Florenţa se bazează pe „Infernul“ lui Dan Brown ca să ademenească turiştii la vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunea romanului „Infernul“, inspirată de „Divina Comedie" a lui Dante, a avut loc în mai multe clădiri antice florentine, printre care şi „Pallazzo Vechhio" (foto)
Acţiunea romanului „Infernul“, inspirată de „Divina Comedie" a lui Dante, a avut loc în mai multe clădiri antice florentine, printre care şi „Pallazzo Vechhio" (foto)

În urma lansării internaţionale de ieri a celui mai recent roman semnat de Dan Brown, „Infernul“, al cărui acţiune se petrece în oraşul Florenţa, italienii se aşteaptă la o explozie a turismului în această zonă.

Eugenio Giani, preşedintele consiliului local al oraşului Florenţa, apreciază, după ce a analizat labirinturile din „Pallazzo Vecchio“ al Florenţei, că „dacă noua carte a lui Brown se va vinde bine, cele zece procente scăzute din turismul oraşului vor putea fi recuperate“, informează publicaţia Guardian

„Coridoarele din «Pallazzo Vecchio» sunt ele însele un secret al culturii florentine“, spune Eugenio Giani. Într-una dintre încăperile palatului se afla cândva biroul lui Machiavelli, iar în alte camere încă există hărţi din secolul al XVI-lea, dintre care cea a Armeniei, care deschide o uşă secretă dacă este apăsată. Cei care vor îndrăgi volumul „Infernul“ al lui Dan Brown şi vor vrea să păşească pe urmele lui Dante vor fi foarte bine primiţi şi direcţionaţi, dat fiind faptul că multe citate din „Divina Comedie“ se regăsesc, de mai bine de 600 de ani, pe plăcuţe plasate în întregul oraş. „Dacă vrei să-l descoperi pe Dante, trebuie să trăieşti aici (în Florenţa – n.r.). «Divina Comedie» este literalmente scrisă în tot oraşul“, explică preşedintele consiliului local florentin. 

Lansarea romanului lui Dan Brown, care este inspirat din prima parte a lucrării „Divina Comedie“, scrisă de Dante Alighieri în secolul al XIV-lea, a fost îndelung aşteptată de autorităţile italiene deoarece trezeşte interesul cititorilor pentru Dante şi „pot afla, astfel, ce anume e adevărat şi fals din opera sa“, punctează italianul Eugenio Giani. 

Jurnaliştii britanici cred că Dan Brown şi-a propus să facă cu Dante ceea ce a făcut şi cu Leonardo Da Vinci, pe care l-a transformat, în 2003, într-un magnet pentru teoreticienii conspiraţiei. „Cel mai important lucru despre această carte este că oamenii vor vorbi despre Dante“, spune Silviano Fei, directorul Muzeului Dante din Florenţa, care atrage anual în jur de 60.000 de vizitatori. 

Paola Allegretti, o expertă a Societăţii Dante din Florenţa, consideră că autorul chiar îşi doreşte să descoperim înţelesuri ascunse ale operei sale. „Dante avea un extraordinar simţ al umorului şi era evaziv în mod deliberat, pentru a păstra misterul. L-ar fi iubit pe Dan Brown“, conchide experta.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite