„Ziua de Aur“ şi filme noi de Nae Caranfil, Radu Jude şi Adrian Sitaru, la Les Films de Cannes à Bucarest 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nae Caranfil     FOTO: Eduard Enea
Nae Caranfil     FOTO: Eduard Enea

”Ziua de Aur” - un maraton unic cu filmele care au câştigat trofeele Palme d’Or, Leul de Aur şi Ursul de Aur - şi premierele unor filme româneşti de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru şi Igor Cobileanski îi aşteaptă pe iubitorii de cinema între 14 şi 23 octombrie la Les Films de Cannes à Bucarest. Festivalul va avea loc la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a MNAR, informează organizatorii.

Ziua de Aur va avea loc pe 15 octombrie, la Cinema Pro, cu filmele care şi-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului în marile festivaluri internaţionale. Maratonul începe la ora 13.30 cu ”The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia. O femeie eliberată după ce a fost închisă pentru o crimă pe care nu a comis-o află că soţul a murit, iar fiul ei a dispărut. Prin ochii ei, cineastul filipinez analizează lucid o societate divizată în care domină corupţia, privilegiile, complicitatea. De la ora 18.00, ”Fire at Sea”, regizat de Gianfranco Rosi, documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin şi distribuit de Clorofilm, vorbeşte despre disperarea care împinge milioane de oameni să fugă din Africa şi Orientul Mijlociu. Pentru ei, insula Lampedusa poate fi sfârşitul sau un nou început.

Teme sociale atinge şi ”I Daniel Blake”, filmul laureat cu Palme d’Or, proiectat în premieră în România pe 15 octombrie, de la ora 21.15, la Cinema Pro. Drama unui tâmplar britanic forţat să se confrunte cu o birocraţie absurdă după ce a fost declarat inapt de muncă i-a adus lui Ken Loach al doilea trofeu Palme d’Or, după cel obţinut cu ”The Wind that Shakes the Barley” în anul 2006. Încasările din bilete vor fi donate campaniei ”Auzul e un dar, nu-l ignora!”, o iniţiativă Televiziunii Române şi a Radio România, în parteneriat cu Asociaţia Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică care îşi propune să echipeze maternităţile din România cu aparatura necesară screening-ului auditiv.

La ediţia de anul acesta, noile producţii semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru şi Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima dată în Capitală, la Cinema Muzeul Ţăranului, în prezenţa echipelor. Comedia lui Nae Caranfil, ”6,9 pe scara Richter”, va rula vineri, 21 octombrie, de la 21.00, în prezenţa regizorului. Povestea actorului de teatru care navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anunţat ca iminent de experţi, îi are în distribuţie pe Teodor Corban, Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin şi Simona Arsu. Filmul va fi lansat anul viitor în cinematografe de Voodoo Films.

Cu o lună înaintea premierei oficiale, ”Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher, recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno, va putea fi vizionată în festival. Cinefilii au ocazia să vadă primii şi filmul ”Fixeur”, regizat de Adrian Sitaru, proiectat de curând la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto, precum şi la Tokyo IFF. Drama unui jurnalist (Tudor Aaron Istodor) care-şi pune la îndoială ambiţiile şi meseria în timp ce documentează un material despre minore exploatate sexual va ajunge în cinematografe în ianuarie 2017.

În avanpremieră va rula şi ”Afacerea Est”, regizat de Igor Cobileanski, o tragicomedie despre doi bărbaţi (Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu) care, constrânşi de sărăcie şi lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Din Republica Moldova vine şi ”Anişoara”, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida) care a cucerit recent publicul şi presa la Festivalul de la San Sebastian, în competiţia New Directors, şi la Filmfest München. Filmat cu actori non-profesionişti, într-un sat pitoresc de peste Prut, ”Anişoara” este, potrivit Variety, un omagiu blând şi eliberator despre prima dragoste şi maturizarea unei fete.

Monica Lăzurean-Gorgan îşi va prezenta în avanpremieră – cu intrare liberă – ”Doar o răsuflare”, desemnat cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo, în această vară, un film despre natura profund contradictorie a iubirii în viaţa de familie. Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmări ”Două lozuri”, de Paul Negoescu, o comedie cu Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol, dar şi cele trei producţii româneşti care au fost proiectate la Cannes 2016: ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, ”Câini”, de Bogdan Mirică, distins cu Premiul criticii – FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard - şi ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, câştigătorul premiului de regie (ex aequo cu Olivier Assayas) la Cannes.

Festivalul va debuta pe 14 octombrie cu comedia ”Toni Erdmann”, în prezenţa regizoarei Maren Ade. Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va întâlni cu publicul la premiera noului său film, ”Personal Shopper”, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, şi va susţine un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00. Totodată, criticii de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur) şi Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuţi critici polonezi, vor introduce şi modera discuţii cu invitaţii festivalului. La Bucureşti vor sosi şi regizorul francez Alain Guiraudie, cu ”Rester Vertical”, considerat filmul-şoc al ediţiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu ”Beyond the Mountains and Hills”, finlandezul Juho Kuosmanen, al cărui debut, ”The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”, a câştigat Marele premiu al secţiunii Un Certain Regard şi este propunerea Finlandei pentru o nominalizare la Oscar, şi Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în secţiunea Semaine de la Critique pentru ”Album”.

Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfăşura anul acesta între 14 şi 23 octombrie 2016, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecţii concomitente cu filmele selectate şi la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - ARCUB, în cadrul Programului cultural „Bucureşti - Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român şi Goethe Institut şi Ambasada Finlandei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite