Varujan Vosganian: „Márquez a fost un maestru desăvârşit al realismului magic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Varujan Vosganian a declarat, vineri, pentru Mediafax, că romancierul Gabriel Garcia Márquez a fost un maestru desăvârşit al realismului magic, afirmând că acesta a fost ataşat de spaţiul legendar şi cultural columbian, dar conectat la marile teme ale umanităţii.

"Gabriel Garcia Márquez a făcut parte din galeria unor iluştri prozatori pe care i-a avut spaţiul sud-american (...). Gabriel Garcia Márquez a fost un maestru desăvârşit al realismului magic, ce i-a dat o viziune spectaculoasă, modul în care, fiind ataşat tradiţiei locale, spaţiul legendar şi cultural columbian, în special prin romanul său «Un veac de singurătate», dar conectat la marile teme ale umanităţii, a constituit temeiul pentru care Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel", a declarat Varujan Vosganian.

 "Prin marile romane latino-americane, Gabriel Garcia Márquez fiind cel mai ilustru, literatura latino-americană se ridică la nivelul marelui roman rus din secolul al XIX-lea", a subliniat Vosganian.

Premierul Victor Ponta scrie, într-o postare pe Facebook, că este foarte trist aflând de moartea scriitorului Gabriel Garcia Marquez, spunând că romanele lui i-au "bucurat şi îmbogăţit" adolescenţa, dar şi la maturitate "au definit" iubirea, politica sau "pur şi simplu viaţa".
"Sunt foarte trist aflând că azi a încetat din viaţă Gabriel Garcia Marquez! Romanele lui mi-au bucurat şi îmbogăţit adolescenţa, dar şi la maturitate au definit iubirea («Dragostea în vremea holerei»), politica («Toamna Patriarhului») sau pur şi simplu viaţa («Un veac de singurătate»)! E o pierdere uriaşă pentru umanitate. Sper să-i conving pe Irina şi Andrei să-i citească operele! Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Ponta pe contul său de Facebook.

Eugen Simion: „A format o şcoală de prozatori" 

Criticul literar Eugen Simion a declarat vineri, pentru Mediafax, că, odată cu decesul lui Gabriel Garcia Márquez, dispare probabil cel mai mare prozator al lumii, precizând totodată că acesta a impus un stil şi a jucat un rol foarte important şi în proza românească, după 1960.

"Cu el dispare, probabil, cel mai mare prozator, oricum cel mai cunoscut al lumii. Unii l-au iubit pentru romanele lui, alţii nu l-au iubit pentru că a rămas până la sfârşit un om de stânga. În cazul unui mare creator, împărţirea după criterii ideologice mi se pare lipsită de orice sens. Cartea care l-a făcut celebru, «O sută de ani de singurătate», va continua să călătorească în lume fără să ne mai întrebăm dacă autorul a fost de stânga sau de dreapta. A fost un mare prozator. Şi împreună cu Márquez s-a impus ceea ce se cheamă creaţia marginalităţii, în sensul că America de Sud a venit la putere, impunând în a doua jumătate a secolului trecut genul romanului.

Este fenomenul cel mai important reprezentat în literatură în a doua parte a secolului al 20-lea", a spus academicianul Eugen Simion.Din punctul de vedere al lui Eugen Simion, creaţia lui Gabriel Garcia Márquez a jucat un rol foarte important şi în proza românească.

"«O sută de ani de singurătate» sau «Un veac de singurătate», cum a fost tradusă, a impus un stil şi a jucat un rol foarte important în proza românească, în ultimul deceniu, după 1960. A format o şcoală de prozatori şi a orientat proza spre valorificarea, aş spune, a miturilor şi a miraculosului. Nu îl putem înţelege, de pildă, pe Ştefan Bănulescu al nostru şi nici pe alţi prozatori din generaţia '60 fără acest model sud-american.

După Proust, după părerea mea, romanul sud-american este fenomenul cel mai interesant care s-a petrecut în literatură, în proza veacului 20", a spus Eugen Simion.

Breban: „O literatură bazată pe folclor şi mituri populare“

Scriitorul Nicolae Breban a declarat, vineri, pentru Mediafax, că literatura lui Gabriel Garcia Márquez a fost pe placul românilor "pentru că e bazată pe folclor şi pe mituri populare" şi că l-a citit "cu mare plăcere în tinereţe" pe autorul columbian.
"Gabriel Garcia Márquez este evident una din axele de interes ale Europei, ale planetei. După al Doilea Război (Mondial, n.r.), el a adus un tip de literatură care era necunoscută înainte Americii de Sud, numită realism magic. Românilor le-a plăcut foarte mult, pentru că nouă, românilor, ne plac poveştile, basmele şi literatura sud-americană e bazată - a lui şi a altor câtorva - foarte mult pe folclor şi pe mituri populare. E interesantă optica care a adus-o Americii de Sud şi încă continuă să lucreze", a declarat Nicolae Breban pentru MEDIAFAX.
De asemenea, scriitorul a precizat că "este elevul unei şcoli mai aspre, şcoala germană şi rusă, dar l-a citit cu mare plăcere în tinereţe pe Márquez".

Citiţi şi: 

Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul, câştigător al premiului Nobel pentru literatură, avea 87 de ani 

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit joi la vârsta de 87 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei sale, citate de BBC. Laureatul premiului Nobel pentru literatură avea o stare precară a sănătăţii de mai mulţi ani şi a murit în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie.

Cuvinte de înţelepciune desprinse din cărţile lui Gabriel Garcia Márquez

Vă prezentăm câteva citate celebre din volumele lui Gabriel Garcia Marquez, scriitorul columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, care a murit, joi, la vârsta de 87 de ani.

Trei zile de doliu naţional în Columbia, pentru Gabriel Garcia Márquez

Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei, a declarat astăzi trei zile de doliu naţional pentru moartea scriitorului  Gabriel García Márquez, un scriitor care „i-a arătat  Americii Latine că nu este condamnată la o sută de ani de singurătate“, scrie publicaţia mexicană „El Financiero“.

Barack Obama: „Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari“

Barack Obama, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende şi Shakira se numără printre personalităţile din toată lumea care i-au adus un ultim omagiu, pe platformele de socializare, scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, maestrul realismului magic, care a decedat joi, la vârsta de 87 de ani.

Un veac de singurătate...dar fără Marquez

„Un veac de singurătate“ face parte dintr-o categorie rară de cărţi, în imaginarul şi biblioteca mea. Cea a cărţilor pe care le îndrăgesc în tăcere, de la distanţă, despre care îmi spun adeseori că le voi citi... într-o zi. Spre ruşinea mea, această zi a venit: am citit cartea, dar Marquez a murit.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite