Pictoriţa Medi Wechsler Dinu, decanul de vârstă al culturii româneşti, a murit la vârsta de 107 ani
0Pictoriţa Medi Wechsler Dinu a murit, luni, la vârsta de 107 ani, şi va fi înmormântată miercuri, la ora 11.00, la Cimitirul Filantropia, informează Uniunea Artiştilor Plastici din România.
”Iubitorii de pictură, criticii de artă, jurnaliştii şi toţi cei care au interacţionat înt-un fel sau altul cu Medi Wechsler Dinu au avut surpriza să descopere, la vârsta senectuţii, nu doar o artistă remarcabilă ci, mai mult decât atât, un om de excepţională calitate care a iradiat înţelepciune, generozitate, blândeţe şi iubire necondiţionată faţă semeni”, au transmis reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici din România.
La rândul lor, reprezentanţii Centrului Cultural Casa Artelor au anunţat decesul artistei.
”Doamna Wechsler a fost o desăvârşită îmbinare a spiritului şi a materiei într-o fiinţă omenească, deoarece frumuseţea vieţii ei a exprimat rafinament, înţelepciune şi o feminitate extraordinară. Îi suntem profund recunoscători pentru contribuţia remarcabilă pe care a avut-o la dezvoltarea artei şi culturii naţionale şi o vom păstra în amintirea noastră drept sufletul luminos şi bun care ne-a învăţat că pentru a trăi mult şi fericit trebuie «Să nu urăm niciodată pe nimeni»",
au mai scris reprezentanţii instituţiei.
Născută pe 22 decembrie 1908, la Brezoi, Medi Dinu (născută Wechsler) a absolvit Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, în 1932, la clasa maeştrilor Jean Al. Steriadi şi Ipolit Strâmbulescu. A urmat, în paralel, cursuri la Facultatea de Matematică, cu Dan Barbilian, şi la Facultatea de Filosofie, cu Nae Ionescu şi Dimitrie Gusti, potrivit site-ului Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Foto dreapta: autoportret
Prietenă cu familia lui Victor Brauner şi căsătorită cu poetul avangardist Ştefan Roll (pe numele real Gheorghe Dinu), a trăit în ambianţa avangardei româneşti, i-a cunoscut pe majoritatea scriitorilor şi a artiştilor epocii care au aparţinut acestui curent, dar, din punct de vedere al creaţiei, Medi Wechsler Dinu a rămas un spirit clasic.
Artista a debutat în 1932, la Salonul Oficial de Alb şi Negru. În perioada 1934 -1939, a pictat la Balcic. Acolo a participat, în 1939, la o expoziţie de grup a pictorilor interbelici, organizată de Octavian Moşescu.
Imagine de la vernisajul ultimei expoziţii a artistei FOTO: Loreta Popa
În 1937, a făcut o călătorie de lucru în Grecia, iar la revenirea în ţară a deschis o expoziţie personală cu lucrările realizate, la Sala Mozart din Bucureşti.
În perioada 1940 - 1986, a călătorit şi a lucrat peisaje, naturi statice şi portrete în România (la Mangalia, Vişeul de Jos, Jurilofca, Medgidia, Sinaia, Cozieni, Brezoi, Priboaia, Păscoaia, Văratic, Vatra Moldoviţei, Siret, Piatra Neamţ, Iaşi, Fălticeni, Izvorul Mureşului, Sibiu, Deva, Abrud, Câmpeni, Valea Vinului, Telega, Târgovişte, Constanţa, 2 Mai, Hârşova, Măcin, Rucăr, Delta Dunării, Tulcea), precum şi în Bulgaria (Sofia, Plovdiv, Tîrnovo, Arbanasi, Sozopol) şi Franţa (Paris).
În 2003, după o lungă absenţă, a revenit în viaţa artistică prin participare la expoziţia ”Seniori ai picturii româneşti contemporane”, deschisă la Galeria Apollo din Bucureşti, în cadrul Programului ”Restituiri”, iniţiat şi coordonat de Fundaţia HAR.
Foto dreapta: Pe 8 februarie 2013, la 104 ani, la vernisajul expoziţiei de la Galeria Simeza
”Multă vreme, pănă în anul 2001, Medi Wechsler Dinu a fost aproape o necunoscută, tănuind odată cu propria-i fiinţă, o operă remarcabilă. După expoziţia de grup «Seniori ai picturii româneşti contemporane», creaţia sa a ieşit la lumină ca o adevărată revelaţie, în numeroase expoziţii personale deschise în Bucureşti şi în alte oraşe importante ale ţării”, au mai spus reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici din România.
„Peisaj la Sulina“, acuarelă de Medi Dinu, Muzeul de Artă Tulcea