Meryl Streep şi Clive Owen decid soarta Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe o nouă ediţie, cea de-a 66-a, a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, celebra Berlinale, care se va desfăşura între 11 şi 21 februarie. Juriul internaţional care va decerna trofeele Ursul de Aur şi Ursul de Argint este prezidat anul acesta de celebra actriţă americană Meryl Streep şi îi are în componenţă, printre alţii, pe actorul britanic Clive Owen.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a anunţat săptămâna trecută componenţa juriului internaţional care va decerna trofeele Ursul de Aur şi Ursul de Argint în cadrul uneia dintre cele mai importante competiţii de producţii de film din întreagă lume. Acesta este prezidat de actriţa Meryl Streep şi îi are în componenţă pe: Lars Eidinger (Germania), Nick James (Marea Britanie), Brigitte Lacombe (Franţa), Clive Owen (Marea Britanie), Albă Rohrwacher (Italia) şi Măłgorzata Szumowska (Polonia).

Totodată, a fost desemnat şi juriul care va acorda premiul pentru cel mai bun film de debut. Acesta este format din Enrico Lo Verso (Italia), Ursula Meier (Elveţia/ Franţa) şi Michel Franco (Mexic). Anul acesta concurează pentru premiul în valoare de 50.000 de euro 18 filme, printre care şi pelicula „Shelley“, în regia lui Ali Abbasi, care o are ca protagonista pe actriţa română Cosmina Stratan.

Filme despre refugiaţi

Este un thriller psihlologic, după cum actriţa a povestit mai demult în studioul Adevărul Live, în care ea joacă o imigrantă din România care devine purtătoarea unui copil pentru un cuplu de occidentali bogaţi. Filmul lui Abbasi îmbină unele dintre temele de anul acesta ale selecţiei – dorinţa de a avea copii cu situaţia emigranţilor est-europeni pentru căutarea de locuri de muncă.

Festivalul de Film de la Berlin va include în diferitele sale secţiuni pelicule ce spun poveşti despre oameni care caută fericirea într-o lume dominată de conflicte. Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, a declarat, cu prilejul prezentării programului ediţiei din acest an a festivalului, că tema evenimentului este „dreptul la fericire al oamenilor din întreaga lume“. „Nu este vorba doar despre dreptul la fericire, ci şi despre dreptul la un loc de muncă, la dragoste şi la un loc pe care să îl poţi numi acasă“, a mai spus Kosslick. Astfel, în secţiunile festivalului vor fi prezentate filme care tratează criza globală a refugiaţilor.

Tribut David Bowie

Cel mai nou film al fraţilor Coen, „Hail Caesar!“, cu Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton şi Channing Tatum în distribuţie, va deschide ediţia din acest an a festivalului. Printre personalităţile aşteptate la ediţia din acest an a evenimentului se numără şi Spike Lee, Tim Robbins, Colin Firth, Jude Law, Kirsten Dunst, Alexander Skarsgard, Nicole Kidman şi Julianne Moore. În plus, regizorul american Michael Moore va prezenta la Berlinala 2016 cea mai nouă satiră a sa despre viaţa în SUA, intitulată „Where to Invade“.

Festivalul va include şi un moment în memoria cântăreţului britanic David Bowie. Astfel, filmul SF „The Man Who Fell to Earth“ din 1976, regizat de britanicul Nicolas Roeg, în care Bowie a jucat rolul principal, va fi proiectat la Berlinală. Legendarul artist, care a locuit chiar în Berlin în anii ‘70, a murit în luna ianuarie a acestui an. De asemenea, organizatorii festivalului au inclus în program proiecţii speciale ale filmelor regizate de italianul Ettore Scola şi pelicule în care a jucat actorul britanic Alan Rickman. Ambii au murit în luna ianuarie. Ceremonia decernării râvnitelor trofee va avea loc pe 20 februarie.

Adrian Sitaru, „Ilegitim“ la Berlin

Invitat în studioul Adevărul Live, regizorul Adrian Sitaru a povestit despre inevitabilele emoţii pe care încă le mai are cu o zi înaintea începerii Festivalului de Film de la Berlin, unde cel mai recent film al său, „Ilegitim“, va fi prezentat în secţiunea Forum. „Încerc să fac filme care să-mi facă mie plăcere. Dacă şi publicul rezonează cu asta, foarte bine“, a mărturisit regizorul. „Dacă ajung cu filmul într-un festival, înseamnă că am atins o dimensiune universală. Nu cred în chestia asta că străinii sunt interesaţi de mizeria din România. Mizerie este în toate ţările, şi în cele bogate“, a explicat Adrian Sitaru.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite