Maxim Belciug este „in love with music“, la Clubul Ţăranului din Bucureşti
0Chitaristul Maxim Belciug, acompaniat de percuţionistul Gabriel Bălaşa, încântă publicul mâine seară, la Clubul Ţăranului, cu fragmente de bossa nova, baroc voios, tango de amor, improvizaţii şi înflăcărări, în concertul „2B în love with music“. Belciug cântă, de asemenea, în această seară, la cafeneaua „La Muzeu“ din Capitală.
Două concerte inedite îşi aşteaptă ascultătorii în acest sfârşit de săptămână. Primul are loc astăzi, de la 21.00, la cafeneaua „La Muzeu“ (din spatele Muzeului Literaturii Române), şi-l aduce în faţa publicului pe chitaristul Maxim Belciug, pentru o seară de „Îmcântări“.
Mâine seară, de la 20.00, un concert special va fi găzduit de Clubul Ţăranului din Bucureşti, intitulat sugestiv „2B in love with music“. Protagonisţi - doi artişti îndrăgostiţi de muzică: Maxim Belciug, binecunoscutul chitarist al „Încântărilor“, şi Gabriel Bălaşa, un percuţionist inspirat şi istet, apreciat pentru prezenţa sa creativă pe scena muzicală under şi upperground. Cei doi muzicieni propun o seară de sarbatoare, cu Bach în ritm de bossa nova, baroc voios, exuberanţe clasice, tango de amor, improvizaţii şi înflăcărări, incandescenţă, iubire de muzică şi stare de bine.
Maxim Belciug s-a născut la 25 august 1967 în Bucuresti. Începe studiul chitarei clasice la vârsta de 10 ani şi în scurtă vreme obţine Premiul I într-un concurs de chitară, la prima ediţie a Festivalului de Chitară Clasică de la Sinaia (1983). Cu acest prilej susţine şi primul său recital în cadrul Filarmonicii bucureştene.
În 1993, după obţinerea licenţei în Filologie în cadrul Universităţii din Bucureşti, se dedică muzicii şi chitarei, concertând adesea pe scenele provinciei şi ale Bucureştilor. În 1998, Maxim lansează primul său CD: “Miniaturi Eclectice” – o colecţie alcătuită din compoziţii pentru chitară clasică mai puţin popularizate.
Începând cu anul 2000, Maxim se implică total şi exclusiv in demersul de a “reimprieteni” publicul român cu muzica şi chitara clasică. Astfel, apariţiile sale pe senă se intensifică: susţine recitaluri pe scene din ţară şi din străinatate şi este invitat să participe la diverse festivaluri internaţionale de chitară sau de muzică de cameră.Traseul recitalurilor sale leagă Romania de Serbia, Ungaria, Polonia, Austria, Franta, Scandinavia, Italia etc.
În 2004 îi apare un nou CD, cu lucrări din Renaştere. În 2005 apar 2 noi CD-uri, de data aceasta in formula de voce (Maria Raducanu) acompaniată la chitară; unul cuprinzând muzică rusească (“Troika”), celălalt muzică spaniolă (“La Tarara”). În primăvara anului 2006, Maxim dedică publicului un nou CD de chitară solo, intitulat “Preafrumoase”.
Deşi de obicei îl regăsim cântând ca solist în aerul mai rarefiat al filarmonicilor şi ateneelor din ţară sau străinătate, mulţi au avut şansa de a-l asculta şi în cluburi . «Ce este important, ce urmăresc eu, este ca oamenii, şi mai ales tinerii, să audă chitara. Nu contează unde cânţi – spune Maxim Belciug – contează ce oferi cântând».