Cărţile politice au fost cele mai de căutate în 2015. Cele mai vândute titluri ale anului, în topurile editurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aglomeraţie fără precedent la lansarea primei cărţi a lui Klaus Iohannis, în noiembrie 2014 FOTO: Marian Iliescu
Aglomeraţie fără precedent la lansarea primei cărţi a lui Klaus Iohannis, în noiembrie 2014 FOTO: Marian Iliescu

Cele două volume semnate de Klaus Iohannis, „Pas cu pas“ şi  „Primul pas“, dar şi volumul „Cronică de Cotroceni“, de Adriana Săftoiu, sunt pe primele locuri în topurile de vânzări ale editurilor Curtea Veche şi, respectiv, Polirom. La Rao, pe primul loc de află "Biblia pierdută", de Igor Bergler.

În topul celor mai vândute cărţi în 2015 se găsesc volume scrise de protagonişti ai scenei politice, preşedintele Klaus Iohannis şi fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu, dar şi cărţile motivaţionale, istorice, thrillere scrise în genul lui Dan Brown. Astfel, cele mai vândute titluri sunt: „Pas cu pas“, de Klaus Iohannis (Editura Curtea Veche), „Biblia pierdută“, de Igor Bergler (Editura Rao), „Cronică de Cotroceni“, de Adriana Săftoiu (Editura Polirom), „Cum s-a românizat România“, de Lucian Boia (Editura Humanitas). Se observă din acest top că românii au căutat cărţile cu subiecte care au legătură cu tumultuoasa viaţă politică: alegerile preziden din 2014 când preşedinte a fost ales Klaus Iohannis sau dezvăluirea culiselor din perioada preşedinţiei lui Traian Băsescu.

Culisele din spatele televizorului
După „Pas cu pas“, pe locul al doilea la Curtea Veche se află  „Primul pas“, semnată tot de preşedintele Klaus Iohannis. Pe următoarele trei locuri se află „Inteligenţa emoţională“, de Daniel Goleman,  „Secretele succesului“ , de Dale Carnegie şi „Puterea prezentului“, de Eckhart Tolle. După cartea Adrianei Săftoiu, la Editura Polirom în topul cinci al celor mai vândute titluri se găsesc  „Exerciţii de echilibru“, de Tudor Chirilă, „De veghe în lanul de secară“, de J.D. Salinger, „1984“, de George Orwell şi „Bărbaţi fără femei“, de Haruki Murakami.
Volumul „Pas cu pas“  a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, în noiembrie 2014, imediat după alegerile prezidenţiale.C

130. 000 de exemplare din volumul „Pas cu pas“, de Klaus Iohannis, au fost vândute de Editura Curtea veche, de la lansarea din 2014, până acum, potrivit editurii Curtea Veche.

„Am adunat în această carte momente din viaţa publică încercând să refac din ceea ce a selectat memoria traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizica la ipostaza de candidat pentru presedintie. Am inclus în ea şi lucruri personal, dar nu am făcut-o neaparat pentru a răspunde curiozităţii celorlalţi“, spune Klaus Iohannis.

Volumul „Primul pas“, tot de Klaus Iohannis, lansat la Târgul de Carte Bookfest 2015, se află pe locul al doilea în topul vânzărilor Editurii Curtea Veche din 2015. E vorba de o continuare a bestsellerului „Pas cu pas“ şi prezintă principalele momente ale campaniei prezidenţiale de anul trecut şi primele zile ale mandatului de Preşedinte al lui Klaus Iohannis. „Primul pas“ nu este numai o cronică a campaniei electorale pentru Preşedinţie din toamna anului 2014, ci şi o analiză critică şi constructivă a modelelor de conduită politică manifestate în jocul electoral şi în viaţa publică în general. De asemenea, este povestea unei victorii colective şi autoportretul unui candidat care a adoptat un alt tip de discurs şi de comportament pentru a-şi transmite mesajul şi modelul proprii.

Adriana Săftoiu, autorul cel mai bine vândut la Polirom cu „Cronică de Cotroceni“, a fost consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu. Însemnările sale din jurnal, completate cu numeroase amintiri, reconstituie fragmentar acea perioada din viaţa autoarei. Volumul reprezintă o mărturie deja controversată despre câteva dintre personajele aflate la putere sau în preajma acesteia, dar si despre ce se poate întâmpla atunci când convingerile personale ajung să se afle în opoziţie cu ale celor din jur.

Boia şi Cărtărescu, succese sigure

Istoricul Lucian Boia, care a abordat în cărţile lui teme noi, pornind pe urma unor mituri rar supuse dezbaterii, rămâne cel mai bine vândut autor Humanitas, după succesul cu „De ce este România altfel?“ în 2012, bestsellerul cu care a bătut toate recordurile de vânzări. Astfel, la Humanitas, pe primele locuri se află cărţile „Cum s-a românizat România“, de Lucian Boia, urmată de „Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti“, de Radu Paraschivescu  şi „Dacopatia şi alte rătăciri româneşti“, de Dan Alexe.

„Solenoid“, cel mai recent roman al lui  Mircea Cărtărescu, s-a vândut în aproape 6.000 de exemplare, în mai puţin de o lună de la publicare. Volumul a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, care a avut loc în luna noiembrie. 

cartarescu gaudeamus FG

Pe locul cinci, în topul editurii Humanitas, se află „Partea nevăzută decide totul“, de Horia-Roman Patapievici.

La Editura Humanitas Fiction, cea mai cumpărată carte a fost  „Supunere“ de Michel Houellebecq, urmate de  „Elixirul dragostei“, de Eric-Emmanuel Schmitt, „Jocul Ripper“, de Isabel Allende, „Un apartament la Paris“, de Michelle Gable şi „Soloviov şi Larionov“, de Evgheni Vodolazkin.

„Biblia pierdută“. Pe urmele lui Dan Brown
La Editura Rao, în top cinci vânzări se află „Biblia pierdută“, de Igor Bergler, „Ordinea Mondială“, de Henry Kissinger, „Moda. Istoria completă“, de Marnie Fogg. De asemenea ,mare success au avut enciclopediile Larousse: „Spune-mi de ce?“, „Spune-mi unde?" "Prima Enciclopedie Larousse“, precum şi volumele „Marea carte a invenţiilor“ şi „Moştenitoarea focului“, de Sarah J. Maas.


„Biblia pierdută“, de Igor Bergler, s-a remarcat prin faptul că este prima dată în România când se vinde o carte în 5.000 de exemplare prin pre-comandă. Apoi, în primele două luni de la lansare s-au vândut peste 25.000 de exemplare. La jumătatea lunii decembrie erau 43.000 de exemplare vândute. Şi pentru cadouri de Crăciun s-au mai dat în jur 5000 de exemplare, a declarat autorul.
Care e subiectul cărţii scrise de Igor Bergler, noul Dan Brown al României ? Trei crime macabre îi schimbă planurile profesorului Baker de la Universitatea Princeton aflat la Sighişoara pentru o conferinţă de istorie.
Cea mai controversată figură a Europei de Est, Vlad Ţepeş, a finanţat un proiect ambiţios care avea sa schimbe faţa întregii lumi. Proiectul: multiplicarea unui mesaj menit a fi descifrat doar de anumiţi iniţiaţi. În 1455 codul este ascuns în prima lucrare tipărită vreodată: Biblia B42 cunoscută şi ca Biblia lui Gütenberg. Biblia pierdută e „o adevărată odisee culturală care îmbină desăvârşit momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse şi coduri secrete minuţios  construite“.

image

SF-urile, la înălţime
De asemenea, românii au preferat  SF-urile, topul vânzărilor de la Editura Nemira fiind elocvent în acest sens: „Cavalerul celor şapte regate“, de George R.R. Martin - povestiri despre Westeros, ca prequel la „Urzeala Tronurilor“. În topul editurii urmează titlurile: „Noroi, transpiraţie şi lacrimi“, de Bear Grylls, autobiografia celui mai faimos aventurier al tuturor timpurilor, „Cei 100“, de Kass Morgan - un roman Young Adult despre supravieţuire, faimos în lumea întreagă datorită ecranizării într-un serial de succes, „Mr. Mercedes“, de Stephen King, prima parte din seria „Bill Hodges“, un thriller despre mecanismele înfricoşătoare ale minţii unui criminal în serie, „Călătoarea“, de Diana Gabaldon - un roman fantasy ce combină istoria, o superbă poveste de dragoste, multe aventuri, ecranizat într-unul dintre cele mai urmărite seriale ale momentului.

