RETROSPECTIVĂ Recorduri ale anului 2013 în lumea artei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, lumea artistică a câştigat şi a pierdut: s-a înregistrat un nou record al celui mai scump tablou vândut la licitaţie şi au dispărut şapte tablouri valoroase de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Lucrarea „Three Studies of Lucian Freud/ Trei studii ale lui Lucian Freud“, de Francis Bacon (1909-1992), s-a vândut anul acesta cu suma record de 142,4 milioane de dolari, la o licitaţie a Casei Christie’s, organizată în luna noiembrie, în New York. Tripticul, realizat de Bacon în 1969, îl înfăţişează pe bunul său prieten şi coleg de breaslă, Lucian Freud (1922-2011). Timp de trei luni de la licitaţie, tabloul rămâne expus la Muzeul de Artă din Portland (Oregon, SUA). „Three Studies of Lucian Freud“ a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie, detronând tabloul „Ţipătul/ The Scream“, de Edvard Munch, care anul trecut a fost adjudecat pentru suma de 119,9 milioane de dolari. 

La aceeaşi licitaţie din noiembrie, s-a stabilit un alt record, de data aceasta în ceea ce priveşte lucrările artiştilor în viaţă. Impresionanta operă „Balloon Dog (Orange)/ Balonul câine (portocaliu)“ aparţine lui Jeff Koons şi a fost adjudecată pentru suma de 58,4 milioane de dolari. Sculptura, cu o înălţime de 3,65 m, seamănă cu un căţel uriaş din balon, precum figurinele realizate de clovni la petrecerile pentru copii. Diferenţa o face oţelul inoxidabil în care a sculptat Koons (58 de ani), aristul conceptual născut în Pennsylvania.  

image

Sculptorul Jeff Koons, alături de „Balloon Dog (Orange)” FOTO AP 

Warhol, în topul licitaţiilor

Operele realizate de Andy Warhol sunt la mare căutare, anul acesta stabilindu-se un nou record personal al artistului. La o licitaţie organizată de Casa Sotheby’s tot în noiembrie, în Statele Unite, lucrarea sa „Silver Car Crash (Double Disaster)“ s-a vândut cu 105 milioane de dolari. Opera face parte dintr-o serie intitulată „Death and Disaster“ creată de Andy Warhol în 1963. Lucrarea se compune din două panouri: panoul stâng conţine o serigrafie cu 15 fotografii ale unui accident de automobil, iar panoul drept este un vast dreptunghi argintiu. 

Pictorul Adrian Ghenie, originar din Baia-Mare, este cel mai bine vândut în străinătate autor român. La licitaţia din 27 iunie 2013 a Casei Sotheby’s din Londra, tabloul său „The King/Regele“, un portret al lui Elvis Presley, s-a vândut cu suma record de 256.000 de euro. Ghenie se află printre cei mai căutaţi 50 de artişti contemporani pe piaţa internaţională de profil. Pictorul este unul dintre reprezentanţii Şcolii de la Cluj, care a fondat, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, un spaţiu de expoziţie pentru arta contemporană. 

Scandalul tablourilor furate

Anul 2013 înregistrează şi un record negativ: distrugerea unor picturi celebre, obţinute în urma unui furt. În luna octombrie 2012, şapte tablouri ale unor artişti, precum Picasso, Matisse, Monet sau Gauguin, au fost furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam (Olanda) de către o bandă de români.

Valoarea estimată a tablourilor se situează între 50 şi 100 de milioane de euro. Paguba pentru patrimoniul cultural al omenuirii este însă inestimabilă.

Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu sunt „protagoniştii“ principali în dosarul „Jaful secolului“, alături de complicele Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru. Cei trei inculpaţi au ajuns după gratii după aproape un an, în august. După mai multe investigaţii ale procurorilor DIICOT, a reieşit că tablourile furate au fost arse într-o sobă din comuna tulceană Carcaliu, de Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru.  

*** 

Citeşte şi: 

Record pe piaţa mondială de artă: o lucrare de Francis Bacon, vândută cu 142 milioane de dolari

Tripticul “Three Studies of Lucian Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată ieri, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată.

Artişti români care fac istorie la New York: Mircea Cantor, Adrian Ghenie şi Ciprian Mureşan

Aşa cum se întâmplă şi în alte domenii, artiştii plastici Mircea Cantor, Adrian Ghenie şi Ciprian Mureşan sunt mai cunoscuţi în străinătate decât în România. Lucrările lor sunt expuse la Museum of Modern Art (MoMA) din San Francisco şi la Galeria Plan B, care are sedii deopotrivă la Cluj şi la Berlin. Publicaţia „New York Times“ le acordă un spaţiu generos pentru a le spune povestea.

Dosarul Jaful Secolului. Drumul tablourilor furate: din Olanda în sobă

Specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au declarat ieri că cenuşa analizată în dosarul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam din octombrie 2012 provine din arderea a cel puţin trei tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză. Drumul operelor celebre din muzeu în soba din baie a unei românce din Tulcea.

JAFUL SECOLULUI Parfum de şantaj în procesul hoţilor de tablouri

Marţi a început procesul în care şase români sunt puşi sub acuzare pentru furtul celor şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Olanda, în octombrie 2012. Inculpaţii par să-şi negocieze sentinţa în schimbul returnării tablourilor.

EXCLUSIV Cum au fost prinşi hoţii români care au comis „Jaful secolului“

La împlinirea unui an de la furtul tablourilor din Olanda, procurorul DIICOT Raluca Botea, coordonatorul cercetărilor din acest caz, explică pentru prima dată, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“, cum i-a prins pe hoţii români.

EXCLUSIV Declaraţiile expertului român căruia hoţii i-au dat să analizeze picturile sustrase de la Rotterdam: „Am avut în mână tablourile furate!“

„Adevărul“ vă prezintă în premieră ultima întâlnire a două dintre celebrele tablouri cu o persoană care nu avea legătură cu furtul lor: Mariana Dragu, curator la Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă (MNAR). Ea a acceptat să spună povestea apariţiei picturilor în România, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite