Veşti noi de la Aristoteles, tocmai din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie de grup a participanţilor împreună cu Thierry Garrel
Fotografie de grup a participanţilor împreună cu Thierry Garrel

Ediţia a unsprezecea a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop (AW) a început de o săptămână în satul Şurdeşti, din Maramureş.

În primele două zile, participanţii şi-au vizionat filmele şi au discutat despre ele împreună cu expertul Thierry Garrel, o bună modalitate de a se cunoaşte din punct de vedere artistic şi un prim pas în decizia alcătuirii echipelor. A treia zi a fost dedicată unei scurte incursiuni în istoria filmului documentar, iar serile au fost ocupate cu vizionări de documentare, printre care L’argent du charbon/Coal Money, de Wang Bing (Franţa 2008) şi Dix-sept and/Seventeen de Didier Nion (Franţa 2003). La finalul celei de-a treia zi, Thierry Garrel, împreună cu producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, au decis echipele, iar din ziua patru, participanţii au pornit în căutare de subiecte.

Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France, cu peste 40 de ani de experienţă în domeniu, spune despre cea de-a cincea întâlnire cu Aristoteles Workshop:

„Să alcătuieşti echipe formate din regizor, director de imagine şi editor, fiecare cu referinţe culturale, nivel de cunoştinţe şi ambiţii diferite, naşte un amestec foarte special. Desigur că există tensiuni, dar ai nevoie de tensiune pentru a forma o echipă puternică, care funcţionează. Acum sunt la mijlocul perioadei de prospecţie, deci destul de speriaţi pentru că nu ştiu încă care va fi abordarea, tema, strategia de filmare. Timpul e scurt, dar totuşi mai e destul timp, şi asta e tare frumos, pentru că odată ce au găsit, înţeles şi căzut de acord asupra conceptului, vor reuşi să facă un documentar scurt foarte rapid. Mâine este ultima mea zi, voi preda ştafeta către Nino Kirtadze şi John Appel. Dar, aşa cum le-am spus şi studenţilor acum două zile: mi-aş dori să fiu unul dintre ei.”
Aristoteles

Care sunt echipele şi ce spun participanţii despre primele zile de Aristoteles Workshop:

•    Echipa 1

Regizor: Alexandru Badea
(31 de ani, România) “Voiam să mă îndepărtez de ficţiune. Am venit la AW să capăt mai multă spontaneitate, să-mi antrenez privirea. In astea patru zile, Thierry a  reuşit să ne insufle şi mai tare dorinţa de a face documentar, să ne focuseze şi să ne facă să ne dăm seama că e foarte serios ce se întâmplă aici, nu ne jucăm cu păpuşi.”

Director de imagine: Ivan Koroman (30 de ani, Bosnia şi Herzegovina) „Prima zi nu m-a convins, însă după ziua trei eram al dracului de fericit că sunt aici. Cursurile cu Thierry au fost printre cele mai bune lecţii de film pe care le-am primit vreodată.“

Editor: Delia Oniga (30 de ani, România) “E a treia oară când aplic la AW. Înainte nu aveam destulă experienţă. Abia anul trecut am absolvit UNATC-ul, secţia multimedia. În primele zile de workshop am văzut filme pe care nu le ştiam şi probabil nu le-aş fi găsit altfel.“

•    Echipa 2

Regizor: Sakari Suuronen
(33 de ani, Finlanda) “Mi-a plăcut ideea să merg într-o tară străină, a cărei limbă nu o cunosc, şi să fac un film într-un timp atât de scurt. Peisajul şi împrejurimile sunt fantastice, iar vizionările din primele zile au fost o experienţă excelentă. Am văzut documentare despre care habar nu aveam că există.”

Director de imagine: Diana Rusu (37 de ani, România, Marea Britanie)  “Am ales AW pentru că nu am făcut o şcoală de film şi până acum eu am filmat, eu am editat, eu am făcut sunet. Îmi doream să lucrez într-o echipă.  După primele zile pot spune că experienta de a avea acces la enciclopedia de filme a lui Thierry şi la al lui "insight" în arta documentarului este de neegalat.”

Editor: Ruxandra Pintilie (24 de ani, România)

“Ştiam de AW de la Adina Pintilie, sora mea (regizoarea filmului “Nu te supăra, dar…”, ediţia 2006). Am venit aici să găsesc un subiect interesant şi să fac un film bun. Imi place mai mult să editez documentar decât fictiune, e mai provocator pentru că nu montezi filmul după un scenariu iar povestea se construieşte în timpul montajului.”

•    Echipa 3

Regizor: Dragoş Hanciu
(23 de ani, România) “Am venit la AW pentru că e un pariu bun să faci un film într-o lună, cu oameni pe care nu-i cunoşti, într-un loc pe care nu-l cunoşti. Eu clar aveam nevoie de o ieşire dintr-o zonă de confort în care intrasem. Cursurile m-au ajutat, am văzut mai multe abordări, am văzut ce au mai făcut ceilalţi, filme pe care nu le ştiam şi probabil nu aş fi ajuns la ele altfel.”

Director de imagine: Ileana Szasz (32 de ani, România) “Primele zile de AW au fost o experienţă foarte faină. Eu am această frustrare legată de faptul că e de multe ori muncă de one-man-show să faci film documentar. Trebuie să fii autodidact. Ori aici îţi dai timp să înveţi de la cineva, nu furi meserie, e o oportunitate excelentă.”

Editor: Maria Bălănean (24 de ani, România/Germania)  “Toată lumea vine aici cu gândul că face un film, dar mie mi se pare important mai ales procesul: lucrurile pe care le înveţi, faptul că primeşti feedback oricând. Până acum, Aristoteles Workshop mi-a depăşit aşteptările.”

•    Echipa 4

Regizor: Liliana Constantin
(36 de ani, România/Marea Britanie) “Am aflat de AW de la Mara Trifu (regizoarea filmului Gutuiul japonez, ediţia 2011). Ea zicea că, chiar după ce a terminat UNATC si NFTS (National Film and Television School, UK), cea mai faină experienţă a fost workshopul ăsta. Şi o cred. După primele zile, mă bucură întâlnirea cu Thierry Garrel.”

Director de imagine: Piero di Silvero (30 de ani, Italia) “Îmi place să fac filme şi am vrut să învăţ şi despre documentare. Nu am urmat o şcoală de film şi eram curios cum funcţionează mediul ăsta şi ce abordare vor avea tutorii. Până acum, cursurile cu Thierry au fost revelatorii.”

Editor: Marina-Evelina Cracana (27 de ani, România)

“AW este un exerciţiu foarte bun în care un documentarist la început de drum îşi poate forma ochiul pentru orice fel de experienţă umană. Acum vedem filme, schimbăm păreri, ne confruntăm cu propriile limite, exersăm empatia şi vom încerca să folosim toată energia rezultată din asta într-un documentar de impact.”

Ediţia a 11-a a Aristoteles Workshop se desfăşoară între 23 august şi 24 septembrie în satul Şurdeşti, Maramureş, cu baza la pensiunea Amethyst. Timp de aproape cinci săptămâni, un grup de 12 participanţi trec prin toate etapele realizării unui film documentar scurt, de la idee, la filmare, montaj şi prezentarea produsului finit în faţa unui juriu de profesionişti. Participanţii sunt grupaţi în patru echipe de regizor, cameraman şi editor, iar documentarul câştigător va primi un premiu de 2000 de euro, oferit de Farmexim.

Program iniţiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfăşoară cu sprijinul Fundaţiei Baia Mare 2021, oraş candidat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Aristoteles
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite