Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, despre turneul Stradivarius 2019: „Ce rămâne cu adevărat important este de găsit în minţile şi în inimile publicului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonistul Alexandru Tomescu şi harpista Delphine Benhamo, pe scena Filarmonicii de Stat din Braşov
Violonistul Alexandru Tomescu şi harpista Delphine Benhamo, pe scena Filarmonicii de Stat din Braşov

Imediat după succesul de peste hotare de la începutul lunii mai, violonistul român Alexandru Tomescu a început, în România, Turneul Internaţional Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE !”, ce va include 15 concerte în România.

La începutul lunii mai, cu susţinerea ICR,  Alexandru Tomescu a concertat pe cunoscuta scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra şi a performat la Winchester Cathedral, unul dintre cele mai impresionante monumente arhitectonice în stil gotic din Europa. ”Mulţumesc din toată inima ICR şi reprezentanţei sale din Londra, pentru că au facut posibil acest concert pe care îl voi ţine minte toată viaţa”, a precizat Alexandru Tomescu, imediat după succesul din Marea Britanie.

Imagine indisponibilă

Alexandru Tomescu, Liliana Ţuroiu, Delphine Benhamou şi Lari Giorgescu

Prezentă la concertul din 10 mai, de la Filarmonica de Stat din Braşov, preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, a anunţat continuarea colaborării dintre ICR şi Alexandru Tomescu, prin susţinerea a patru evenimente din seria concertelor ce fac parte din turneul VIVE LA MUSIQUE!.

„Este o mare încântare şi o extraordinară satisfacţie pentru noi să aducem pe marile scene internaţionale şi în faţa publicului din întreaga lume un artist român precum Alexandru Tomescu. Este firesc să îi fim aproape şi în concertele din ţară pentru ca publicul român să se bucure de acest dialog artistic extraordinar între muzică si dans contemporan, Alexandru Tomescu avându-i alături în acest proiect pe Lari Giorgescu, actor al TNB şi pe Delphine Benhamou, o talentată artistă de origine franceză.

Cred că ceea ce rămâne cu adevărat important din cele aproape 3000 de evenimente organizate de Institutului Cultural Român în 2018, continuate cu numeroase alte proiecte în 2019, este de găsit în minţile şi inimile celor care au luat parte la acestea. Aşa cum zecile şi sutele de titluri traduse şi publicate cu sprijinul ICR trăiesc nu pe rafturi, ci în cugetul a mii şi zeci de mii de cititori“, a subliniat doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

Concert de vioară, harpă şi dans contemporan

Alexandru Tomescu turneu in tara

Alături de harpista de origine franceză, Delphine Benhamou, şi actorul TNB, Lari Giorgescu, Alexandru Tomescu şi a sa vioară Stradivarius Elder-Voicu aduc în atenţia publicului un adevărat dialog între muzică şi dans - un concert de vioară, harpă şi dans contemporan. Turneul se desfăşoară timp de aproape o lună, într-un număr de 15 concerte în România, fiind menit să conecteze publicul la cele mai cunoscute şi apreciate compoziţii clasice româneşti şi franceze care definesc o lume magică, plină de culoare şi prospeţime.

Turneul Internaţional Stradivarius VIVE LA MUSIQUE! a debutat pe 9 mai, la Cluj-Napoca - Opera Maghiară, şi pe 10 mai la Braşov la Filarmonica de Stat. Pe 14 mai, turneul va continua la Sebes - Centrul Cultural „Lucian Blaga”,  pe 15 mai, la Oradea - Filarmonica de Stat, pe 16 mai, la Timişoara - Teatrul Naţional, pe 17 mai, la Arad - Filarmonica de Stat,  pe 19 mai, la Târgu-Mureş - Filarmonica de Stat, pe 20 mai, la Mihăileni/Botoşani - Casa George Enescu, pe  21 mai, la Iaşi - Palatul Culturii, pe 22 mai, la Piatra-Neamţ-Teatrul Tineretului, pe 25 mai, la Târgu-Jiu - Parcul Coloana fără Sfârşit a lui Brâncuşi, pe 26 mai, la Craiova - Filarmonica Oltenia, pe 30 mai şi 2 iunie, la Bucureşti - Sala Radio, pe 31 mai, la Sibiu, - Filarmonica de Stat, Sala Thalia.

