Soprana Angela Gheorghiu, apreciată de presa austriacă pentru prestaţia de la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Gheorghiu în opera „Tosca“ de Giacomo Puccini, pe scena Operei de Stat din Viena FOTO mediafax
Angela Gheorghiu în opera „Tosca“ de Giacomo Puccini, pe scena Operei de Stat din Viena FOTO mediafax

Cele patru reprezentaţii ale spectacolului „Tosca“ de Giacomo Puccini, susţinute de soprana Angela Gheorghiu la Opera de Stat din Viena pe 5, 8, 11 şi 15 septembrie, au fost foarte bine primite atât de către public, cât şi de presa austriacă.

Astfel, cotidianul „Die Presse“ titra pe 7 septembrie: „Exact aşa trebuie să fie o «Tosca»“.Toate cele patru spectacole au fost sold out. Alături de soprana română pe scena Operei din Viena au evoluat tenorul Marcello Alvarez şi baritonul Zeljko Lucic, la pupitrul orchestrei vieneze aflându-se dirijorul Marco Armiliato.

„Angela Gheorghiu, Marcelo Alvarez şi Zelkjo Lucic dovedesc că nu trebuie puşi în discuţie clasicii, trebuie doar interpretaţi bine“, scria „Die Presse“.

„Gheorghiu, cu fiecare fibră o divă, orgolioasă, copilăroasă şi fragilă, uşor supărăcioasă, posesivă şi exaltată, joacă o divă care trebuie să aibă toate aceste caracteristici. Nu se lasă iritată de orchestra un pic prea puternică în primul act şi ne arată pe tot parcursul operei ce înseamnă o adevărată primadonna. «Rugăciunea» o cântă cu o linie muzicală cum demult nicio «Tosca» nu a reuşit să o interpreteze. Chiar şi ultimele cuvinte în actul 2 le poate rosti şi cânta în acelaşi timp - un lucru la care eşuau în trecut şi predecesoare prestigioase“, a mai scris „Die Presse“.

Angela Gheorghiu şi Ioan Holender, o relaţie cam deficitară

Pe de altă parte, într-un articol apărut pe 7 septembrie în publicaţia Kurier, se spune că Angela Gheorghiu nu s-a prea înţeles cu Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, însă relaţia sopranei române cu actualul director al instituţiei vieneze, Dominique Meyer, este una foarte bună.

„Şi acesta este un motiv pentru care Angela Gheorghiu apare în stagiunea aceasta de mai multe ori la Staatsoper din Viena. Începutul l-a făcut debutul ei vienez în rolul «Tosca»: bineînţeles că există voci mai dramatice, interpretări mai grele din punct de vedere vocal ale rolului. Dar: Gheorghiu cântă acest rol cu vocea ei de soprană frumoasă, suplă, bine condusă, în acut foarte sigură, foarte sensibil şi portretizează o femeie tânără, la început naivă, care în decursul unei singure zile devine o luptătoare cu sfârşit letal“, mai scrie publicaţia Kurier.

Angela, o adevărată Tosca

Despre prestaţia Angelei Gheorghiu de la Viena, publicaţia „Kronen Zeitung“ scria pe 8 septembrie: „Rareori a venit la Viena. Dar acum Angela Gheorghiu a revenit cu toată forţa: în decembrie, ca Mimi în «La Boheme», în februarie, ca star al premierei «Adriana» de Cilea şi în această perioadă de patru ori în «Tosca»“.

„E clar că Gheorghiu a dominat spectacolul din primul moment şi că a fost celebrată şi aplaudată ca atare: ca primadonna Floria Tosca încearcă să pară foarte tânără, în scena de gelozie din primul act, chiar ca o fetiţă... Pe parcursul spectacolului, însă, ia amploare impresia că Gheorghiu este cu adevărat Tosca. Se identifică cu rolul, nu apare niciodată dramatic-exaltată sau jucând artificial o primadonna. Cu atât mai mult suntem încântaţi de vocea ei suplă, care este condusă cu mare suveranitate şi străluceşte cald în toate registrele. Excelentă rugăciunea «Vissi d'arte» şi actul 3 palpitant - în care interpretează în mod impresionant o femeie grav rănită, gata să se sacrifice“, mai scrie publicaţia austriacă.

Urmează un turneu european

După spectacolele de la Viena, Angela Gheorghiu va începe turneul european şi va avea concerte în Amsterdam (Concertgebouw), Milano (La Scala), Frankfurt, Hamburg, Praga, Munchen, Paris (Versailles) şi Moscova (Kremlin).

La Viena, Angela Gheorghiu va reveni către sfârşitul anului, pentru un concert la Konzerthaus, dar şi pentru o nouă serie de spectacole cu opera „La Boheme“ de Giacomo Puccini.

Soprana română Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaţionale. Şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème“, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata „La Traviata“, în 1994, când BBC a difuzat această operă. „S-a născut o stea“, remarca presa, în acea perioadă.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.

Pentru cariera ei strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care „La Medaille Vermeille de la Ville de Paris“ şi titlurile de „Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor“, dar şi de „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor“ acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit „Doctor Honoris Causa“ al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României“ în grad de Comandor - cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia „Nihil Sine Deo“ din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite