Scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan, în turneu literar în Germania
0Până pe 12 mai, poeta Ana Blandiana şi scriitorul Romulus Rusan vor fi într-un turneu literar în Germania, la Heidelberg, Bonn şi Frankfurt pe Main. Cu acest prilej, Ana Blandiana va vorbi despre ediţia germană a volumului „Cele patru Anotimpuri“, iar Romulus Rusan, despre „Memorialul Sighet“.
Turneul literar, care se va desfăşura până pe 12 mai, este organizat de Asociaţia „Alexandru Ioan Cuza“ din Heidelberg, alături de Comunitatea Românilor din Rin - Main (CROM), cu sprijinul Institutului Cultural Român Berlin.
Ana Blandiana, pe numele ei, Otilia Valeria Coman, este scriitoare şi luptătoare pentru libertate civică. A scris 25 de volume de poezii, două volume de proză şi 11 volume de eseuri. A primit distincţii precum: premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul Internaţional Gottfried Herder (1982) şi Premiul Naţional de Poezie (1997).
De asemenea, s-a implicat activ în viaţa civică din România. În prezent, conduce Memorialul de la Sighet, institut de studiere a crimelor comunismului, unde se organizează conferinţe şi sesiuni ştiinţifice pe tema fenomenului totalitar. Este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé“ şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).
Volumul „Cele patru Anotimpuri“ al Anei Blandiana a fost tradus de Katharina Kilzer şi Maria Herlo, fiind publicat în 2015 la editura germană Noack & Block.
Romulus Rusan, autor de opere literare şi publicist, a scris, printre altele, proză scurtă („Roua şi bruma“, „Cauze provizorii“), eseuri de călătorie („America ogarului cenuşiu“, „O călătorie spre Marea Interioară“) şi critică de film („La început n-a fost cuvântul“). În 1994, Romulus Rusan a devenit membru fondator al Fundaţiei Academia Civică, instituţie condusă de Ana Blandiana, şi a pus bazele Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. În cadrul Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România, a scris capitolele „Cronologia şi geografia represiunii comuniste“ şi „Recensământul populaţiei concentraţionare. 1945-1989“.