„Este o mare bucurie să pot prezenta publicului din România acest program atât de special. Muzica românească, cu oglindirile sale franeze, va fi transpusă în sonorităţile minunate ale viorii şi ale harpei, cu latura spectaculoasă adusă de dansul contemporan semnat de actorul Lari Giorgescu. Aştept cu mare nerăbdare revederea cu iubitorii muzicii şi ai frumosului. Împreună vom păşi în fascinantele lumi ale căror porţi ni le vor deschide compozitorii români şi francezi. Vom pune o dată în plus forţa muzicii de a ne transforma în oameni mai buni, după cum spunea Beethoven şi vom strânge în cadrul concertelor turneului fonduri pentru campania "Daruieşte viaţa-Spitalul de Oncologie Pediatrică". Este cel mai important şi frumos lucru pe care îl putem face împreună,” a spus violonistul Alexandru Tomescu.

Ca element de noutate, programul din acest an al Turneului Internaţional Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE !” include harpa, alături de muzica viorii, într-o formă unică şi nouă de interpretare. Concertul de vioară şi harpă propune o combinaţie sonoră mai puţin obişnuită pe scenele de concert,  iar dansul contemporan, cu actorul Lari Giorgescu, vine să susţină vizual tabloul compoziţiilor româneşti foarte cunoscute, dar şi piese contemporane, compuse exclusiv pentru acest turneu, de compozitoarea Sabina Ulubeanu, precum şi celebrele piese clasice franceze.

Programul conţine lucrări de George Enescu –Balada, Béla Bartók - 6 dansuri romanesti, Camille Saint-Saëns- Cygne, Camille Saint-Saëns - Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, Camille Saint-Saëns - Introduction et Rondo Capriccioso, Sabina Ulubeanu - Pas Encore - piesă contemporană, compusă special pentru acest proiect, Maurice Ravel – Tzigane.

Ca în fiecare an, Turneul Internaţional Stradivarius este dedicat unei cauze sociale şi de interes public, iar în acest an sprijină initiativa ONGului „Dăruieşte Viaţă. Investeşte în fericire“ pentru a contribui la construcţia Primului Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică.

Excelenţa unor artişti

Imagine indisponibilă

Alexandru Tomescu - vioară. Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construieşte de la debutul său, în 1985, în concerte de succes susţinute în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau pe scena muzicală a Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeştri, precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Alexandru consideră că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta. Alexandru Tomescu realizează, de 12 ani,  în Turneul Stradivarius, proiect pe care l-a iniţiat şi pe care îl continuă an de an, în luna mai şi iunie, ducând muzica clasică în toate zonele ţării. Totodată se implică în acţiuni sociale şi de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani, este seria de activităţi culturale şi educaţionale de la Academia de Muzică şi Arte frumoase de la Mihăileni/Botşani. Aici au loc an de an o serie de Master Classuri pentru tinerii muzicieni care trăiesc şi studiază în ţară şi străinătate dar şi pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoşani, Suceava,Iaşi, Piatra-Neamt. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „5minute de muzică clasică” şi este angajat solist concertist permanent de elită a Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti. Alexandru Tomescu a câştigat, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Filarmonica „George Enescu”, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, Categoria Tezaur încă 5ani.

Imagine indisponibilă

   

Delphine Benhamou- Harpă. Absolventă a Conservatorului Naţional de Muzică şi Dans din Paris, unde a obţinut Masterul în 2010, Delphine Benhamou este frecvent invitată de numeroase orchestre naţionale din Franţa (Orchestra Operei Naţionale din Paris, Orchestra Filarmonică a Radio France), precum si de orchestrele filarmonicilor din Lyon, Nancy, Bordeaux-Aquitaine, Strasbourg, Metz, Rennes sau în mari festivaluri: Festival des Forêts, Festival Normandie impressionniste, Entrecasteaux, pentru interpretarea unor repertorii clasice, lirice sau contemporane. Dar şi în recitaluri sau concerte de muzică de cameră o putem regăsi recent, în concertul Carte blanche de la Muzeul Orangerie cu un program Debussy şi Ravel, la Casablanca în duet cu chitaristul Souad Chawki, împreună cu Cvartetul Voce sau în trio flaut, alto şi harpă, alături de  Silvia Careddu şi Natalia Tchitch.

Împreună cu soprana Maïlys de Villoutreys, a format în anul 2012 duo-ul Asturiana.

 Pasionată şi de activitatea pedagogică, posesoare a unui Certificat de Maiestrie pentru harpă şi muzică de cameră, Delphine susţine cursuri la Conservatorul din Arondismentul 14 din Paris.

 De asemenea, ea a creat clasa de harpă în cadrul proiectului DEMOS (Sistemul de Educaţie Muzicală şi Orchestrală, cu vocaţie socială), proiect susţinut de Orchestra Philarmonie din Paris şi are plăcerea de a se număra printre profesorii Academiei din Belle-Ile en Mer. Delphine s-a născut la Fontainebleau, în 1985 şi trăieşte la Paris.

Imagine indisponibilă

    

Lari Giorgescu – Actor. Astăzi angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti, a ajuns să înţeleagă că "publicul nu te iartă". S-a nascut in Craiova, la 28 noiembrie 1986. Absolvent al UNATC, secţia actorie, prof.coord. Adriana Popovici, clasa prof. Marius Gâlea şi Liviu Lucaci, Lari Giorgescu a primit Premiul Maria Filotti la Gala Tânărului Actor (2008), Premiul publicului „Pledez Pentru Tineri”, Piatra Neamţ (2009), Premiul cel Mare, Gala Star, Bacău (2011) şi Premiul Ştefan Iordache, Gala Star Bacău (2011).

A colaborat cu mai multe teatre, printre care: Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Green Hours, Teatrul Arca. Din 2012 este actor angajat al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, fiind distribuit în mai multe spectacole de regizori şi coregrafi, printre aceştia numărându-se Yuri Kordonsky, David Doiashvili, Gigi Căciuleanu, Petrică Ionescu, Erwin Şimşensohn sau Ion Caramitru. În prezent, poate fi văzut în spectacole precum „Cursa de şoareci”, „Regele Lear”, „Romeo şi Julieta”, Omul care a văzut moartea” sau „Magic Naţional”.Lari are o serie de roluri memorabile şi extrem de apreciat pentru Jocul actoricesc: Benvolio - "Romeo şi Julieta" după William Shakespeare, regia YuriKordonsky, 2018/Christopher Wren - ’’Cursa de şoareci’’ de Agatha Christie, regia Erwin Şimşensohn, 2018/ Oswald, intendentul Gonerilei - “Regele Lear” de William Shakespeare, regia David Doiashvili, 2016/"L`Om DaDa" - spectacol coregrafic de Gigi Căciuleanu, 2016/"Folia, Shakespeare & Co" - spectacol de teatru dans semnat de Gigi Căciuleanu, 2016/"Magic Naţional" - spectacol concert regizat de Ion Caramitru, 2015/Lisandru - "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, regia Petrică Ionescu, 2015/Făt Frumos - “Înşir’te mărgărite” după Victor Eftimiu, regia şi versiunea scenică Dan Puric, 2015/Lae - "Dumnezeu se îmbracă de la second - hand" de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, 2014/Vagabondul - "Omul care a văzut moartea" de Victor Eftimiu, regia Dan Tudor, 2013/ "D`ale noastre", spectacol de teatru - dans regizat de Gigi Căciuleanu, 2012.

Parteneri Instituţionali: Institutul Cultural Român, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica Braşov, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Naţional Timişoara, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Târgu-Mureş, Palatul Culturii Iaşi, Filarmonica Oltenia/Craiova, Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ, Filarmonica Sibiu-Sala Thalia, Primăria Mihăileni/Botoşani, Primăria Târgu-Jiu şi Scoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Primăria şi Consiliul Local Sebeş, Primăria Iaşi, Centrul Cultural Arad şi Primăria Arad.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite