Cele mai bune romane fantasy pentru vacanţa de vară
0Avem nevoie de poveste, este concluzia specialiştilor atunci când vine vorba despre preferinţa ridicată pentru literatura fantasy în această perioadă în care, în ciuda faptului că nivelul cererii de carte în general scade, de fapt, romanele fantasy reuşesc să impună vedete şi să jongleze cu sume mari de bani pe piaţa de carte internaţională.
Dorinţa de poveste a rămas constantă de-a lungul epocilor, dar acum, mai mult ca oricând, e semnul nevoii de refugiu. Ţinuturi fantastice, vrăjitori, personaje din alte lumi, baghete magice, călătorii în timp, realităţi paralele, toate sunt la mare căutare.
Topurile de vânzare de carte reflectă această realitate de câţiva ani, alimentate de topurile de audienţă ale ecranizărilor romanelor de gen. Că J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, este astăzi una dintre cele mai bogate femei din lume nu este un secret. Că George R.R. Martin, autorul seriei „Cântec de gheaţă şi foc”, a fost inclus de publicaţia „The Times” printre cele mai influente personalităţi ale momentului nici asta nu este un secret. Că numele lui J.R.R. Tolkien şi seria „Stăpânul inelelor” au concurat ca notorietate, în ultimul deceniu, cu cel al vedetelor din showbiz sau că „Jocurile foamei”, seria lui Suzanne Collins, a stat săptămâni întregi pe primul loc în topurile „The New York Times” sunt realităţi care conduc spre ideea că societatea contemporană preferă literatura fantasy...
V-am pregătit pentru această vară un top al celor mai bune romane fantasy de citit în vacanţă, apariţii noi pe piaţa editorială din România deja îndrăgostită de seria „Cântec de gheaţă şi foc” a lui George R.R. Martin şi de „Jocurile foamei” a lui Suzanne Collins.
1.Primul volum din seria „Outlander”, de Diana Gabaldon, cu titlul „Călătoarea”, va apărea curând în librării, publicată la Editura Nemira. Seria a fost publicată în 26 de ţări şi a inspirat, începând cu anul 2014, serialul de televiziune produs de Starz. Fiecare episod din primul sezon a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori. Povestea e fascinantă. În anul 1945, Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război şi pleacă cu soţul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică descoperită într-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezeşte brusc într-o Scoţie măcinată de luptă, în Anul Domnului 1743. Azvârlită într-un alt secol de forţe pe care nu le înţelege, protagonista trebuie să înfrunte conspiraţii şi primejdii care îi ameninţă viaţa şi îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer şi Claire trebuie să aleagă între fidelitate şi dorinţă, între doi bărbaţi, între două vieţi.
2.„Misiunea bufonului”, primul volum din trilogia „Omul arămiu”, de Robin Hobb, publicat la Editura Nemira, continuă aventurile din seria „Farseer”. Talismane, lorzi şi asasini întunecaţi, prinţi, regine şi vrăji, toate se întâlnesc într-o lume fascinantă, un tărâm paralel, în care tot ce contează e Harul. Meşteşugul şi Harul trebuie păzite cu orice preţ, iar cel care se află în posesia lor este în permanenţă bântuit de pericole. Despre romanele lui George R. R. Martin apreciază că „în abundenta literatură fantasy din zilele noastre, cărţile lui Robin Hobb sunt ca diamantele într-o mare de zircon”.
3. „Talion: Revenantul”, de Michael A. Stackpole, publicat la Editura Trei, este o alegere perfectă dacă doriţi un fantasy pur sau o poveste palpitantă, cu intriga ingenioasă şi bătălii bine gândite. Acţiunea se petrece în Imperiul Spulberat, o salbă de regate rămase după destramarea unui mare imperiu, în care se duc lupte în continuare. Singurul garant al păcii este ordinul Talionilor, înfiinţat de vechiul imperiu, un ordin din care fac parte războinici şi vrăjitori care luptă pentru dreptate. Justiţiarii sunt elita talionilor, cei mai buni dintre ei, războinici solitari trimişi pe urmele criminalilor care ameninţă Imperiul Spulberat. Nolan, unul dintre ei, este chemat pentru a primi o misiune secretă ce implică protejarea regelui din Hamis care este ţinta unui posibil asasinat.
4. „Fată înecându-se”, de Caitlín R. Kiernan, publicată la Editura Paladin este o alegere potrivită pentru cei care gustă fantasy-ul atipic. În familia lui Imp, nebunia se aliniază ordonat, ca vagoanele unui marfar: bunica, fiica, fiica fiicei... Imp este schizofrenică şi o ştie. Cu ajutorul medicamentelor şi al psihiatrei, Imp este bine – până când o întâlneşte pe Eva Canning, care seamănă tulburător de mult cu tânăra din Fată înecându-se, un tablou care o obsedează din copilărie. Sirenă, lup sau fantomă, Eva o bântuie şi o aruncă într-un vârtej de vise şi amintiri care nu au nimic de-a face cu realitatea. Ca să scape din labirintul obsesiilor, Imp începe să scrie, iar hotarul ce separă închipuirea de realitate şi magia de nebunie dispare cu totul. Treptat, autobiografia ei se transformă într-o poveste cu fantome, sirene şi vârcolaci, într-un fantasy întunecat şi erotic în care nimic nu e ceea ce pare.
5.„Omul pictat”, Peter V. Brett, publicat la Editura Nemira, este prima parte din seria „Demon”, care vă va arunca într-o lume fascinantă. Omenirea a ajuns prizoniera unor creaturi ivite din adâncurile pământului când apune soarele, creaturi care distrug tot ce le iese în cale pâna în zori. Atunci soarele le alungă în vagaunile din care au apărut. Se întunecă şi cei câţiva supravieţuitori se ascund în spatele unor simboluri magice, a căror putere se pierde în negura timpurilor. Anii trec, satele sunt din ce în ce mai departe unul de altul şi demonii îşi continuă atacurile. Un mesager îl învaţă pe Arlen că frica e cel mai mare rău din lume. Leesha e distrusă din cauza unei minciuni. Destinul lui Rojer se schimbă pentru totdeauna graţie unui drumeţ care poposeşte în oraş. Dar toţi trei visează la o lume în care oamenii nu se vor mai ascunde în spatele zidurilor şi al simbolurilor magice.