Haos, nepotism şi cacealma la Institutul Cultural Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marga susţine că s-au respectat prevederile legale în ceea ce priveşte concursul de la ICR FOTO: Adevărul
Andrei Marga susţine că s-au respectat prevederile legale în ceea ce priveşte concursul de la ICR FOTO: Adevărul

La o zi după scandalul creat în jurul concursului organizat de Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), instituţia revine cu perdele de fum pe post de precizări, care adâncesc şi mai mult ceaţa din jurul controversatelor decizii organizatorice

Un articol apărut  în „Adevărul“ arăta că Andrei Marga, şeful ICR, desemnase ca referenţi, fără să respecte toate etapele unui concurs, foşti universitari de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pe care i-a condus în perioada sa de rectorat. Articolul mai preciza că Bogdan Nicolae Ionescu, desemnat referent la ICR Varşovia, este vicepreşedintele Partidului Conservator din diaspora, deşi se spune în regulamentul concursului că nu este permis să existe afilieri politice.

Contactat de „Adevărul“, Andrei Marga a încercat să clarifice situaţia, prin intermediul biroului de presă al ICR, dar a adâncit şi mai mult misterul din spatele numirilor. „Cum justificaţi faptul că posturile scoase la concurs au fost câştigate de oameni pe care i-aţi avut colaboratori la UBB?“, a fost o întrebare pe care „Adevărul“ i-a pus-o lui Andrei Marga. Răspunsul biroului de presă al ICR a fost următorul: „Şi Clujul face parte din România. Preşedintele ICR, dl Andrei Marga, nu i-a avut colaboratori pe candidaţi, ei aparţinând cu totul altor generaţii“.

Raluca Betea (referent pentru ICR Berlin) s-a specializat în istoria artei la Cluj-Napoca, referentul pentru Roma, Daniela Mihaela Ispas a absolvit în 2010 Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) la UBB, iar Dana Bizuleanu, directorul adjunct pentru Berlin, a terminat secţia de literatură română la UBB în 2005, conform site-ului redactiadestiri.ro. Andrei Ciubuc, fost prefect al studenţilor de la UBB, a fost desemnat director general la Direcţia Generală a Românilor de Pretutindeni a ICR-ului. Organizaţiile studenţeşti l-au acuzat pe Ciubuc, în mai multe rânduri, că nu îi reprezintă cu adevărat pe toţi studenţii din UBB, mai ales atunci când aceştia erau în conflict cu rectorul Marga.

Concurs fără transparenţă

O altă neregulă de la concurs a constat în faptul că etapa a doua, cea a interviurilor, trebuia să fie programată între 14-17 decembrie 2012. Ulterior, această perioadă a fost mutată pentru 7-14 ianuarie. Numirile au fost făcute, însă, cu zece zile înainte de termen, pe 4 ianuarie.

„De ce s-au făcut publice rezultatele înainte de termenul pe care l-aţi anunţat iniţial?“, a fost o altă întrebare a „Adevărului“, iar răspunsul oficial venit de la ICR este ambiguu: „Nu s-au anunţat rezultatele înainte de termen. Aşa cum se prevede în regulament, din ziua de 7 ianuarie începe proba de interviu pentru cei selectaţi de comisie. Rezultatele au fost anunţate nu înainte de termen, ci la termen“. Ioana Moldovan, care a candidat pentru postul de referent la ICR New York, a declarat pentru „Adevărul“ că a existat şi altă problemă la concurs: „Nu a fost făcută publică nici componenţa comisiilor, n-au mai existat probele de concurs, nici cea scrisă, nici interviul, ambele prevăzute în regulament“, a punctat Ioana Moldovan.

Conducerea ICR consideră, însă, că „a fost respectat regulamentul, proba de interviu fiind prevăzută în cazurile de egalitate a candidaţilor. Nu a fost prevăzut interviu pentru toţi candidaţii“. La întrebarea „Ce componenţă au avut comisiile de evaluare a candidaţilor?“, ICR a ocolit răspunsul: „Comisiile de evaluare a candidaţilor au fost stabilite în conformitate cu legea.“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite