Despre „gustul” tablourilor, o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Cum se savurează un tablou şi alte studii de istoria artei” de Victor Ieronim Stoichiţă va fi lansat sâmbătă, 18 aprilie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, prilej cu care va avea loc şi o întâlnire cu autorul, unul dintre cei mai importanţi critici şi istorici ai artei contemporani.

Noul volum semnat de Victor Ieronim Stoichiţă, unul dintre oamenii de cultură care au frecventat şcoala de la Păltiniş a lui Constantin Noica, îşi propune să vorbească despre ce înseamnă a „degusta” un tablou. „Ştim de mult timp că opera de artă este un obiect de plăcere. Paginile ce urmează nu-şi propun totuşi să dea reţete privitoare la «degustarea» unei opere de artă. Ele au o ţintă mai degrabă polemică: se îndoiesc de posibilitatea de a «savura» un tablou în absenţa «înţelegerii» sale”, declară Victor Ieronim Stoichiţă.

La evenimentul de sâmbătă de la Librăria Humanitas Cişmigiu, alături de autor, vor participa prof. univ. Anca Oroveanu, Universitatea Naţională de Arte, prof. univ. Ruxandra Demetrescu, Universitatea Naţională de Arte, dr. Ioana Măgureanu, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei, Universitatea Naţională de Arte şi dr. Cosmin Ungureanu, Muzeul Naţional de Artă al României. Întâlnirea se doreşte o încercare de a răspunde la întrebarea care dă şi titlul acestui nou volum, publicat în seria de autor care-i este dedicată la Editura Humanitas: „Cum se savurează un tablou”...

„Cartea reuneşte o serie de studii de caz, pornind de la o operă al cărei caracter erotic a fost declarat de la bun început: Sărbătoarea lui Venus, realizată de Tiţian pentru un nobil comanditar cu experienţă în desfătarea simţurilor”, explică Victor Ieronim Stoichiţă. „Prin acest prim eseu, cartea vrea să atragă atenţia asupra forţei detaliului şi a bucuriei produse de descoperirea amănuntului revelator. Analizele care urmează oferă incursiuni multiple şi variate în lumea interpretării operei de artă, dezvăluind contexte, uneori nebănuite, care nu fac decât să mărească satisfacţia «savurării» dublate de înţelegere.“

Victor Ieronim Stoichiţă a fost profesor invitat al unor prestigioase instituţii academice, precum Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris sau Harvard University. A fost, de asemenea, asistent la Catedra de Istorie şi Teoria Artei a Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti şi la Institutul de Istorie a Artei al Universităţii din München, profesor invitat la Sorbona, Göttingen şi Frankfurt. Din 1991 este titularul catedrei de artă modernă şi contemporană a Universităţii din Fribourg, Elveţia. În februarie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Printre lucrările lui cele mai cunoscute se numără „Efectul Don Quijote”, „Instaurarea tabloului”, „Scurtă istorie a umbrei” sau „Creatorul şi umbra lui”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite