Institutul Cultural Român inaugurează institute, deşi nu le-a găsit sedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Institutului Cultural Român din Tulcea
Sediul Institutului Cultural Român din Tulcea

În ianuarie - februarie 2013, conducerea Institutului Cultural Român a promis că va inaugura mai multe filiale în provinciile istorice, dar, deocamdată, realitatea din teritoriu contrazice planurile şi promisiunile făcute.

Andrei Marga a anunţat cu surle şi trâmbiţe că anul acesta, în februariese va deschide în Craiova un nou sediu. Până în momentul de faţă nimeni nu a solicitat să închirieze un spaţiu unde să îşi desfăşoare activitatea. „Nimeni de la Institutul Cultural Român nu a depus o cerere prin care să ne solicite un spaţiu“, ne-a declarat Radu Preda, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova.

„Filialele ICR din ţară vor fi inaugurate potrivit programului anunţat. La data inaugurării, fiecare filială trebuie să aibă direcţiune, sediu, echipamente, program şi statut. Toate detaliile inaugurărilor au fost stabilite“, promitea conducerea ICR.

Filiala Moldova, cu sediul la Iaşi, ar trebui să fie inaugurată în ziua de 14 ianuarie 2013. Publicaţia „Ora de Iaşi“ scrie, însă, că, momentan, nou-înfiinţatul ICR Moldova Iaşi nu are un sediu stabilit şi nici personalitate juridică, dar se pare că se va merge mai departe cu inaugurarea, chiar şi aşa, pe 14 ianuarie, la sediul Uniunii Scriitorilor.

Situaţia institutului este incertă, lucru pe care îl arată şi o declaraţie acordată pentru aceeaşi publicaţie de Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al Consiliul Judeţean Iaşi: „CJ Iaşi nu are un acord semnat cu Institutul Cultural Român Bucureşti privind înfiinţarea ICR Iaşi. Nu există un angajament financiar al Consiliului Judeţean pentru funcţionarea ICR Iaşi şi nici nu a fost adoptată o metodologie privind această colaborare instituţională. Menţionăm că ICR Bucureşti a făcut o solicitare în legătură cu asigurarea unui sediu către ICR Iaşi. Consiliul Judeţean Iaşi nu deţine spaţii care să se preteze activităţii unei instituţii de asemenea importanţă“.

Probleme şi la Cluj-Napoca

Filiala Transilvania a ICR, cu sediul la Cluj-Napoca va fi inaugurată în ziua de 15 februarie. Director va fi Irina Petraş, actuala preşedintă a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. „Acum suntem în plin proces de stabilire a sediului şi a dotărilor. Nu pot să spun unde va fi sediul, pentru că aştept săptămâna aceasta o decizie în acest sens“, a explicat directoarea Irina Petraş.

Filiala Baia Mare,fără sediu

Un alt punct de lucru al ICR se va deschide în Baia Mare, la mijlocul lunii februarie. Aici a fost deja numită director scriitoarea Florica Bud. Chiar dacă aceasta a precizat că deschiderea oficială va avea loc în data de 14 februarie, ICR filiala Baia Mare nu deţine încă un sediu. ICR va deschide filială şi în Arad. Gheorghe Schwarz va fi directorul filialei Arad, care cuprinde zona de vest. Acesta spune că a solicitat şi autorităţilor locale şi judeţene un sediu, însă până acum are oferte doar din altă parte. „Momentan aveam două oferte de închiriere de spaţiu prin sponsorizare. Amândouă sunt sedii bune, centrale. Aşteptăm să vedem dacă primim ofertă şi de la Primărie, dar 99% ne mutăm în spaţiu închiriat“, spune Gheorghe Schwarz. Filiala Banat-Crişana va fi deschisă la Arad, pe 24 ianuarie.

Pe data de 27 decembrie 2012 s-au purtat discuţiile oficiale pentru deschiderea unei filiale a Institutului Cultural Român Dobrogea la Tulcea. Sediul filialei va fi la Tulcea, în Casa Avramide din municipiu“, a precizat Mirela Furtună, consilier în cadrul Consiliului Judeţean Tulcea. Inaugurarea va avea loc pe 17 ianuarie. ( Andreea Mitrache, Claudia Untaru, Claudia Petraru, Cosmin Carp, Remus Florescu)

Nimeni de la ICR nu a depus o cerere prin care să ne solicite un spaţiu.

Radu Preda

director Fondul Locativ Craiova

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite