Pianista Alina Azario, la Adevărul Live, despre Festivalul Clara Haskil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianista Aliza Azario, director artistic al Festivalului  Clara Haskil(26 octombrie – 2 noiembrie), desfăşurat la Sibiu, va veni la Adevărul Live, de la ora 14.00. Festivalul va aduce în faţa publicului artişti străini de primă marime, precum şi artişti români de talie internaţională.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Clara Haskil este o figură legendara a muzicii clasice de secol XX, unul dintre cei mai renumiti artisti de origine romana in plan international, recunoscuta deopotriva atat de public, cat si de marii artisti ai vremii.

Cea de a II-a ediţie a Festivalului (26 octombrie – 2 noiembrie 2015, Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu) aduce in fata publicului artisti straini de prima mărime, precum şi artişti români de talie internaţională.

Pe lista invitatilor din acest an se afla nume precum: Alexander Schimpf – pianist german, castigatorul Concursului International de Pian din Cleveland SUA, in 2011, cu o bogata cariera internationala, Cristian Budu – pianist roman stabilit in Brazilia, laureatul Concursului International Clara Haskil, editia 2013, Mauro Lo Conte – pianist de origine italiana, nascut in Elvetia, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internationale contemporane, Volodymyr Lavrynienko – talentatul pianist ucrainean, distins cu premiului publicului Clara Haskil in cadrul concursului de pian din Deutscher Klavierwettbewerb Polnische Musik 2015 sau Cvartetul Arcadia – unul dintre cele mai aclamate si mai premiate cvartete romanesti ale ultimilor ani, Stefan Tarara – recompensat cu premiul I al Concursului International George Enescu, 2014. Lor li se alatura membrii Orchestrei Simfonice Bucuresti, recunoscuta pentru turneele sale mondiale de amploare, si Tiberiu Soare, unul dintre cei mai aclamati dirijori contemporani.

Intr-un gest extraordinar, actrita Maia Morgenstern a decis sa se alature proiectului, cu un spectacol-lectura inedit, redand pe scena Salii Thalia pasaje din corespondenta dintre Clara Haskil si Dinu Lipatti, acompaniata la pian de Alina Azario.

Clara Haskil (stânga) si Alina Azario

Alina Azario, născută la Piatra-Neamţ, şi-a finalizat doctoratul la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg, unde predă în prezent. 

image

A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani; la 10 ani susţinea primele sale recitaluri, iar la 15 ani se bucura de oportunitatea de a-şi continua studiile la Paris. Au urmat premii la importante concursuri internaţionale, concerte şi recitaluri la festivaluri de renume. În 2011, Alina Azario apărea alături de violonistul Renaud Capuçon pe coloana sonoră a filmului «Poulet aux prunes» realizat de Marjane Satrapi («Persepolis») şi Vincent Paronnaud. În 2014, Alina Azario a iniţiat şi organizat prima ediţie a Festivalului “Clara Haskil” de la Sibiu, eveniment care va continua şi în acest an.

În ianuarie 2015, Radio România Muzical a anunţat “Discul de muzică clasică al anului 2014”: primul disc al pianistei Alina Azario, cu lucrări semnate de Jean Philippe Rameau şi Claude Debussy.


 

image

Clara Haskil (1895 – 1960) a fost o pianistă română, renumită pentru interpretarea repertoriului clasic şi romantic. Haskil a fost in mod special apreciată pentru concertele şi înregistrările ei cu piese de Mozart. Mulţi o consideră cea mai bună interpretă a lui Mozart din epocă. Este cunoscută pentru interpretările din Beethoven, Schumann şi Scarlatti. Numele ei este păstrat viu de unul din cele mai mari concursuri de pian din lume, Concursul International de Pian Clara Haskil, din Vevey, Elveţia.
Născută în România într-o familie de evrei (sefarzi) români, este nevoită, în situaţia regimului fascist românesc, să se refugieze în 1940 în Franţa, de unde datorită persecuţiilor rasiale, în 1942 se refugiază în Elveţia, la Vevey, unde a fost naturalizată ca elveţiană. Datorită legilor discriminatorii ale României acelor vremi, Clara Haskil nu a avut dreptul, ca şi alţi nenumăraţi români de origine ebraică, cu toate că era născută în România, la cetăţenia română.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite