadă şi un minunat privilegiu. Divinitatea nu ne poate lua în serios decât atunci când suntem în cea mai jucăuşă dispoziţie. Fă loc acestor paradoxuri, astfel ca toate să fie deopotrivă de adevărate în sufletul tău, şi îţi promit – vei putea face orice“, spune Elizabeth Gilbert.

Romanul „Mănâncă, roagă-te, iubeşte“, bestseller New York Times şi al Asociaţiei Librarilor Americani, a fost publicat în 2008, la Editura Humanitas. Cartea a fost tradusă în 30 de limbi şi în jur de 10 milioane de exemplare au fost publicate în lume. În 2010, regizorul Ryan Murphy a ecranizat romanul, iar pelicula i-a avut pe Julia Roberts şi Javier Bardem în rolurile principale. 

Fragment din „Lecţii de magie - Cum să-ţi cultivi creativitatea“

Frica de care ai nevoie şi frica de care n-ai nevoie

image

O să credeţi, poate, că o să vă spun acum că trebuie să deveniţi neînfricaţi ca să duceţi o viaţă mai creativă. Dar nu voi spune asta, fiindcă nu asta cred. Creativitatea e pentru cei curajoşi, da, însă nu pentru cei neînfricaţi, şi e important să înţelegem diferenţa.

Curajul înseamnă să faci ceva înspăimântător.

Neînfricarea înseamnă să nici nu înţelegi măcar ce vrea să spună cuvântul înspăimântător.

Dacă scopul tău în viaţă e să devii neînfricat, atunci cred că eşti deja pe drumul greşit, fiindcă singurele persoane cu adevărat neînfricate pe care le-am întâlnit vreodată erau fie sociopaţi în toată regula, fie ţânci de trei ani groaznic de neastâmpăraţi – iar aceştia nu sunt un model pentru nimeni.

Adevărul e că frica este necesară din motive evidente, legate de supravieţuire. Evoluţia a făcut bine sădind un reflex al fricii înăuntrul tău, pentru că dacă n-ai avea frică ai duce o viaţă scurtă, haotică şi prostească. Ai traversa pe roşu. Ai hoinări prin păduri şi te-ar mânca urşii. Ai sări în valuri uriaşe de pe vreo faleză din Hawaii, în ciuda faptului că nu prea ştii să înoţi. Te-ai căsători cu un tip care ţi-a spus la prima întâlnire: „Nu cred neapărat că oamenii-s făcuţi de la natură să fie monogami.“ 

Aşa că, da, ai categoric nevoie de frică pentru a te păzi de pericole reale, ca cele pe care le-am enumerat mai sus.

Însă nu ai nevoie de frică în sfera creativităţii.

Serios, n-ai nevoie.

Bineînţeles, doar fiindcă n-ai nevoie de frică atunci când vrei să fii creativ nu înseamnă că frica nu-şi va face apariţia.

Crede-mă, frica îşi va face mereu apariţia – mai ales atunci când vrei să fii inventiv sau inovator. Frica va fi declanşată mereu de creativitate, deoarece creativitatea îţi cere să pătrunzi în sfere cu rezultate incerte, iar frica detestă rezultatele incerte. Frica – programată de evoluţie să fie hipervigilentă şi ultraprotectoare – va presupune întotdeauna că orice rezultat incert e menit să ducă la o moarte însângerată şi cumplită. Pe scurt, frica e ca un agent de pază de la mall, care se crede puşcaş marin. N-a dormit de câteva zile, a băut prea mult Red Bull şi e gata să-şi împuşte propria umbră pentru ca toată lumea să fie în „siguranţă“.

Frica e cu desăvârşire firească şi omenească.

Nu e deloc ceva de care să-ţi fie ruşine.

Trebuie însă luată în serios. (Copyright Editura Humanitas)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite