VIDEO Radu Paraschivescu: „O carte comică trebuie să aibă în spate un gând serios“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitatul de astăzi al lui Cezar Paul-Bădescu, la Adevărul Live, de la ora 15.00, este scriitorul Radu Paraschivescu, care va lansa la Târgul de Carte Bookfest volumul „Muşte pe parbrizul vieţii”, o antologie de perle ale personajelor publice din România.

Oameni politici, oameni de afaceri, vedete din fotbal sau din show-biz se adună într-un cor cacofonic în cartea lui Radu Paraschivescu, „Muşte pe parbrizul vieţii”. Un cor care ar trebui să ne întristeze, căci aceste personaje sunt în fruntea ţării. Dar, cum ne e specific hazul de necaz, putem să ne şi amuzăm.

Iată câteva perle din carte, ca o avanpremieră la emisiunea de astăzi de la ora 15.00:

„Eu le spun mereu fotbaliştilor să facă dragoste normal. De la oral le tremură genunchii.” (Gigi Becali)

„Adrian Năstase e un om cu o forţă de penetrare serioasă.” (Ion Iliescu)

„Elena Băsescu a dus povara tinereţii şi pe frunte, şi pe spate.” (Andreea Paul Vass)

Paraschivescu a mai publicat două astfel de cărţi de perle, în 2006 şi 2007. „Promisesem la a doua să mă opresc, dar viaţa are un fel ironic de a râde de tine şi de a te face să-ţi încalci promisiunile. Aşa că a trebuit să revin, după câţiva ani când am făcut cu totul altceva, dupa ce am abandonat şi cronica TV. O carte cu aparenţă comică trebuie să aibă în spate un gând serios. Gândul meu serios se leagă de deteriorarea continuă, până la praguri la care nu putem ajunge cu mintea, a limbii române, a discursului public, a prezenţei publice şi a criteriului reprezentativităţii. Noi asta suntem, muşte pe parbrizul vieţii. Sigur că nu e nimic original şi, aparent, nimic complicat de a face o asemenea carte.“

image

Scriitorul Radu Paraschivescu, la Adevărul Live FOTO Adevărul

„90% din carte e umor involuntar, sunt perle. Nu e foarte complicat, pentru că îţi trebuie o oarecare lipsă de consideraţie pentru timpul tău liber şi pentru orele tale de somn, dar dacă ai o minimă tenacitate şi-ţi păstrezi controlul facial şi neuronal, reuşeşti să obţii o colectie. Sigur că ai de triat, există domenii mai generoase şi domenii mai sarace. Nu este o carte a unui sarcastic sau a unui ricaneur. Puterea mea creatoare se opreşte, în rest e doar o antologare. Le-am pus perlelor nişte oglinzi. Cartea asta respectă condiţia şi convenţia celorlalte două cărţi de perle: cu cât râzi mai mult, cu atât tristeţea e mai adâncă. Asta e ceea ce ne mâhneşte pe noi, cei care vorbim şi scriem, care ţinem ca limba română să fie încheiată la toţi nasturii.“ 

„Capitolul de care ti se face cu adevărat frică e cel legat de bacalaureat. E înfricoşător. Viitorul sună destul de prost. Avem de-a face cu o continuă dezagregare. Limba română poate fi târâtă în toate noroaiele, poate fi violată. Nicăieri nu se produc emisiuni de civlizare a vorbitorului de limba română. Vorbitorii proşti, ignoranţii sunt rodul unui sistem de educaţie.“

„Sigur că există si mici nedreptăţi pe care le face această carte, faţă de cei din domeniul sportului. Dacă vezi un politician că vorbeşte greşit, e normal să-l arăţi cu degetul. De la un fotbalist nu te poţi aştepta la un discurs de academician sau de arhitect, sau de medic neurolog. Acolo aş cere cititorulor ceea ce nu am avut eu: un strop de îngăduinţă.“

„Singurul lucru cu adevărat important a fost trierea inepţiilor. Dimitrie Cantemir a avut un rol foarte important în viaţa lui. Asta oglindeşte un fel anume de a ignora realitatea, de a te raporta la lume, de a nu prelucra cortical ceea ce spui.“ 

Câteva dintre perlele adunate de Radu Paraschivescu, în volumul „Muşte pe parbrizul vieţii“:

A te încrede cu trup şi suflet înseamnă a avea încredere în cel care te-a pătruns. 

De câţiva ani, toamna vine fix la 1 septembrie, Elena Udrea 

Nimic nu spune mai bine Hristos a Înviat decât sunetul ouălor ciocnite. Adrian Năstase. 

Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri, pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine, Elena Băsescu

Radu Paraschivescu: „Nu există un criteriu politic al acestei cărţi. Faptul că un partid apare mai bine reprezentat decât un altul, nu înseamnă că eu am ceva cu acel partid, ci pur si simplu e mai prezent şi mai bine "dotat", mai stufos, ai de unde alege.“

„Lansez cartea la Bookfest, sâmbătă, 31 mai, de la 15.30. Domnul Andrei Pleşu îmi face onoarea de a deschide lansarea. Pentru mine e înviorător să-l am pe domnul Pleşu la eveniment.“

Radu Paraschivescu lucrează şi la Editura Humanitas, fiind coordonatorul colecţiei „Râsul lumii“. „E un moment foarte frumos să primeşti exemplarul cărţii care tocmai a ieşit, atunci când vine câte cineva de la tipar cu prima carte. Indiferent din ce colecţie face parte, indiferent de autor, există mulţumire: te identifici cu cartea aia pe care ai scos-o şi la care ai contribuit - cu un text de copertă, cu o prefaţă etc.“

Scriitorul a prezentat o parte din cărţile care urmează să fie lansate la Bookfest (28 mai - 1 iunie): Andreea Esca lansează volumul „Ce-am făcut când am tăcut“. „Andreea Esca e şi naturală, chiar şi-n dialogul de vreo 50 de pagini, pe care l-am purtat cu ea şi care apare la sfârşitul cărţii“. 

Un alt volum este cel al lui Andrei Crăciun, „Baricadele“, o carte în cinci acte, în care Crăciun îşi adună articole scrise peste tot pe unde a fost. „El e poet, iar cartea asta are multă poezie. I-am redactat-o şi i-am tăiat din ea, fiindcă ar fi ajuns să aibă dimensiuni de dicţionar. A trebuit să facem o liposucţie textuală drastică. A rebuit să tai. În mod normal, nu era nimic de tăiat. Se recunosc nişte modele, dar el are o relaţie foarte bună şi cu cuvântul, şi cu emoţia şi este unul dintre pariurile câştigate ale presei.“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite