VIDEO Pictorul Matei Şerban: „M-am jucat creând impresii false despre mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live au fost invitaţi pictorul Matei Şerban şi galeristul Eugene Al Pann, care au vorbit, împreună cu jurnalistul Cezar Paul-Bădescu, despre arta plastică, despre viaţă şi chiar despre moarte. Expoziţia lui Matei Şerban, „The Circus is Coming to Town“, poate fi vizitată de pe 6 ianuarie 2014, la Biblioteca Naţională a României.

URMĂREŞTE LIVE emisiunea şi pune-i întrebări invitatului 

Pictura lui Matei Şerban Sandu este profundă şi ironică în acelaşi timp, având asupra celui care o priveşte un efect răscolitor. Pictorul însuşi este un personaj excepţional, a cărui viaţă a fost confruntată cu tot felul de poveşti năucitoare. 

Expoziţia lui Matei Şerban, de la Biblioteca Naţională a României, se numeşte „Circus is Coming to Town“. Este alcătuită din tablouri foarte mari, de 2m x 1.80m, pline de încărcătură mistică. 

„Artistul trebuie să se despartă de opera lui şi, odată ce a termiat tabloul, nu mai este al lui. (...) Pictorii nu aveau mare statut în trecut. Erau nişte zugravi.“ a spus Matei Şerban Sandu.

„Oriunde am plecat, am fost respectat pentru ceea ce fac. Nu am rămas în străinătate pentru că eu credeam că atunci când mă întorc o să găsesc România schimbată. Nu s-a întâmplat asta.“, a mai spus pictorul, care a stat o perioadă în SUA.

Galeristul Eugene Al Pann, care a trăit, de asemenea, experienţa traiului de peste Oceani, mărturiseşte că cel mai bine se simte în România. „Nu mă păcălesc în niciun loc în lumea asta în raport cu mine. Nu am nevoie să caut refugii geografice. Am ocazia să lucrez cu artişti extraordinari, în primul rând ca oameni. Munca pe care o fac în România nu o simt ca pe un business, ci ca pe o datorie. Aceşti cinci ani de când sunt în România sunt cei mai frumoşi din viaţa mea. Am avut expoziţii în America, sunt legat de dealerii de artă din America“, a spus galeristul. 

Unul dintre cei mai fascinanţi pictori români contemporani, la Adevărul Live

Matei Şerban Sandu: „Pot să dau o listă: cum să faci un tablou de succes. Începând de la culoare, temă, sunt reţete. De cele mai multe ori, îmi vine să fac exact pe dos. Dacă sunt oameni interesaţi să vină la mine în atelier şi să înveţe cum să facă opere de succes, o pot face. Dacă preţiueşti viaţa asta, trebuie să faci ceea ce crezi, să nu fie o diferenţă între ce ai în minte şi faptele tale.“

„Mai am lucruri de spus (în pictură, n.r.) şi mă gândesc că am datorii – morale – faţă de oameni. Nu poţi să mori, aşa, dintr-o dată“, a spus pictorul. 

„Nu vreau să cad într-o zonă moralizatoare. Toţi suntem oameni, chiar şi cel care a greşit şi a ajuns la puşcărie. Înfăţişând lucrurile, nu înseamnă că suntem împotrivă“. 

Documentar despre viaţa lui Matei Şerban Sandu

O regizoare din Elveţia a realizat un documentar despre pictorul Matei Şerban, care va fi lansat anul viitor. „Maria Gans, o regizoare elveţiană, m-a filmat în atelier timp de vreo două luni. Au fost vreo 50 de ore de material brut. M-a prins într-o perioadă în care ştiam totul. Am astfel de momente.“, a povestit Matei Şerban. Filmul se află în acest moment în perioada de post-procesare. Experienţa a fost transformatoare pentru regizoare, iar trailerul relevă pe parcurs învăţăturile transmise de pictor: „Viaţa este plină de surprize“, „Oamenii nu-şi pot alege momentul în care să moară“, „Atunci când ne gândim la moarte, suntem cu toţii egali.“

"Unii profesori te învaţă numai meştesugul şi totuşi te pot transforma, te schimbă“, a mai spus Matei Şerban, amintindu-şi de cei care i-au servit lui drept mentori. 

„M-a schimbat copilul. M-a schimbat boala. La un moment dat, te saturi să hălădui. Dar a fost frumos - îmi plăcea să stau în cârciumi, să stau prin parc de vorbă cu oameni necunoscuţi. Mă jucam creând impresii false despre mine.", a mai spus pictorul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite