Peste 10.000 de ieşeni la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere
0Cele 80 de manifestări din primele patru zile ale Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (23-27 octombrie), care s-a încheiat aseară, au adunat peste 10.000 de participanţi.
Managerul FILIT Iaşi, Dan Lungu, a afirmat că un mare festival este cel la care nu îţi ajunge timpul să mergi la toate evenimentele cuprinse în program, în timp ce scriitorul Stelian Tănase a considerat că punctul forte al festivalului ieşean îl reprezintă publicul.
„N-am mai participat niciodată la aşa ceva şi sunt un scriitor care are peste 60 de ani. Lumea a urmărit foarte atentă discuţia, se auzea realmente sala cum vibra la replici“, a spus Stelian Tănase, care a participat în cadrul FILIT la dezbaterea „Scriitorii şi televiziunea“.
Potrivit organizatorilor FILIT, traducătorul Bruno Mazzoni a apreciat drept o idee bună faptul că liceele şi universitatea au fost cuprinse în program şi că „FILIT nu este numai un sediu undeva în centrul oraşului“. La rândul său, Ulrich Schreiber, director al Festivalului de Literatură din Berlin, a spus că astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru viaţa unui oraş, dar şi pentru scriitori, care au ocazia să se întâlnească.
În plus, şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat că festivalul pune Iaşiul pe harta mondială a evenimentelor de top din lumea culturală, adăugând că „acest lucru obligă oraşul în viitor“.
Romanul Danielei Zeca, îndrăgit de liceeni
FILIT s-a încheiat duminică seară cu o gală în Sala Mare a Teatrului Naţional, în cadrul căreia volumul „Omar cel orb“ al Danielei Zeca a obţinut premiul pentru cel mai îndrăgit roman al anului 2012. Distincţia în valoare de 3.500 de lei a fost acordată de un juriu format din 20 de elevi de la liceele de top din Iaşi. Printre volumele nominalizate pentru premiul de „Cea mai îndrăgită carte“ s-au numărat: „Ochiul căprui al dragostei noastre“, de Mircea Cărtărescu, Editura Humanitas, „Omar cel orb“, de Daniela Zeca, Editura Polirom, „Luiza Textoris“, de Corin Braga, Editura Polirom, „Cronicile genocidului“, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, „Toate bufniţele“, de Filip Florian, Editura Polirom.