Autori distinşi cu mari premii literare

„Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor“, de Svetlana Aleksievici, se află pe primul loc în topul vânzărilor Editurii Corint. Autoarea belorusă Svetlana Aleksievici este câştigătoarea din acest an a Premiului Nobel pentru Literatură. De asemenea romanul câştigător al Premiului Pulitzer 2014, „Sticletele“, de Donna Tartt, se află pe primul loc de vânzări la Editura Litera. Achiziţionarea drepturilor de ecranizare a cărţii de către Warner Bros îi reconfirmă succesul. Filmul va fi produs de Brett Ratner, regizorul filmelor de succes „Ora de vârf“, „Dragonul Roşu“ şi recentul blockbuster „Hercules“, alături de Brad Simpson, producătorul câştigătorului Premiului Bafta din anul 2012, „Jocurile foamei“. Povestea adolescentului de 13 ani a cărui soartă se schimbă din cauza unei picturi misterioase din secolul al XVII-lea, dinamica acţiunii plasate în oraşele New York, Las Vegas şi Amsterdam, relaţia de dragoste desfăşurată pe fundalul teribil al lumii interlope sunt elementele cheie ale unei adaptări cinematografice de succes. Donna Tartt a creat în „Sticletele“ o scenă enormă de artă şi violenţă, marcată de frumuseţe pură şi pierderi zguduitoare.

dezastrul de la cernobil

Cele mai vândute titluri Cartea Românească în anul 2015 sunt "Fotograful Curţii Regale", de Simona Antonescu, "America de peste pogrom", de Cătălin Mihuleac, "Şoseaua virtuţii. Cartea Cîinelui", de Cristian Teodorescu, "Şi cuvintele sunt o provincie", de Adela Greceanu şi "Mecanica fluidului", de Gheorghe Crăciun.

La Editura All, în topul cărţilor de autoperfecţionare / motivaţionale se află Iubesc să fiu femeie, de Hedi Hoka, peste 8.000 de exemplare vândute.

„Cartea gesturilor“, de Joseph Messinger, Caroline Messinger, cu peste 6000 de exemplare vândute.

 Pixi Stie-Tot. Cartea magicianuluidin seria Pixi Ştie-Tot,  serie cu vânzări de peste 80.000 de  exemplare

 Pisicile războinice vol.1-În inima pădurii   din seria de autor Erin Hunter cu vânzări de peste 15.000 exemplare

Istorie  

Petru cel Mare, de Robert K. Massie. Autorul a câştigat Premiul Pulitzer pentru biografii cu lucrarea Petru cel Mare.

Al treilea cimpanzeu, de Jared Diamond. Autorul este laureat al Premiului Pulitzer pentru bestsellerul internaţional „Viruşi, arme şi oţel”.

Literatură universală : Cum să te îndrăgosteşti, de Cecelia Ahern din seria de autor Cecelia Ahern, autoarea bestsellerului  P.S.Te Iubesc Chemarea ingerului, de Guillaume Musso (ediţie cartonată) din seria de autor G. Musso

Medicină: Harrison. Manual de medicină, Agenda medicală  Merck. Simptome explicate pacienţilor şi Repertoar de simptome    

Editura Litera

Top 5 vânzări 2015 adulţi ficţiune

Sticletele, de Donna Tartt

coperta sticletele

Cartea vieţii, de Deborah Harkness

Fascinaţia, de Sylvia Day

O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan

 Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată de Karl Ove Knausgard

Top 5 vânzări 2015 adulţi non-ficţiune

Grădina secretă şi Pădurea fermecată

Drumuri de vis prin Europa

Creierul şi inteligenţa emoţională

 Mama şi copilul

52 de weekenduri de vis

Top 5 vânzări 2015 copii -Editura Litera

Descendenţii: Insula pierduţilor

Cartea de vrăji a lui Mal şi Povestea filmului. Regatul de gheaţă. Magia zăpezii.

Labirintul: Evadarea, Încercările focului

Tratament letal de James Dashner. Întors pe dos. Călătorie în mintea mea şi Violetta. Jurnal de vacanţă

Top cinci vânzări la Editura Trei

 Fata din tren de Hawkins Paula

 Arta de a citi gandurile de Henrik Fexeus 

 Oraşe de hărţj

 40 de zile de Chris Simion

 Reţete de jocuri 

Topuri vânzări Grupul Editorial Corint

În anul 2015, în topul vânzărilor din cadrul colecţiilor Corint Istorie şi Istorie cu blazon s-au aflat titlurile:

Dezastrul de la Cernobil. Marturii ale supravietuitorilorde, de Svetlana Aleksievici – Scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici(foto) este câştigătoarea din acest an a Premiului Nobel pentru Literatură.

image

Regina Elisabeta a II-a. Portret intim, de Andrew Marr- o biografie surprinzătoare şi extrem de personală a celei care va fi, probabil, ultima mare regină a lumii.

"Isis. Califatul terorii" de Loretta Napoleoni – o carte vitală pentru înţelegerea evenimentelor din Orientul Mijlociu.

Regina Elisabeta a II-a. Portret intim, de Andrew Marr,  un proiect editorial special dedicat redescoperirii istoriei elitelor autentice.

Atlas istoric Duby  - Atlasul istoric realizat sub îndrumarea marelui istoric Georges Duby (1919-1996), membru al Academiei Franceze

Cele mai bine vândute cărţi pentru tineri şi adolescenţi au fost:

Four – O antologie Diverget - de Veronica Roth- un volum adiacent palpitant care completează seria bestseller Divergent

Cele 3 volume din seria Lux de Jennifer L. Armentrout (Obsidian, Onix şi Opal) – O poveste de dragoste neobişnuită şi captivantă care a cucerit inimile cititorilor din România.

Volumul 10 din seria Cronicile Wardstone  de Joseph Delaney – Sângele vraciului, a cărui poveste este plasată chiar în Transilvania.

Primele doua volume din seria Magisterium de Holly  Black& Cassandra Clare - Testul Fierului şi Mănuşa de aramă – Imaginaţia remarcabilă a autoarelor de succes Holly Black şi Cassandra Clare a dat naştere unei aventuri extraordinare, cu momente de suspans care îţi accelerează pulsul şi te face să plonjezi cu toată fiinţa pe tărâmul magiei şi al incertitudinii.

Anna în veşmânt de sânge, de Kendare Blake 

Cele mai bine vândute titluri pentru copii au fost anul acesta  cărţile amuzante şi în acelaşi timp educative ale îndrăgitului autor James Patterson – Roboţii din familia mea şi continuarile seriilor Vânătorii de comori – volumul 2: Pericol pe Nil şi Eu, haios? – volumul 3: Eu, super haios!,  urmate de Ghidurile practice pentru tinerele domnişoare din  colecţia Super Girl, cărticelele din colecţia Baby Looney Tunes, cutiuţele din colecţia Isteţ de mic! cu activităţi şi autocolante perfecte pentru micii cititori, delicios ilustrate de Raluca Ilie. Şi, nu în ultimul rând, prima carte publicată în colecţia AventurĂ & Mister – Nesfârşita goană după elefant de Gillian Cross.

Anul acesta, Editura Corint a publicat prima carte de colorat pentru adulţi din România – o iniţiativă care s-a dovedit un real succes, primul tiraj fiind epuizat după numai o lună de la publicare. Este vorba de cartea artistei Millie Marotta – Tărâmul viselor. O aventură în culori cu animale şi mii de flori.

desen taramul viselor carte de colorat pentru adulti
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite