Vintilă Mihăilescu, în emisiunea „Cafeneaua Dilema Veche” de la Prima TV: „Nu românii au inventat «neamul prost»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În emisiunea „Cafeneaua Dilema Veche” de la Prima TV, scriitorul Radu Paraschivescu şi antropologul Vintilă Mihăilescu au discutat, la invitaţia moderatorului Mircea Vasilescu, despre ţoape şi neamuri proaste.

Sociologul Vintilă Mihăilescu, directorul şcolii doctorale de la SNSPA, a vorbit de la bun început despre cât de vast este acest subiect: “Sunt foarte multe categorii de neamuri proaste şi nu sunt neamuri între ele. Unele sunt de dată recentă. În altă ordine de idei, nu românii au inventat «neamul prost». Deci, fiecare neam cu neamul lui.”

Scriitorul Radu Paraschivescu a fost şi el de acord cu faptul că neamul prost nu e o invenţie românească: “Noi nu avem copyright pe nesimţire, pe mârlănie, pe neamuri proaste. Asta e deja o manie la noi: ne plângem în permanenţă. Mulţi care spun că numai noi suntem neamuri proaste nu au ieşit din ţară. Dacă ar ieşi, ar vedea că există peste tot în lume. Noi suntem mai colocviali, şi mai picanţi, dar nu cred că asta se traduce neapărat prin nesimţire. Neamurile poaste colorează realitatea, iar mie îmi plac culorile tari, cu condiţia să nu ajungă să ne asfixieze.”

Vintilă Mihăilescu a adus în discuţie un studiu sociologic care a avut în vedere valorile românilor, aşa cum şi le definesc ei înşişi: “Am nişte date foarte amuzante dintr-un studiu al lui Dorin Bodea, despre valorile românilor. Din ele rezultă că fiecare român se consideră un om civilizat, nevoit să trăiască printre necivilizaţi, printre neamuri proaste.”

Radu Paraschivescu a comentat rezultatele studiului adus în discuţie de Vintilă Mihăilescu: “E aici o fractură logică: toţi ceilalţi sunt necivilizaţi şi fiecare e civilizat. Aceste afirmaţii nu pot fi toate adevărate.”

Concluzia dezbaterii a fost trasă de Vintilă Mihăilescu: “Neamul prost s-a globalizat astăzi, pentru că trece prin toate formele noi de comunicare.”

În afară de discuţia despre mitocănie moderată de Mircea Vasilescu, emisiunea “Cafeneaua Dilema Veche” a avut şi o parte dedicată subiectelor de actualitate prezentate de Luiza Vasiliu, Ana Maria Sandu, Andrei Manolescu şi Matei Martin. Unul dintre aceste subiecte de actualitate a fost cartea lui Ştefan Agopian, “Scriitor în comunism (nişte amintiri)”, publicată la sfârşitul anului trecut.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite