Les Films de Cannes a Bucarest. Cristian Mungiu a prezentat invitaţii acestei ediţii. „Acest statut de Cenuşăreasă al cinematografiei începe să mă deranjeze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Les Films de Cannes a Bucarest, care debutează vineri, 19 octombrie, aduce în Capitală cineaşti din întreaga Europă, premiaţi la Cannes, precum şi filme care au fost proiectate la celebrul festival şi care nu se găsesc în cinematografe. Primul episod din „Hackerville”, un serial HBO, produs de Cristian Mungiu şi un film 3D românesc, în regia lui Bogdan Mustaţă, se numără printre proiecţiile acestei ediţii.

Vineri, la conferinţa de presă organizată pentru noua ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest, regizorul Cristian Mungiu  a prezentat invitaţii, printre aceştia numărându-se iranianul Asghar Farhadi, singurul cineast premiat de două ori cu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”. Cel mai recent proiect al său, „Todos lo saben”, cu Penelope Cruz, Javier Bardem şi Ricardo Darin în distribuţie, va deschide Les Films de Cannes a Bucarest după ce, în vară, a deschis Festialul de Film de la Cannes. 

Printre invitaţii acestei ediţii se mai numără  Guillaume Nicloux („Les Confins du monde”), Zsófia Szilágyi („One Day”), Jean-Bernard Marlin („Shéhérazade”) şi Marta Bergman („Seule à mon mariage”). De asemenea, Mungiu i-a numit şi pe Ali Abassi (”Border”) şi Gaspar Noe (”Climax”) care a fost prezent la acelaşi festival şi în 2015, dar care încă nu au confirmat. 

În filmul Martei Bergman, originară din România, apare şi actriţa română Alina Şerban care va fi şi ea prezentă în festival. Georgiana Moldoveanu, care a participat la Cannes cu scurtmetrajul „Albastru şi roşu, în proporţii egale” va vorbi, de asemenea, cu publicul. 

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an este Carlos Reygadas care a lansat la Festivalul de Film de la Veneţia, „Our Time”/ „Nuestro tiempo” care va fi proiectat în Capitală pe 21 octombrie. Regizorul mexican va participa şi la ediţiile festivalului din alte oraşe ale ţării- Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. 

Proiecţiile filmelor premiate la festivaluri

Afis Les Films a Cannes a Bucarest

Filmele-vedetă ale festivalurilor din acest an se vor vedea la Bucureşti cu ocazia Les Films de Cannes: „Touch Me Not” al Adinei Pintilie (Ursul de Aur- Berlinală), „Shoplifters” al lui Hirokazu Kore-eda ( Palme d'Or- Cannes) şi „Roma” al lui Alfonso Cuaron (Leul de Aur- Veneţia) 

Majoritatea filmelor care vor fi proiectate între 19 şi 28 octombrie la Bucureşti, sunt propunerile ţărilor lor pentru nominalizarea la Oscar. 

Alte evenimente incluse în programul acestei ediţii sunt întâlniri în liceele bucureştene între adolescenţi şi cineaştii Radu Muntean, Emanuel Pârvu şi Paul Negoescu, proiecţia a 14 proiecte aflate în post-producţie, strict pentru selecţionerii şi distribuitorii străini sosiţi special în Capitală pentru eveniment şi care, ulterior, vor oferi o primă în vaoare de 5.000 de euro pentru distribuţie, un program dedicat lui Lucian Pintlie, precum şi votul publicului pentru alegerea unui film de la Cannes care să intre în cinematografele româneşti.  De asemenea, vor avea loc şi o serie de dezbateri, legate de legislaţia privind cinematografia românească şi eruopeană (23 octombrie, Cinema Union), una a cineaştilor, a treia ediţie a proiectului Managing Talents, menită să ajute promovarea actorilor români în străinătate, dar şi un laborator de dezvoltare. 

„Leto”, filmul regizorului Kirill Serebrennikov va fi proiectat pe 24 octombrie, iar după proiecţie, în semn de solidaritate cu regizorul rus, aflat, după cum a explicat Mungiu, „într-un fel de arest la domiciliu”, spectatorii vor fi invitaţi să îi scrie acestuia un mesaj. 

Mungiu: cinematografia ar merita mai multă stimă  

Regizorul Cristian Mungiu a deplâns dificultatea cu care se obţin finanţările pentru un asemenea festival, în special în acest an. Acesta a amintit de celebrarea Centenarului, punctând că Les Films de Cannes a Bucarest a ales o cu totul altă direcţie, sărbătoarea devenind „o modalitate de a jefui legal statul de bani”. Regizorul a adăugat că în loc să ne intereseze cine sunt oamenii care au murit pentru noi, organizăm evenimente fără legătură, exagerate.

„Dar am ales să nu facem nimic legat de asta (de Centenar- n.r.) dintr-o anume decenţă. Mi se pare că ne-am dus complet în altă direcţie cu această sărbătoare, a devenit aşa, o modalitate de a jefui legal statul de bani”.

Mungiu a încheiat explicând că, deşi stimează toate „ramurile artistice în care România a performat şi performează”, totuşi anumite raporturi, precum raportul cinematografie-teatru, sunt injuste. „Marile sărbători ale culturii române sunt legate de Festivalul Enescu, de Festivalul Naţional de Teatru, de Festivalul de Teatru de la Sibiu, nişte manifestări extraodinare...ele au un buget mai mare decât al tuturor festivalurilor de film din România la un loc, ele au un buget mult mai mare decât toţi banii pe care îi are cinematografia română ca să producă filme într-un an...Acest raport mi se pare injust”.

„Am toată stima pentru ramurile artistice şi cele în care România a performat sau performează, dar acest statut de Cenuşăreasă al cinematografiei, sincer, începe să mă deranjeze. Noi am făcut ce a ţinut de noi. Dacă e să facem o contabilitate din asta ridicolă legată de câte ştiri bune despre România a generat cinema-ul, cred că am merita să ne bucurăm de mai multă stimă”, a încheiat regizorul.  

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite