Cine este francezul Patrick Modiano, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick Modiano din Franţa a câştigat Nobelul pentru Literatură  FOTO: Olivier Roller
Patrick Modiano din Franţa a câştigat Nobelul pentru Literatură  FOTO: Olivier Roller

Scriitorul Patrick Modiano a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia. Francezul se afla pe poziţia a şasea în topul celui mai important site de pariuri, cu o cotă de 11/1.

Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian şi o mamă belgiancă. În liceu îl întâlneşte pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară şi care îi citeşte manuscrisul primei sale cărţi înainte de publicare, în 1968: La Place de l’Étoile, care a câştigat Premiul „Roger Nimier” şi Premiul Fénéon. Modiano este un scriitor extrem de prolific, publicând, de atunci, câte un roman la un interval de maximum trei ani. 

Printre cărţile sale se numără: Le Rond de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972, Marele Premiu al Academiei Franceze), Rue des boutiques obscures (Premiul Goncourt), De si braves garçons (1982), Remise de peine (1987), Fleur de ruine (1991), Chien de printemps (1993), La petite bijou (2001, Premiul „Jean Monnet” pentru Literatură europeană, oferit de departamentul Charente), Dans le café de la jeunesse perdue (2007).

A obţinut şi premii pentru întreaga operă: Premiul Prince Pierre de Monaco (1984), Marele Premiu pentru Literatură „Paul Morand” (2000), Premiul Mondial „Cino del Luca” (2010), Premiul BnF, Premiul „Marguerite Duras” (2011). Patrick Modiano a scris şi scenarii de film (Lacombe, Lucien, 1973, Bon Voyage, 2003), precum şi versuri pentru cântece. 

Patrick Modiano este al 11-lea scriitor de origine franceză care câştigă premiul Nobel pentru Literatură.

Patrick Modiano carti FOTO AP


Lucrări scrise de Patrick Modiano, expuse la Academia Regală de Ştiinţe din Stockholm, după ce a fost desemnat câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură FOTO AP

Ce este Nobelul pentru Literatură?

Considerat cea mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume, premiul Nobel aduce la cunoştinţa publicului larg un autor şi opera sa. Trofeul îi aduce acestuia o promovare la scară planetară, renume pe plan internaţional şi câştiguri financiare deloc de neglijat.

Nu de puţine ori premiul Nobel pentru literatură a avut şi o semnificaţie politică, având uneori valoarea unei dezavuări a regimurilor autoritare. Într-adevăr, mai mulţi scriitori exilaţi, disidenţi, contestatari, persecutaţi şi interzişi la publicare în ţările lor au fost recompensaţi cu Nobelul pentru literatură, printre aceştia numărându-se nume sonore precum Boris Pasternak, Pablo Neruda, Aleksandr Soljeniţîn şi Gao Xingjian.

Premiul Nobel recompensează în special romancieri, eseişti, poeţi şi dramaturgi. Totuşi, lista laureaţilor include şi trei filosofi (Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson şi Bertrand Russell), un istoric (Theodor Mommsen) şi un şef de stat (Winston Churchill, distins pentru memoriile sale de război).

În 2013, scriitoarea canadiană Alice Munro, supranumită „maestra nuvelei contemporane”, a devenit primul scriitor din lume care a publicat exclusiv nuvele şi care a fost recompensată cu premiul Nobel pentru literatură.

Premiul se acordă din anul 1901 şi este considerat cea mai prestigioasă şi mediatizată distincţie literară. 

infografie nobel cartarescu
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite