VIDEO Urs Schneider, unul dintre cei mai importanţi dirijori elveţieni, revine la Ateneu pe 1 şi 2 mai. Artistul va dirija capodopere de Grieg şi Schubert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 1 şi 2 mai, la Ateneu vor fi două concerte excepţionale, sub magheta maestrului Urs Schneider, care va dirija Orchestra simfonică „George Enescu“. În program, de la ora 19.00,  joi şi vineri, săptămâna viitoare, vor fi  Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, de Edvard Grieg, cu solistul Horia Maxim, şi Missa nr. 6, de Franz Schubert. Dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu“ va fi Iosif Ion Prunner.

Începutul lunii mai este sărbătorit la Ateneu prin două concerte excepţionale. Orchestra Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul elveţian Urs Schneider, va interpreta pe 1 şi 2 mai, două capodopere ale muzicii clasice: Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 16, de Edvard Grieg, cu solistul Horia Maxim, iar în partea a doua a concertelor, vom putea audia Missa nr. 6, în mi bemol major, D 950, de Franz Schubert.

Concertele se vor desfăşura, de la ora 19.00, joi şi vineri săptămâna viitoare.

 „Mă bucur tare să mă reîntorc în România. Ateneul rămâne locul meu de suflet“, a declarat dirijorul elveţian Urs Schneider pentru „Adevărul“.

Edvard Grieg (1843 - 1907) este cel mai de seamă muzician din şcoala naţională norvegiană şi unul din reprezentanţii de frunte ai muzicii romantice europene. În 1869, capodopera sa, Concertul său pentru pian şi orchestră în La minor, opus 16, a fost interpretat pentru prima oară la Copenhaga.

Missa nr. 6, în mi bemol major, D 950, compusă de Franz Schubert (1797-1828), a fost interpretată pentru prima dată după moartea lui Schubert pe 4 octombrie 1829. În missă se simte influenţa lui Beethoven, mai ales în arhitectura compoziţiei.

Lucrarea, care a fost numită de exegeţi „triumful şi cântecul de lebădă a lui Schubert“, include celebrele părţi "Kyrie", "Gloria", "Credo", "Sanctus“, "Benedictus", "Agnus Dei...".

„Ateneul este unic în lume“

Artistul elveţian Urs Schneider a mai dirijat pe scena Ateneului, după 1990, “Missa Solemnis” de Beethoven, Requiemurile, de Berlioz si, respectiv, de Dvorak, Stabat Mater, de Dvorak, Simfoniile 1, 5, 6 de Mahler, Simfoniile 3, 6, 7 de Bruckner, Simfoniile 1, 2, 3, 4 de Brahms. 

"Ateneul este unic in lume, unul dintre cele mai impresionante lăcaşe ale muzicii. Datorită oamenilor speciali intalniti aici, Bucurestiul a devenit al doilea oras al vietii mele", spune artistul.  

În toamna acestui an, Urs Schneider are programate concerte la Oradea (alături de Filarmonica de Stat Oradea, 27 noiembrie), la Iaşi ( alături de Filarmonica Moldova Iaşi, 5 decembrie) şi, cel mai probabil, la Botoşani (alături de Filarmonica Botoşani), la o dată care încă nu este stabilită. 

Dirijorul lucrează cu orchestra cu multă disciplină - "nemţeşte", desi dă explicatiile intr-una dintre cele noua limbi pe care le vorbeste. "Dincolo de concentrare şi de tehnica partiturii, folosesc o limbă care vine din inimă către inimă“, subliniază muzicianul.

Urs Schneider a impus un anumit stil în dirijorat, prin ţinuta aristocratica, clasa şi rafinamentul gesturilor largi şi elegante, prin tehnicitate dublată de expresivitate.

"Ai ochii, mainile, tot corpul ca să arăţi ce vrei să exprimi. Ştiu să fac inimile să cânte", afirmă Schneider.

Artistul îi apreciază pe muzicienii din România pentru talentul, seriozitatea şi sensibilitatea acestora. 

image

„În România, am întâlnit unii dintre cei mai talentaţi artişti. De asta îmi doresc să revin în România şi să dirijez lucrări de o mare complexitate“, explică Urs Schneider. 

La 15 ani, a fondat propria orchestră

Urs Schneider s-a născut în Saint Gallen, într-o familie de artişti: tatăl, Freddy Schneider - pictor şi sculptor cunoscut, iar mama, profesoară de pian.

La 6 ani, Urs a început să ia lecţii de vioară, apoi a studiat dirijatul cu pro- fesori renumiţi: la Lucerna - cu Rafel Kubelik, la Madrid - cu Igor Markevitch, si la Zürich si Londra - cu Otto Klemperer.

Pentru că s-a remarcat de mic printr-o personalitate puternică, la numai 15 ani, adolescentul rebel a fondat propria orchestra - "Pro Musica", în care a adus 70 de muzicieni.

Urs Schneider a înfiinţat si orchestra de camera "Camerata Helvetica", în 1962, cu 17 membri, cu care s-a impus pe plan international. A fost mulţi ani director muzical şi prim-dirijor al Orchestrei Simfonice din Taiwan şi al Orchestrei din Haifa. A dirijat, in peste 70 de ţări, cele mai renumite orchestre din lume.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite