Victor Rebengiuc, prezent la dezbaterea despre legea cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audierea publică, pe care Ministerul Culturii o a organizat-o, marţi, de la ora 11.00, împreună cu Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, a fost o consultare nu pe o succesiune de articole şi aliniate, ci pornind de la un set de idei şi principii ce pot fi supuse modificării în urma audierii. Actorul Victor Rebengiuc a fost prezent la dezbatere, alături de cineaşti din toate generaţiile.

Audierea publică, pe care Ministerul Culturii o a organizat-o, marţo, de la ora 11.00, împreună cu Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, a fost o consultare  privind modificarea actualei legi a cinematografiei (O.G. 39/2005). Comisia de experţi a redactat un set de recomandări privind viitorul text de modificare a actualei legi a cinematografiei. Această comisie  a fost alcătuită din reprezentanţi ai unor instituţii-cheie. Moderatoarea audierii publice a fost Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic. 

La audierea publică au participat toţi membrii grupului de lucru care au colaborat în ultimele luni cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii la elaborarea propunerilor supuse discuţiei: Oana Radu, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Bogdan Mustaţă şi Florin Mihăilescu.  Au mai participat reprezentanţi ai Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării  Ştiinţifice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Consiliul Concurenţei şi Consiliul Legislativ, dar şi cineaşti, critici de film, actori, printre care Victor Rebengiuc.

Raportul comisiei de experţi va fi publicat, pe site-ul Ministerului Culturii, pe 25 august. „Intenţiile Ministerului Culturii privind modificarea Legii cinematografiei reflectă, de fapt, direcţiile europene în domeniu“, a spus ministrul culturii.  Corina Şuteu a adăugat că principala formă de susţinere a filmului românesc, dar şi a tuturor celorlalte arii artistice şi culturale, este oferirea unui cadru legislativ adecvat, în acord cu cel european şi cu nevoile cinematografiei locale, şi a unei siguranţe şi predictibilităţi a finanţării. „Acest cadru nu înseamnă doar Legea cinematografiei, ci şi legea privind facilităţile fiscale pentru producţia de film (tax incentives), Legea sponsorizării, Legea drepturilor de autor. Dacă asta înseamnă, pentru unii, «etatizare», în mod cert nu avem aceeaşi înţelegere a realităţii din teren“, a precizat Şuteu.

image

Scrisoare către premier

58 de semnatari, printre care se numără regizorii Cristian Comeagă, Radu Gabrea, Ioan Cărmăzan şi Marius Barna, actorii Florin Zamfirescu, Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu şi Anca Sigartău, fostul director CNC Decebal Mitulescu, producătorii Vlad Păunescu, Doru Mitran, Bogdan Moncea, Mihai Bogos şi Constantin Fugaşin  şi criticii de film Mihai Fulger şi Anca Grădinariu, au solicitat primului ministru să o demită pe Corina Şuteu, „pentru încercările sale repetate de a modifica legea cinematografiei într-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorând opinia breslei”.

“Denunţăm audierea publică organizată de Ministerul Culturii pentru data de 2 august 2016 drept o acţiune în afara legii şi o încercare de inducere în eroare a factorilor de decizie şi a opiniei publice, solicităm respingerea tentativei de a legifera în domeniul cinematografiei prin ordonanţă guvernamentală, cerem demiterea doamnei Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru ceea ce considerăm a fi încălcări ale legii şi abuzuri, incapacitate managerială şi acţiune partizană şi de rea credinţă”, au transmis regizori, producători, scenografi, actori şi critici de film, în scrisoarea deschisă transmisă premierului Dacian Cioloş.

Semnatarii acesteia mai acuză faptul că membrii Consiliului de Administraţie al CNC au fost aleşi în urma unor înţelegeri, „de unde rezultă că reprezentanţii desemnaţi de domnul Tudor Giurgiu şi de doamna Ada Solomon vor stabili pentru următorii doi ani cine va face parte din comisiile care vor decide câştigătorii concursurilor la care vor participa aceştia”.

„Despre numirea Consiliului de Administraţie, ea nu este rezultatul unei decizii arbitrare a ministrului Culturii, ci s-a făcut în concordanţă cu legea actuală. Cu excepţia reprezentantului Ministerului Culturii, toţi ceilalţi cinci membri, Alex Trăilă, Andrei Rus, Lucian Pricop, Horia Romanescu, Melinda Boros, au fost propuşi de asociaţii din domeniu – aşa cum impune legea“, a răspuns  miistrul Corina Şuteu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite